Ασχέτως με το πόσο αγαπάμε τα παιδιά μας, η καθημερινότητα και όσα αντιμετωπίζουμε δεν μας επιτρέπουν να είμαστε πάντα μειλίχιοι μαζί τους σε ό,τι κι αν κάνουν.
Μερικές φορές τα παιδιά είναι ανυπάκουα, μιλάνε απρεπώς, κάνουν ζημιές, τσακώνονται με τα αδέρφια τους, φωνάζουν και μας φέρνουν στα… άκρα, με αποτέλεσμα να περνάμε και εμείς οι γονείς κάποια όρια.
Πόσες φορές δεν μας έχει συμβεί να ωρυόμαστε και λίγο μετά να μετανιώνουμε που χάσαμε την ψυχραιμία μας; Αμέτρητες!
Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να μειώσετε αυτές τις… ενοχλητικές για εσάς και το παιδί σας, στιγμές, διατηρώντας την ηρεμία σας. Προσπαθείστε, δεν χάνετε τίποτα.
1. STOP! Αν αντιλαμβάνεστε ότι οι παραινέσεις και οι παροτρύνσεις σας δεν πιάνουν τόπο, σταματήστε να επαναλαμβάνεστε. Δεν ωφελεί. Ούτε το παιδί θα σας ακούσει τελικά και εσείς θα καταλήξετε να τσιρίζετε. Κάντε κάτι άλλο. Απλώστε, σφουγγαρίστε, βγάλτε το σκύλο βόλτα, δείτε τηλεόραση! Μην ασχολείστε με το ίδιο θέμα.
2. Μην το παίρνετε προσωπικά. Αν πείσετε τον εαυτό σας ότι το παιδί σας το μόνο που θέλει είναι σας εκνευρίσει, δεν πρόκειται να αποφύγετε έναν μεγάλο τσακωμό. Υποχωρείστε λίγο και σκεφτείτε ότι τα παιδιά πολλές φορές κάνουν άσχημα πράγματα όταν είναι κουρασμένα, ή βρίσκονται σε υπερδιέγερση.
3. Αλλάξτε τροπάριο. Ας πούμε μη λέτε τα ίδια πράγματα με την ίδια σειρά, όταν αναφέρεστε στο παιδί σας. Τα παιδιά θυμούνται τι λέμε και μπορεί να δοκιμάζουν να δουν αν θα πείτε αυτό που περιμένουν. Γίνετε πιο διαλλακτικοί, εκπλήξτε το με τη συμπεριφορά σας και θα δείτε πως όλα τα πάνε καλύτερα.
4. Προσπαθήστε να μην μεταφέρετε σε ότι έχει να κάνει στη σχέση σας με τα παιδιά, τις έγνοιες από άλλες ασχολίες, όπως τη δουλειά σας, τα προσωπικά σας κλπ.
Αν καταφέρετε να αφήσετε στην άκρη όλα τα υπόλοιπα κι ασχοληθείτε αποκλειστικά κάποιες ώρες με το κομμάτι «ανατροφή παιδιού» θα δείτε ότι θα αντιμετωπίζετε πολύ πιο χαλαρά ακόμα και μία πιο… μεγάλη αταξία.