Η καθιστική ζωή απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους τον 21ο αιώνα, ενώ αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο και στην Ελλάδα. Πολλοί είναι οι ειδικού που «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», ενώ τονίζουν τους κινδύνους που μπορεί αν προκύψουν από αυτή. Αν το να ξεκινήσεις να πηγαίνεις γυμναστήριο σου φαίνεται βουνό, μπορείς να ξεκινήσεις με την άσκηση που περιγράφεται παρακάτω.
Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν δεν κινείσαι
Ένας Αμερικανός, ο Μάικλ Τζ. Τζόινερ, καθηγητής Αναισθησιολογίας στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, υποστηρίζει ότι η καθιστική ζωή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιατρικό πρόβλημα, ούτως ώστε να βρεθούν και θεραπείες γι’ αυτήν! Η παρατεταμένη (επί μήνες) έλλειψη άσκησης, όπως αυτή που κατά κανόνα βιώνουν οι εργαζόμενοι σε γραφεία, προκαλεί αλλαγές σε όλο το σώμα. Τα οστά και οι μύες εξασθενούν, ο όγκος του αίματος μπορεί να μειωθεί, η αντοχή περιορίζεται και η καρδιά αναγκάζεται να χτυπάει πιο δυνατά σε κάθε κίνηση του σώματος.
Όταν οι άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά προσπαθήσουν να κάνουν κάτι κοπιώδες, γρήγορα κουράζονται. Συχνά εκδηλώνουν προβλήματα όπως η ζαλάδα, με συνέπεια να εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Εάν κάνεις κι εσύ καθιστική ζωή και θέλεις να την καταπολεμήσεις, ο Μάικλ Τζ. Τζόινερ σου συνιστά να αρχίσεις να ασκείσαι αργά και προοδευτικά. Μια καλή αρχή είναι να περπατάς 10 λεπτά την φορά, τρεις φορές την ημέρα.
Ώρα για time out
«Οι γυναίκες έχουν την τάση να κινούνται σε υψηλές ταχύτητες διαρκώς, αλλά τα σώματά μας δεν είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν έτσι» λέει η Ειρήνη Λάμπρου, γυμνάστρια. Η υπερβολική πίεση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη γονιμότητα, εξασθενίζει το ανοσοποιητικό και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Η λύση; Βρες 5 λεπτά την ημέρα για να χαλαρώνεις. Κάθισε σε ένα ήσυχο σημείο και κάνε «πνευματικές διακοπές». Σκέψου το αγαπημένο σου μέρος και συγκεντρώσου στα χρώματα, στις μυρωδιές και στους ήχους. Τεχνικές χαλάρωσης όπως αυτή έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των ορμονών του στρες, του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Συν του ότι αποδίδεις καλύτερα όταν είσαι χαλαρή.
Πηγή: shape.gr
Διαβάστε ακόμη: 10 σημάδια πως πρέπει να ξεκινήσεις γυμναστική