Άσκηση και Ψυχολογία. Οι περισσότεροι από εσάς σίγουρα γνωρίζετε τα οφέλη της άσκησης. Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ποια οφέλη μπορεί να έχει η άσκηση και στην ψυχολογία; Από την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και το άγους, μέχρι και την ενίσχυση της μνήμης, η άσκηση μπορεί να δράσει ευεργετικά στην ψυχολογία. Είτε χρειάζεστε κίνητρα για να ξεκινήσετε να πηγαίνετε γυμναστήριο, είτε απλά για να κάνετε μια βόλτα, οι παρακάτω τρόποι που η άσκηση μπορεί να δράσει στην ψυχική σας υγεία ίσως σας πείσουν.
-
Βοήθεια με την κατάθλιψη
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα τόσο της κατάθλιψης. Η σωματική άσκηση ανεβάζει τα επίπεδα των ενδορφινών, της ουσίας που παράγεται στον εγκέφαλο και ενισχύει το αίσθημα της χαράς και της ευφορίας. Ακόμη και η ήπια άσκηση μέσα στην εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την κατάθλιψη και το άγχος. Για αυτό το λόγο ορισμένοι γιατροί συστήνουν στους ασθενείς να δοκιμάσουν την άσκηση πριν προχωρήσουν σε φαρμακευτική αγωγή.
-
Μείωση του άγχους
Η άσκηση έχει την ιδιότητα της μείωσης των επιπέδων του άγχους, κάτι που μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα της χαράς. Η αύξηση των καρδιακών παλμών που μπορεί να προκαλέσει η άσκηση μπορεί να αντιστρέψει τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους. Η άσκηση επίσης αναγκάζει τα νευρικά συστήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους, βελτιώνοντας την ικανότητα αντίδρασης του σώματος στο άγχος.
-
Αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση
Από την αύξηση της αντοχής, μέχρι την απώλεια βάρους και την απόκτηση καλοσχηματισμένων μυών, δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς το τι μπορείτε να πετύχετε με την άσκηση. Αυτή η σωματική βελτίωση και η απόκτηση ενός υγιούς σώματος ενισχύουν το αίσθημα της αυτοπεποίθησης. Στις περισσότερες φορές η αύξηση της αυτοπεποίθησης πραγματοποιείται χωρίς να το καταλάβετε. Είναι ένα από τα πολλά οφέλη που έχει η άσκηση, στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχολογία.
-
Καλύτερος ύπνος
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο σας, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτή η άνοδος μπορεί αν έχει χαλαρωτική δράση στον εγκέφαλο, έχοντας ως αποτέλεσμα σε ποιο γρήγορο και ποιοτικό ύπνο. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε να κοιμάστε κοντά στην ώρα του ύπνου.
Διαβάστε ακόμη:
Φάκελος Fitness: 3+1 κίνητρα να ξεκινήσετε γυμναστική