Ο λαός ανέκαθεν είχε «άποψη» περί των ιατρικών θεμάτων και έτσι περνάνε σε όλους μας κάποιοι… γενικοί «κανόνες» σχετικά με τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, οι οποίοι τελικά μένουν στο μυαλό μας, αλλά… δεν φαίνεται να ισχύουν.
Όσο πάει και κρυώνει ο καιρός, όλο και περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες διαφόρων γριπών και ιώσεων.
Ο λαός ανέκαθεν είχε «άποψη» περί των ιατρικών θεμάτων και έτσι περνάνε σε όλους μας κάποιοι… γενικοί «κανόνες» σχετικά με τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, οι οποίοι τελικά μένουν στο μυαλό μας, αλλά… δεν φαίνεται να ισχύουν.
Ας δούμε λοιπόν κατά πόσο ισχύουν όσα έχουμε κατά καιρούς ακούσει:
«Τρώγε καλά στο κρύωμα, και μην τρως όταν έχεις πυρετό»
Φυσικά και δεν είναι έτσι. Ένας άνθρωπος, παιδί ή ενήλικας, που ταλαιπωρείται από γρίπη ή από κάποια ίωση, χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να δώσει στον οργανισμό του τη… δύναμη για να αντεπεξέρθει! Ακόμα και αν δεν καταφέρνουμε το παιδί μας να καταναλώσει στέρεες τροφές, θα πρέπει να επιμείνουμε εναλλακτικά, όπως με χυμούς φρούτων, σούπες, ακόμα και γλυκά, ώστε να δώσουμε «ενέργεια» στον ταλαιπωρημένο οργανισμό του.
«Οι πράσινες εκκρίσεις από τη μύτη χρήζουν αντιβίωσης»
Καλό θα ήταν προτού να χροηγήσουμε αντιβίωση να έχουμε πάντα τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου μας. Το να εκκρίνει πράσινη βλέννα το παιδί από τη μύτη του, είναι μία ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει κάποια λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό, ωστόσο πρέπει να υπάρχουν και άλλα σημάδια (ανορεξία, βήχας, υψηλός πυρετός) που θα οδηγήσουν το γιατρό στην οριστική διάγνωση. Αν παραδείγματος χάριν το παιδί σας έχει συχνά πράσινη ή κίτρινη βλέννα, μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα, όπως διευρυμένοι αδένες (κρεατάκια – αμυγδαλές), που να προκαλούν επαναλαμβανόμενες βακτηριακές λοιμώξεις.
«Η ιώσεις κολλάνε στην ανάρρωση»
Η αλήθεια είναι ότι μεταδίδονται πολύ ευκολότερα όταν τα συμπτώματα του παθόντα είναι στο peak τους, δηλαδή στην κορύφωσή τους. Κι αυτό γιατί ένα παιδί που βήχει, φτερνίζεται και τρέψει η μύτη του έχει πολλούς περισσότερους τρόπους να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του, είτε είναι παιδιά είτε ενήλικες. Γι’ αυτό και συνίσταται το μικρό σας να μην πηγαίνει στο σχολείο τις ημέρες που έχει τα συμπτώματα. Ωστόσο, αν η ίωση δεν του έχει περάσει τελειως, φυσικά και υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει κι άλλους ενώ τα δικά του συμπτώματα έχουν αμβλυνθεί
«Είναι καλύτερα να μην καταπολεμάμε έναν ήπιο πυρετό»
Εξαρτάται από το κατά πόσον ο πυρετός αυτός καταπονεί το ίδιο το παιδί. Δηλαδή ναι μεν ο πυρετός είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε έναν… εισβολέα, αλλά από τη στιγμή που ακόμα και ένας ήπιος πυρετός κάνει το παιδί μας να υποφέρεις (να είναι σε λήθαργο, να μην έχει κέφι, να μην έχει όρεξη, ή ακόμα και να πονάει), τότε πρέπει να του δώσουμε αντιπυρετικό. Γι’ αυτό μην παραλείπετε να δίνετε μία λεπτομερειακή περιγραφή για το πώς αισθάνεται το μικρό σας. Επίσης, ας μη ξεχνάμε ότι οποιοσδήποτε πυρετός σε βρέφη κάτω των 6 μηνών, πρέπει να αναφέρεται οπωσδήποτε στον παιδίατρο μας.
«Τα κρυολογήματα προκαλούν μολύνσεις των αυτιών»
Τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς, ενώ το 90% των μολύνσεων στο αυτί προκαλούνται από βακτήρια. Το γεγονός ότι παρατηρούμε αρκετές φορές μία ωτίττιδα να ακολουθεί ένα κοινό κρυολόγημα είναι ότι τα κρυολογήματα δημιουργούν βλέννα και συσσώρευση υγρού στο αυτί, και αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ωτίτίδες
«Δεν φιλάμε ένα άρρωστο παιδί»
Το πιθανότερο είναι ότι ένα πεταχτό φιλί δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Το φτέρνισμα και ο βήχας είναι χειρότεροι και αποτελούν νο 1 παράγοντες μετάδοσης μίας γρίπης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όσοι βρισκόμαστε σε επαφή με ένα άρρωστο παιδάκι είναι να επιμένουμε πολύ στο πλύσιμο των χεριών του. Είναι μια συνήθεια που πραγματικά βοηθάει πολύ .
mother.gr