Πώς γεννήθηκε η δίαιτα Pritikin: ο δρ. Πρίτικιν υπέφερε από υψηλή χολεστερόλη που είχε φράξει τις αρτηρίες του. Έτσι, δημιούργησε ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε λιπαρά , το έκανε βιβλίο και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.
Πως λειτουργεί: Όλοι έχουμε έναν μηχανισμό, το ένστικτο του λίπους, που μας κάνει να καταναλώνουμε περισσότερα λιπαρά από αυτά που έχουμε ανάγκη, με αποτέλεσμα να αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος στο σώμα μας.
Σύμφωνα με τον Πρίτικιν, μπορούμε να ξεγελάσουμε το μηχανισμό αυτό αυξάνοντας το ποσοστό των σύνθετων υδατανθράκων που καταναλώνουμε ταυτόχρονα με φυτικές ίνες. Είναι προφανές πως οι υγιεινές συνήθειες και η γυμναστική βοηθούν.
Η εν λόγω δίαιτα θα σε βοηθήσει να μειώσει την κακή χοληστερόλη, είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (75%-80%) και λίγα λιπαρά (5%-10%). Καμία από τις συνταγές που προτείνει το πρόγραμμα δεν περιέχει λάδι.
Επιτρέπονται: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, γάλα, άπαχο γιαούρτι, τα φρέσκα τυριά, βότανα και μπαχαρικά, μη αλατισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι, τσάι και καφέ, ψημένο ασπράδι αυγού, τα ψάρια, τα θαλασσινά και το άπαχο κρέας.
Καταναλώνεις λίγο: φυτικά λιπαρά, γλυκαντικά, αλάτι, καρυκεύματα, αλκοόλ.
Δεν επιτρέπονται: Τροπικά έλαια (από καρύδα, φοινικέλαιο), το βούτυρο, το ζωικό λίπος, βούτυρο του κακάο, σοκολάτα, μαργαρίνη, υδρογονωμένα έλαια (που βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα), λιπαρό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 1% λίπος, η καρύδα, ο κρόκος του αυγού, τηγανητά τρόφιμα, κέικ, γλυκά, ζαχαρούχα τρόφιμα και οι λιπαρές σάλτσες.
Μια τυπική ημέρα:
Πρωινό: πορτοκάλι, δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, αποβουτυρωμένο γιαούρτι.
Μεσημεριανό: φακές, λαχανικά, σαλάτα, μπρόκολο, μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης, αποβουτυρωμένο γάλα.
Σνακ: καροτάκια και σέληνο σε μπαστουνάκια.
Βραδινό: ρύζι καστανό με γαρίδες και χτένια, λαχανικά στον ατμό, τσάι και ένα μήλο.
Αποτελέσματα: απώλεια βάρους, βελτίωσης αρτηριακής πίεσης, μείωση κακής χοληστερόλης.
Τα θετικά: πλούσια διατροφή σε φυτικές ίνες και πρόσληψη αρκετής πρωτεΐνης για να νιώθεις χορτάτη.
Τα αρνητικά: Τα λίγα λιπαρά κάνουν τα γεύματα ελάχιστα νόστιμα.
Είναι δύσκολο να ακολουθείς τη διατροφή εφόσον τρως έξω.
Η χαμηλή πρόσληψη ακόμα και των καλών λιπαρών δεν βοηθά το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες όπως τα καροτενοειδή.
Πηγή: shape.gr