Ποιες άλλες τροφές είναι πλούσιες σε κατεχίνες;
Εκτός από το τσάι είναι η μαύρη σοκολάτα και το κακάο, τα οποία αποτελούν πλούσια πηγή. Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες παρουσιάζουν τα σταφύλια, το κόκκινο κρασί, το μήλο και ο χυμός του, καθώς είναι πλούσια σε φλαβαν-3-όλες, υποκατηγορία φλαβονοειδών αντι-οξειδωτικών στην οποία ανήκουν οι κατεχίνες.
ΠΩΣ ΣΑΣ ΩΦΕΛΟΥΝ
Ενισχύουν τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού: Μια από τις πιο διαδεδομένες ιδιότητές τους είναι η αντιοξειδωτική τους δράση, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας. Η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG) παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν φθορά στον οργανισμό. Μην ξεχνάτε ότι η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των κατεχινών θα σας προστατεύει διαρκώς, αφού επιβραδύνει τη γήρανση, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη γεροντική άνοια, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα των δραστικών αυτών ενώσεων σημειώνουν στα αγγεία παρόμοια δράση με τα οιστρογόνα, ωφελώντας ιδιαίτερα τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Βοηθούν στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη: Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών, στην οικογένεια των οποίων ανήκουν οι κατεχίνες, ενισχύει θετικά τη λειτουργία του ενδοθηλίου, του εσωτερικού δηλαδή από τους τρεις χιτώνες των αγγείων, μειώνοντας την οξειδωτική φθορά του και αποτρέποντας τη δημιουργία αρτηριοσκλήρωσης. Επιπλέον, οι κατεχίνες και ιδιαίτερα η επικατεχίνη EC, βοηθώντας στη ρύθμιση του λίπους, προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις μιας διατροφής με πολλά λιπαρά στον οργανισμό μας. Επίσης, με την πρόσληψη κατεχινών ρυθμίζεται το σπλαγχνικό λίπος, το οποίο μπορεί να μην κάνει άμεσα εμφανή την παρουσία του, αλλά έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία αφού σχετίζεται με την υπερχοληστερολαιμία και τα καρδιακά νοσημάτα. Παράλληλα, βελτιώνει και την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, προστατεύοντάς τον από το διαβήτη τύπου ΙΙ.
Δρουν ενάντια στον καρκίνο: Τα αντιοξειδωτικά εν γένει, λόγω του ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αναχαιτίζουν τις ελεύθερες ρίζες προτού αυτές καταστρέψουν τα υγιή κύτταρα, αποτελούν ένα σημαντικό όπλο το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη και πιθανώς στον έλεγχο του καρκίνου. Σύμφωνα με έρευνες οι κατεχίνες σημειώνουν προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του στομάχου, του ισοφάγου, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.
Ενεργοποιούν τον μεταβολισμό καταπολεμώντας την πρόσληψη βάρους: Αυξάνουν τη δραστηριότητα του μεταβολικού κύκλου κατά 20% και των καύσεων κατά 3-4%, οδηγώντας έτσι στη διάλυση του λίπους και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Βελτιώνουν τη μνήμη και προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ: Οι φλαβονόλες και ιδιαίτερα η επικατεχίνη EC βρέθηκε ότι μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα της μνήμης, κάτι στο οποίο βοηθούν γενικότερα οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε φυτικές τροφές.
Το μυστικό
Οι κατεχίνες συμβάλλουν ουσιαστικά στον έλεγχο του βάρους, γιατί δεν αυξάνουν απλώς τις καύσεις αλλά φαίνεται πως βοηθούν στη μείωση του σωματικού λίπους, τόσο του υποδόριου όσο και του σπλαγχνικού (κοιλιακού)