Οι άνθρωποι έλκονται περισσότερο από ένα άρωμα, όταν αυτό συμπληρώνει και βελτιώνει τη φυσική οσμή του σώματος και αυτή την επιλογή μπορεί να την κάνει καλύτερα ο ίδιος ή η ίδια που πρόκειται να το “φορέσει”.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο δρα Γιαν Χάβλιτσεκ του πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα, σύμφωνα με τη βρετανική Τέλεγκραφ, ζήτησαν από 12 εθελοντές να ψεκάσουν στην μία μασχάλη τους ένα άρωμα που οι ίδιοι είχαν διαλέξει και στην άλλη ένα άρωμα που είχε επιλεγεί τυχαία. Στη συνέχεια, 21 γυναίκες ανέλαβαν να μυρίσουν τους άνδρες. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες συστηματικά έβρισκαν πιο ελκυστικές και ευχάριστες τις μυρωδιές, όταν το άρωμα είχε επιλεγεί από τους ίδιους τους άνδρες.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι άνθρωποι αντί να χρησιμοποιούν αρώματα και άφτερ-σέιβ για να καλύψουν τις οσμές που παράγει το σώμα τους, στην πραγματικότητα, όταν επιλέγουν μόνοι τους, ενστικτωδώς διαλέγουν αρώματα που βελτιώνουν την φυσική μυρωδιά. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα (μίγμα) είναι καλύτερο, από ό,τι αν οι άνθρωποι φοράνε ένα άρωμα που άλλοι τους το έχουν διαλέξει για λογαριασμό τους.
“Τα αρώματα έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Επικρατεί η άποψη ότι αυτό συνέβαινε πάντα για να καμουφλάρουμε την φυσική μυρωδιά του σώματός μας και να μυρίζουμε πιο ελκυστικά. Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή προσωπική σχέση ανάμεσα στο άρωμα και στην φυσική μυρωδιά. Οι άνθρωποι επιλέγουν αρώματα που συμπληρώνουν την φυσική οσμή τους. Έτσι πιθανώς εξηγείται γιατί είναι τόσο δύσκολο να αγοράσει κανείς για δώρο ένα άρωμα και γιατί ένα τέτοιο άρωμα καταλήγει αχρησιμοποίητο στο μπάνιο” δήλωσε ο Χάβλιτσεκ, ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει τα ευρήματά του σε διεθνή συνδιάσκεψη της Διεθνούς Ένωσης Αρωμάτων στο Λονδίνο, αυτή την εβδομάδα.
Στο ίδιο συνέδριο αναμένεται να παρουσιαστεί και μια νέα έρευνα του καθηγητή Τιμ Τζέικομπ του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, η οποία δείχνει ότι η επιλογή ενός αρώματος επηρεάζεται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου. Όπως δήλωσε, “η σωματική μυρωδιά του καθενός εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημά του. Τείνουμε να ελκόμαστε από την μυρωδιά όσων έχουν διαφορετικά ανοσοποιητικά συστήματα από το δικό μας και δεν μας αρέσει η μυρωδιά όσων έχουν παρόμοιο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό έχει νόημα από βιολογική άποψη, επειδή παρέχει προφανή πλεονεκτήματα στα παιδιά μας, τα οποία θα κληρονομήσουν ένα συνδυασμό και των δύο ανοσοποιητικών συστημάτων”. Όπως είπε ο Τζέικομπ, υπάρχει μια στατιστική συσχέτιση, που δείχνει ότι υπάρχει όντως σχέση ανάμεσα στον τύπο του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προτίμηση για συγκεκριμένα αρώματα.
news247.gr