Διαθλαστική Χειρουργική ονομάζεται η διόρθωση (με LASER) όλων των διαθλαστικών ανωμαλιών δηλαδή μυωπίας, υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.
Κείμενο: Πέτρος Σμαχλίου – FRCS FEBO, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, www.smahliou.gr
Πάνω από πενήντα χρόνια εφαρμόζονται επεμβάσεις ‘’ σμίλευσης’’ του κερατοειδή χιτώνα του ματιού με σκοπό να διορθωθούν τα διαθλαστικά προβλήματα. Αλλά ήταν πριν εικοσιπέντε χρόνια που εφαρμόστηκε η ‘’ κερατοσμίλευση’’ με LASER. Φέτος, μάλιστα, γιορτάζουμε τα εικοσιπέντε χρόνια της μεθόδου PRK και τα είκοσι χρόνια του LASIK που μάλιστα είναι ελληνική ανακάλυψη( Ο καθ. ΠΑΛΗΚΑΡΗΣ – ΚΡΗΤΗ)έκτοτε έχουν γίνει πάνω από πενήντα εκατομμύρια επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την δεύτερη πιο συχνή προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση στο κόσμο (μετά το BOTOX). Σαν επέμβαση έχει κερδίσει πλέον την εμπιστοσύνη του κόσμου και είναι δεκτή σε οργανισμούς όπως η NASA(ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ) και την ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ των Η.Π.Α.(ΠΙΛΟΤΟΙ).
Στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού και βοηθάει η τρομερή εξέλιξη της τεχνολογίας. Ήδη βρισκόμαστε στην 7η γενιά ECXIMER LASER και 4η γενιά FEMTOSECONDS LASERS.
Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Κατά την επέμβαση LASIK, δημιουργείται ένας κρημνός στην επιφάνεια του κερατοειδή με το FEMTOSECOND LASER (ή τον ΜΗΧΑNIKOΚΕΡΑΤΟΤΟΜΟ), αυτή η διαδικασία διαρκεί 10 – 20 δευτερόλεπτα. Έπειτα η επιφάνεια κάτω από τον κρημνό ‘’σμιλεύεται’’ με το EXCIMER LASER και παίρνει την καμπυλότητα που χρειάζεται για να διορθωθεί η διαθλαστική ανωμαλία του ασθενούς.
Αυτό το δεύτερο κομμάτι της επέμβασης διαρκεί 5 -15 δευτερόλεπτα. Έπειτα ο κρημνός επανατοποθετείται στη θέση του, αντιβιοτικές σταγόνες και η επέμβαση τελείωσε!!!
Πρόκειται δηλαδή για μια επέμβαση εξωτερικού ιατρείου (δεν χρειάζεται χειρουργείο αλλά βεβαίως τηρούνται όλοι οι κανόνες αντισηψίας). Πάρα πολύ γρήγορη (μερικά λεπτά) πλήρως ανώδυνη (μοναδική αναισθησία είναι οι τοπικές σταγόνες) και με υψηλότατα ποσοστά ασφάλειας και επιτυχίας (άνω του 99%).
Κατά την προσωπική μου άποψη είναι μια από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις στην ιατρική με εντυπωσιακά επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης των ασθενών καθώς και πλήρωσης των προσδοκιών τους.
Βέβαια επιπλοκές και προβλήματα πάντα μπορούν να εμφανιστούν όπως και σε κάθε άλλη ιατρική πράξη. Είναι σημαντικό – και ευεργετικό – ότι στη διαθλαστική χειρουργική υπάρχουν πολύ ξεκάθαρες προδιαγραφές ασφαλείας (δηλαδή πια μάτια είναι κατάλληλα για επεμβάσεις και πια όχι)και αν αυτές τηρούνται, τότε μηδενίζονται, σχεδόν, οι πιθανότητες προβλημάτων.
ΜΥΩΠΙΑ
Όσο αφορά τον μηδενισμό της μυωπίας αυτό πετυχαίνεται σε μεγάλο βαθμό και έχει σχέση με το μέγεθος της ανωμαλίας καθώς και με την συνεργασία του ασθενή. Ακόμα όμως και στη περίπτωση που μείνει κάποιο μικρό υπόλοιπο πάντα υπάρχει δυνατότητα για δεύτερη συμπληρωματική επέμβαση.
Η αποκατάσταση της όρασης διαρκεί 12 -24 ώρες! Πρακτικά βλέπουν πολύ καλά την επόμενη μέρα. Είναι σημαντικό να παίρνονται προφυλάξεις τις πρώτες δύο εβδομάδες (για μολύνσεις, φλεγμονές κλπ)όπου δίνονται και αντιβιοτικά κολλύρια αλλά η αναστάτωση που φέρνει η επέμβαση στη ζωή του ασθενούς είναι ελάχιστη.
Μυωπία μέχρι 10 βαθμούς υπερμετρωπία μέχρι 6 βαθμούς και αστιγματισμό μέχρι 5 βαθμούς είναι μέσα στις δυνατότητες των σύγχρονων μηχανημάτων .
ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ
Η πρεσβυωπία αν και βελτιώνεται σημαντικά κυρίως με τη μέθοδο MONOVISION(δηλαδή παραμονή μικρής μυωπίας στο ένα μάτι) και άλλες μεθόδους δεν μπορεί ακόμα να διορθωθεί – αποκατασταθεί στη βάση της δηλαδή στην απώλεια της προσαρμογής.
Σημαντικό στοιχείο για την απόφαση ενός ανθρώπου για να διαλέξει μια μη αναγκαία επέμβαση είναι και το οικονομικό. Και είναι πολύ σημαντικό ότι η διόρθωση της μυωπίας μέσα στα χρόνια δεν έχει γίνει μόνο πιο ασφαλής, ακριβής πιο γρήγορη και επώδυνη αλλά έχει γίνει και πιο οικονομική και πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο δώρο που μπορεί να κάνει ο καθένας στον εαυτό του γιατί είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσει και θα χαίρεται κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής του χωρίς διακοπή χωρίς να χάνεται ή υποβαθμίζεται η αξία του. Είναι επίσης σημαντικό για το κοινό να γνωρίζει ότι οι Έλληνες οφθαλμίατροι είναι πρωτοπόροι στη διαθλαστική χειρουργική και το επίπεδο της τεχνολογίας που έχουμε στην Ελλάδα είναι ίσως (με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση) το καλύτερο στον κόσμο.
“Γι΄ αυτό προτείνω σε όσους το σκέφτονται να το συζητήσουν με τον γιατρό τους και να δουν αν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για τη διαθλαστική χειρουργική”.