Γυμνάζεστε, ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, έχετε ένα ευπαρουσίαστο σώμα, αλλά η περιοχή της κοιλιάς δεν υποτάσσεται στις γενικότερες προδιαγραφές του σώματός σας; Mην στεναχωριέστε! Η πλαστική χειρουργική αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό με την, σχετικά απλή, επέμβαση της κοιλιοπλαστικής.
Κείμενο: Στρατή Γ. Γαβριήλ, Πλαστικός Χειρουργός
Πότε χρειάζεται η κοιλιοπλαστική
Η μεγάλη απώλεια βάρους, καθώς επίσης και η εγκυμοσύνη, αφήνουν μια χαλάρωση μυϊκών κοιλιακών τοιχωμάτων, πιθανόν ραγάδες και περίσσια δέρματος στην υπομφάλια περιοχή. Τα αποτελέσματα τέτοιων καταστάσεων προκαλούν σημαντικά λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα, όπως παρατρίμματα, αν η κοιλιά είναι κρεμασμένη, πόνους στη σπονδυλική στήλη λόγω βάρους, δυσκολίες στην κάμψη, κακή θέση της ουροδόχου κύστης και της μήτρας στη γυναίκα και τέλος άγχος εμφάνισης στη θάλασσα και περιορισμός στο ντύσιμο. Τα παραπάνω προβλήματα, συχνά, αναγκάζουν τον ασθενή να καταφύγει στον πλαστικό χειρουργό για επέμβαση κοιλιοπλαστικής. Μερικές φορές ο γιατρός διαπιστώνει τοπικός πάχος, ιδιαίτερα σε νέους ασθενείς, των οποίων το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την τεχνική της λιποαναρρόφησης της περιοχής.
Η διαδικασία
Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής είναι μια απλή χειρουργική τεχνική, η διάρκεια της οποίας κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος από μια ώρα μέχρι 2,5. Περιλαμβάνει μια οριζόντια τομή πάνω από το εφηβαίο, αποκατάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων και αφαίρεση του περίσσιου δέματος και λίπους από τον ομφαλό και κάτω. Γίνεται μεταφορά του ίδιου ομφαλού στη σωστή θέση, ενώ τοποθετούνται παροχετεύσεις για τα μετεγχειρητικά υγρά. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει περισσότερο από μία μέρα στη κλινική, ενώ θα επιστρέψει τη 4η μέρα, για την αφαίρεση των παροχετεύσεων. Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση. Η κοιλιοπλαστική έχει πάντα άριστο αποτέλεσμα, αν ο σχεδιασμός γίνει σωστά και η εκτέλεση από έναν έμπειρο χειρουργό.
Mετεγχειρητική πορεία
Παρόλο που, όπως προαναφέραμε, η κοιλιοπλαστική είναι μια εύκολη και απλή επέμβαση, η μετεγχειρητική πορεία της είναι δυσκολότερη, αφού ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για μια ημέρα, με μαζεμένα τα πόδια στην κοιλιά, δυο σωληνάκια από το χειρουργικό τραύμα, καθετήρα και ορό. Την επόμενη μέρα το πρωί αφαιρείται ο ορός και ο καθετήρας, ενώ ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί προσεκτικά από το κρεβάτι, με μια ειδική κοιλιακή ζώνη και να επιστρέψει στο σπίτι του, με λήψη συνταγής αντιβιοτικών. Μετεγχειρητικά, οι πόνοι είναι ήπιοι, ενώ μπορεί να χρειαστούν μερικά παυσίπονα (π.χ Depon, Ponstan, Lonarid). Την τέταρτη μέρα ο ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό για αλλαγή και αφαίρεση των παροχετεύσεων (σωληνάκια). Το ντους επιτρέπεται, αλλά είναι και απαραίτητο, από τη τέταρτη μέρα. Η ζώνη ή ο κορσές είναι υποχρεωτικά για το διάστημα ενός μήνα και αφαιρείται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Την 7η μέρα αφαιρούνται τα ράμματα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, χωρίς όμως να σηκώνει βάρη για ένα μήνα.
Η κοιλιοπλαστική έχει πάντα άριστο αποτέλεσμα,
αν ο σχεδιασμός γίνει σωστά και η εκτέλεση από έναν έμπειρο χειρουργό