Kύηση αναλόγως… ηλικίας!

Στη δεκαετία των 20 σας, για παράδειγμα, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και όρεξη για να τρέξετε, να παίξετε και γενικά να ακολουθήσετε τους ρυθμούς του παιδιού σας, αλλά λιγότερους οικονομικούς πόρους, και μικρότερη εμπειρία ζωής. Αργότερα;

Οι περισσότεροι ειδικοί θα έλεγαν ότι δεν υπάρχει, αυτό που λένε «κατάλληλη ηλικία» για να ξεκινήσει κάποια γυναίκα να κάνει οικογένεια.

Σίγουρα ανάλογα με την ηλικία, υπάρχουν υπέρ και κατά.

Στη δεκαετία των 20 σας, για παράδειγμα, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και όρεξη για να τρέξετε, να παίξετε και γενικά να ακολουθήσετε τους ρυθμούς του παιδιού σας, αλλά λιγότερους οικονομικούς πόρους, και μικρότερη εμπειρία ζωής.

Στα τέλη της ηλικίας των 30 και στις αρχές των 40, σίγουρα θα είστε πιο ώριμες, πιο έμπειρες και το πιθανότερο θα είναι να είστε και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Ωστόσο, όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο μειώνονται και οι αντοχές σας γενικά, με αποτέλεσμα να πρέπει να αντεπεξέρθετε και στη δουλειά σας και στο σπίτι σας κινούμενη σε πολύ έντονους ρυθμούς, οι οποίοι μπορεί να σας εξοντώσουν.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, από τα 20 εώς τα 24 χρόνια μιας γυναίκας, έχουμε την πιο γόνιμη περίοδο. Ο κίνδυνος αποβολής ξεκινάει γυρω στο 9% και αυξανεται σταδιακά όσο περνάνε τα χρόνια για να φτάσουμε στα 40 με 44 χρόνια να παρατηρούμε ότι περίπου το ένα τρίτο των κυήσεων σε αυτές τις ηλικίες καταλήγουν σε αποβολή!

Μετά τα 30 χρόνια μιας γυναίκας ξεκινάει και η σταδιακή μείωση της γονιμότητας, αλλά όχι ξαφνικά! Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια (μέχρι τα 35 δηλαδη), θα πέφτει η ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει φυσιολογικά χωρίς τη βοήθεια κάποιων τεχνικών ή εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στην ηλικία των 30+ ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα μωρο με σύνδρομο DOWN πάει στο 1 προς 952, ενώ ο κίνδυνος να έχει χρωμοσωμιακή ανωμαλία είναι στο 1 προς 385. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ηλικία των 40, είναι 1 στα 106 μωρα για σύνδρομο DOWN και 1 sta 66 μωρά για χρωμωσωμιακή ανωμαλία και φυσικά χειροτερεύουν με το πέρασμα των χρόνων.

mother.gr