Ποια είναι τα σωστά και τα λάθη μιας εγκυμοσύνης; Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Βασίλειος Κελλάρης μας δίνει τους κανόνες
Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία της εγκύου και κατ’ επέκταση στη σωστή ανάπτυξη του νεογνού. Κατά την περίοδο αυτή θα πάρετε κάποια κιλά, αφού από τη μία το μωρό σας θα αναπτύσσεται, ενώ από την άλλη θα συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα σας, όπως αύξηση του λιπώδους ιστού, διόγκωση της μήτρας και του στήθους σας και αύξηση του όγκου του αίματος. Όλα αυτά συμβαίνουν φυσιολογικά και θα πραγματοποιούνται προοδευτικά. Θα πάρετε περισσότερο βάρος κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.
Συνολικά, μια γυναίκα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (BMI) μπορεί ιδανικά να προσθέσει 10 έως 12 κιλά στη ζυγαριά της! Από την άλλη, μια υπέρβαρη ή παχύσαρκη γυναίκα θα πρέπει να πάρει λιγότερα κιλά, ενώ μια πολύ αδύνατη περισσότερα.
Για να έχετε ένα πλάνο στο μυαλό σας:
-
Το πρώτο τρίμηνο μια έγκυος μπορεί να πάρει 1-2 κιλά,
-
το δεύτερο τρίμηνο 3-4 κιλά
-
και το τρίτο τρίμηνο 5-6 κιλά.
Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην έκβαση της εγκυμοσύνης σας. Σε περιπτώσεις που συνδυάζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και πρήξιμο στα άκρα μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία, μια δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε δίαιτα στην εγκυμοσύνη.
Γενικότερα, τα γεύματα της εγκύου πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και ενέργεια και φτωχά σε ζάχαρη και λιπαρά. Αυτό θα βοηθήσει εσάς να είστε σε φόρμα και το μωρό σας να τρέφεται σωστά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά.
Το μυστικό είναι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου που πολλές έγκυες έχουν ναυτία και εμετούς, αυτό μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λίγη φρυγανιά για πρωινό μαζί με ό,τι υγρό πίνετε είναι η καλύτερη επιλογή.
Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε ποιοτικές τροφές, πολύ νερό και γενικότερα υγρά.
1. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα φρούτα και λαχανικά, αλλά και χυμούς. Έτσι θα λαμβάνετε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στη χώνεψη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.
-
Προτιμήστε να τα μαγειρεύετε ελαφρά σε λίγο νερό ή να τα τρώτε ωμά, ώστε να διατηρούν τις βιταμίνες τους.
-
Προσέχετε να είναι πολύ καλά πλυμένα ώστε να αποφύγετε τυχόν τοξοπλάσμωση.
-
Τα φρέσκα φρούτα, τα εσπεριδοειδή, οι τομάτες, το μπρόκολο και οι πατάτες περιέχουν βιταμίνη C, ενώ τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα ξηρά φρούτα αποτελούν πηγές σιδήρου.
2. Το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι θα προσφέρουν στον οργανισμό σας τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Διαλέξτε άπαχο κόκκινο κρέας όπως το μοσχάρι που θα ανεβάσει τα επίπεδα του αιματοκρίτη σας και αφαιρέστε την πέτσα από τα πουλερικά.
-
Προσπαθήστε να καταναλώνετε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, τη μία κάποιο λιπαρό.
-
Να τονίσουμε εδώ ότι πρέπει να αποφεύγονται τα μισοψημένα κρέατα και τα ωμά ψάρια (σούσι) ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα ή καμπυλοβακτηρίδιο (αλλιώς E.coli).
3. Να αποφεύγετε τις κονσέρβες, τα συντηρητικά και τον τόνο σε μεγάλες ποσότητες. Ο τόνος περιέχει πολύ υδράργυρο, ο οποίος σε υψηλά επίπεδα μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα του μωρού.
4. Καλό θα ήταν να μειώσετε τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις πατάτες και να τα καταναλώνετε μόνο σαν συμπλήρωμα διατροφής λίγες φορές την εβδομάδα. Ακόμα καλύτερη επιλογή αποτελούν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
5. Προσπαθήστε να πίνετε 2 ποτήρια γάλα ή ένα ποτήρι γάλα κι ένα γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά (έως 2%) καθημερινά. Προτείνεται η κατανάλωση κίτρινων τυριών, ενώ η φέτα θα πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, δεδομένου ότι περιέχει πολύ αλάτι.
6. Πολλή προσοχή στο αλάτι! Χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα μόνο στο μαγείρεμα και αποφύγετε το συμπλήρωμα. Το αλάτι υπάρχει στα αλλαντικά, στη φέτα και στις ελιές, κρύβεται όμως και σε πολλές άλλες τροφές, ακόμα και στα γλυκά και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να καταστεί επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών με επακόλουθο πρήξιμο και ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.
7. Περιορίστε τα λιπαρά και τα γλυκά. Αυξάνουν το βάρος σας, ενισχύουν τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης και μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη της κύησης.
8. Αν σας αρέσει ο καφές μπορείτε να πίνετε έναν καφέ την ημέρα, αλλά παραμείνετε σε αυτόν. Η καφεΐνη, η οποία υπάρχει και στη σοκολάτα, στο τσάι αλλά και σε ροφήματα «ενέργειας» είναι διεγερτική και αυξάνει τους δικούς σας καρδιακούς παλμούς με επακόλουθη αύξηση και αυτών του μωρού. Αποφύγετε τα αναψυκτικά γιατί έχουν πολλές θερμίδες, εναλλακτικά προτιμήστε τα light.
9. ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Αν είστε καπνίστρια, η εγκυμοσύνη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να το κόψετε, δεδομένου ότι μόνο βλάβες θα επιφέρει στην εγκυμοσύνη σας: με το κάπνισμα ωριμάζει ή αλλιώς «γερνά» ο πλακούντας με ρυθμό μεγαλύτερο του φυσιολογικού, η ποσότητα του αμνιακού υγρού ελαττώνεται, ενώ ένας πρόωρος τοκετός είναι πιθανό να συμβεί αφού το μωρό δεν αναπτύσσεται σωστά λόγω της μειωμένης πρόσληψης οξυγόνου και μπορεί να εμφανίσει ταχυκαρδία. Όσο νωρίτερα αποφασίσετε να το κόψετε, τόσο το καλύτερο. Μπορείτε ίσως να το επιχειρήσετε μαζί με τον σύντροφό σας. Γιατί να δηλητηριάζετε το μωρό σας όταν μπορείτε να του προσφέρετε το καλύτερο περιβάλλον; Μια ζωή χωρίς τσιγάρο είναι ένα σωστό ξεκίνημα για τη ζωή του μωρού σας!
10. ΑΛΚΟΟΛ
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ελαφριά και περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βλάπτει το μωρό σας. Ωστόσο, μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συχνή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ επηρεάζει σοβαρά την ανάπτυξη του μωρού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό το μωρό να πάσχει από στερητικό σύνδρομο μετά τη γέννησή του.
Καλό θα ήταν να αποφύγετε λοιπόν το αλκοόλ ή έστω να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτηράκι κρασί μία με δύο φορές την εβδομάδα. Εάν βρεθείτε με φίλους μπορείτε να πιείτε ένα κρασί, ενώ αρνηθείτε ευγενικά οποιοδήποτε άλλο είδος ποτού, όπως ουίσκι, τζιν, βότκα.
Πηγή: missbloom.gr