Categories: Beauty News

5 στρατηγικές αντιστρές για να μην σε πνίγει το άγχος…

Θέλεις να αποφορτιστείς από το άγχος στη δουλειά; Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές και χαλάρωσε.

Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους (αντίθετα από ότι ακούγεται). Με ανταγωνιστική αγορά εργασίας σε καιρό κρίσης και μειωμένο προσωπικό, τα σημάδια του στρες είναι γνωστά: άγχος, αϋπνία, ταχυκαρδία, χρόνια κεφαλαλγία και υπέρταση. Αν σκεφτείς πως η ανεργία κοπάζει, νιώθεις τη θέση σου να τρίζει και την εργασιακή εφεδρία να σε πλησιάζει, σίγουρα χρειάζεσαι σούπερ κόλπα για να τα βγάζεις πέρα.

Κάνε στρατηγικές κινήσεις για να βγεις νικήτρια.

1 Δες την αβεβαιότητα ως ευκαιρία

Ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων εργάζεται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και συμβάσεις Έργου, χωρίς τη σιγουριά της σταθερής δουλειάς. «Είναι προφανές ότι όποιος βρίσκεται σε ταλαντευόμενες καταστάσεις βιώνει το στρες της έλλειψης σταθερότητας», εξηγεί ο Δημήτρης Α. Ραυτόπουλος, MBA, σύμβουλος καριέρας, διευθυντής Τμήματος Ειδικών Έργων του i-Learn ΜΕΠΕ-Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης. «Συμφιλιώσου με τα νέα δεδομένα. Δες τα θετικά: τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις τη δημιουργικότητά σου, να διακόψεις μια βαρετή εργασία, να πειραματιστείς» προσθέτει ο ίδιος. Πιστεύεις πως είναι πιο ευτυχισμένος ο υπάλληλος που κάνει πρόποση με τους συναδέλφους όταν προσλαμβάνεται και γιορτάζει με τους ίδιους συναδέλφους όταν βγαίνει στη σύνταξη από την ίδια δουλειά;

2 Μάθε τη σωστή απάντηση

Είναι δύσκολη η ζωή αυτού που έρχεται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες άτομα, είτε εργάζεται στο δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό Το μυστικό για να επιβιώσεις από τη βροχή παραπόνων; «Μην ερμηνεύεις τις διαμαρτυρίες ως προσωπική επίθεση. Είναι μια διέξοδος που απευθύνεται σε στόχους μεγαλύτερους από εσένα: η απρόσωπη γραφειοκρατία, η κυβέρνηση…» συμβουλεύει ο ειδικός. Για να διατηρήσεις τον αυτοέλεγχό σου σε μια προσβολή, υπάρχει μια «διασωστική» απάντηση: «Σας καταλαβαίνω απόλυτα. Άκουσα τα παράπονά σας και θα προωθήσω το αίτημά σας».

3 Βάλε όρια

To να μη θέτεις όρια είναι η παγίδα στην οποία πέφτουν πολλές εργαζόμενες σε καιρούς κρίσης. «Είναι φυσιολογική αντίδραση σε μία αυξανόμενη ποσότητα απαιτήσεων, από την οποία φοβόμαστε ότι δε θα γλιτώσουμε. Το σημαντικό είναι να διαχειρίζεσαι το άγχος», επισημαίνει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, μέλος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου. Με ποιον τρόπο; «Μη φοβάσαι να βάλεις όρια: “Τώρα δεν μπορώ”, “Η μοναδική μέρα που μπορώ είναι η Πέμπτη”. Ακόμη, βρες μια σωματική δραστηριότητα: υπάρχουν γυναίκες που χαλαρώνουν με yoga κaι άλλες που εκτονώνονται με το kickboxing».

4 Κοίτα μπροστά

Νιώθεις «παραμερισμένη» και δεν μπορείς να καταπιείς το γεγονός ότι σε παρέκαμψαν στην προαγωγή; Αντί να ανταποδώσεις το άδικο, κάνε την αυτοκριτική σου: «Ίσως βάζω τα δυνατά μου, αλλά κάνω μερικά λάθη επικοινωνίας. Ποια είναι αυτά;». Κατόπιν αναρωτήσου: «Πώς μπορώ να ενεργήσω καλύτερα, για να έχω αυτό που θέλω;». «Έτσι, θα ξεπεράσεις το αδιέξοδο. Αλλιώς θα συνεχίσεις να νιώθεις ότι βρίσκεσαι περιφραγμένη, χωρίς να πηδάς ποτέ το φράχτη», επισημαίνει ο ψυχολόγος. Και ξεπέρασε το σύνδρομο του ασχημόπαπου. Κάθε επαγγελματική πορεία περιλαμβάνει «στιγμές δόξας», εναλλασσόμενες με φάσεις στασιμότητας.

5 Μην αφήνεις τη δουλειά σου να σε καταβάλλει

Πατώντας το «shut down» στον υπολογιστή του γραφείου, φρόντισε να το εφαρμόσεις και στο μυαλό σου. «Δίνοντας στην εργασία χρόνο από την προσωπική σου ζωή, σε κάθε πρόβλημα θα νιώθεις ότι ξεπερνά τις δυνατότητές σου» εξηγεί η Ελένη Λύρα, σύμβουλος Μanagement. Η στρατηγική; Γυρνώντας σπίτι, ασχολήσου με κάτι δημιουργικό που σε χαλαρώνει: είτε φτιάχνεις κέικ σοκολάτας είτε βλέπεις ακόμη ένα επεισόδιο Friends, βρες αυτό που σε ηρεμεί. Και το πιο σημαντικό, μη μεγαλοποιείς τα προβλήματα στο μυαλό σου. Δώσε άμεσα λύση, για να μην τα αφήνεις να γιγαντώνονται στη σκέψη σου.

shape.gr

admin

Recent Posts

Dermapen: Το μαγικό στυλό!

Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…

1 έτος ago

Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιους είναι κατάλληλη;

Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…

3 έτη ago

Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…

3 έτη ago

Χαλάρωση μηρών: Θεραπεία ανόρθωσης

Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…

3 έτη ago

Κοιλιοπλαστική με νήματα: Πώς λειτουργεί;

Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…

3 έτη ago

Πλαστική χειρουργική κόλπου: Αντιμετώπιση χαλάρωσης από τοκετό

Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…

3 έτη ago