Επανασχεδιάζει τη γραμμή στα φρύδια ή αναδεικνύει το ήδη υπάρχον σχήμα, υπογραμμίζει το βλέμμα βάφοντας την επιδερμίδα ανάμεσα στις βλεφαρίδες, αλλάζει το σχήμα των ματιών, επιμηκύνοντάς τα με την κλασική γραμμή eye-liner, διορθώνει το σχήμα των χειλιών και αυξάνει τον όγκο τους. Η αισθητική χρησιμοποιεί το μόνιμο μακιγιάζ σε επίμονες κηλίδες, στη λεύκη – αντικαθιστά χρωστικά την έλλειψη μελανίνης στο δέρμα – στις ραγάδες, αλλά και γύρω από τις θηλές μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Το μόνιμο μακιγιάζ συνδυάζεται θαυμάσια με πολλές άλλες τεχνικές της κοσμητικής, όπως αύξηση του όγκου των χειλιών με υαλουρονικό οξύ. Η μικροχρωστική αποκαθιστά το χρώμα όπου χρειάζεται και δίνει ένταση στο αποτέλεσμα.
«Με το μόνιμο μακιγιάζ εκτός από την βελτίωση του σχήματος και του χρώματος βελτιώνεται και η ποιότητα του δέρματος γύρω από τα χείλη. Τα τσιμπήματα της βελόνας διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία του αίματος και η σωστή αιμάτωση απαλύνει τις επιφανειακές ρυτίδες που πιθανόν να πλαισιώνουν το στόμα.» |
«Ένα μήνα μετά την εφαρμογή, η ένταση του χρώματος πέφτει ένα 30% τουλαχιστον» |
Θα πρέπει να διαφοροποιηθεί το μόνιμο μακιγιάζ από το τατουάζ, έστω κ αν και οι δύο τεχνικές εκτελούνται με βελόνες μιας χρήσεως. Τις διαφορές ανάμεσα στο make up και διαρκείας και το τατουάζ τις αναγνωρίζουμε και από τον τρόπο που γίνονται και από το τι παριστάνουν.
Η κυριότερη διαφορά έγκειται στο βάθος διείσδυσης του χρώματος στο δέρμα. Στο μόνιμο μακιγιάζ τα χρωματισμένα μόρια περνούν κάτω από την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας σε βάθος ενός χιλιοστού. Τα αποτελέσματα διαρκούν το πολύ 3 χρόνια. Αντίθετα, η τεχνική του τατουάζ, εγκαθιστά τις χρωστικές βαθιά στο δέρμα, όπου διατηρούνται μόνιμα. Το make up διαρκείας εξυπηρετεί αποκλειστικά αισθητικούς σκοπούς και μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί με laser και με σκευάσματα που έχουν βάση το σαλικυλικό οξύ.
Εκτός από το βάθος διείσδυσης της βελόνας, μια άλλη σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο τεχνικές, είναι η σύσταση των χρωστικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται αν περίπτωση. Στο μόνιμο μακιγιάζ τα χρώματα είναι συνήθως από ορυκτά παράγωγα, τα οποία είναι απολύτως φυσικά και παραμένουν στο δέρμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Καθώς το δέρμα απολεπίζεται, λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας ανανέωσης των κυττάρων, το χρώμα ξεθωριάζει και χάνεται. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να διορθώνουμε το μόνιμο μακιγιάζ, προσαρμόζοντας το χρώμα, στην ηλικία και στο δέρμα του κάθε ατόμου. Στο τατουάζ, τα χρώματα περιέχουν μια σημαντική πρόσμιξη συνθετικών ουσιών και αυτό τα καθιστά αναλλοίωτα στο χρόνο και ανθεκτικά στους κλασικούς τρόπους απομάκρυνσης (laser κλπ). Και βέβαια εύλογο είναι ότι όσο πιο φυσικό είναι το χρώμα τόσο λιγότερους κινδύνους τοξικότητας ή αλλεργικών αντιδράσεων ενέχει.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ;
Αλλεργική αντίδραση θα μπορούσε να προκληθεί και από την μεταλλική σύσταση της βελόνας, όχι απαραίτητα από το χρώμα. Συνήθως, οι σοβαρές εταιρείες διακινούν χρώματα «allergy tested» που σημαίνει ότι σε προηγηθείσες δοκιμασίες ευαισθητοποίησης επί 200 ατόμων, ήταν ασφαλή σε ποσοστό 95%. Κάθε υποαλλεργικό προϊόν όμως, μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε ήπια ή βαρύτερη ανεπιθύμητη ενέργεια από τα συστατικά του, ευτυχώς σε μικρό ποσοστό (1,8% περίπου). Σε άτομα με ιδιαίτερες ευαισθησίες γίνεται test πριν την εκτέλεση της μεθόδου. Η δοκιμή πραγματοποιείται μεταξύ των δαχτύλων ή πίσω από το λοβό του αυτιού. Μ αυτόν τον τρόπο βλέπουμε επίσης και ποια θα είναι περίπου η απόχρωση που πρόκειται να μείνει στο δέρμα.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ Σ ΕΝΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ;
Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι στο μόνιμο μακιγιάζ να είναι η επιλογή του κατάλληλου χρώματος. Η ανάμειξη του χρώματος είναι ίσης σημασίας – μπορεί και μεγαλύτερης – με την ικανότητα σωστής εκτέλεσης της τεχνικής για να φαίνεται φυσικό το μόνιμο make up. Έστω κ αν αυτό δεν κρατά για όλη μας τη ζωή, θα ήταν μοιραίο λάθος να καθορίζεται από τις εκάστοτε παροδικές τάσεις της μόδας ή από το τι χρώμα έχει βαμμένα τα μαλλιά της η πελάτισσα προσωρινά. Το κατάλληλο χρώμα επιλέγεται με βάση το φυσικό χρώμα των μαλλιών και το χρώμα του δέρματος. Θα πρέπει να έχουμε υπ όψιν μας ότι καλύτερα να κάνουμε λάθος προς το ανοιχτό παρά προς το σκούρο γιατί έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολη η διόρθωση και πιο ικανοποιητική.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ;
Το μόνιμο μακιγιάζ είναι παραστατική τέχνη, που σημαίνει πως τα λάθη είναι φανερά. Χρειάζονται προσεκτικές αλλαγές. Το μέγεθος κάθε χαρακτηριστικού σχετίζεται πάντα με ότι περιβάλλεται. Τα χείλη φαίνονται πολύ σαρκώδη γιατί το πρόσωπο είναι λεπτοκαμωμένο. Η μύτη φαίνεται μεγάλη, γιατί τα φρύδια δεν έχουν μάκρος και απέχουν πολύ μεταξύ τους. Στο μακιγιάζ διαρκείας, αν η ζώνη του μετώπου είναι μικρή, ανεβάζουμε προς τα επάνω τα φρύδια. Έτσι όμως μεγαλώνουμε τη μύτη. Γι αυτό είναι ανάγκη, όταν προβαίνουμε σε μια διόρθωση, να λαμβάνουμε υπόψη και το υπόλοιπο πρόσωπο. Δεν είναι σωστό να βελτιώνουμε μια ατέλεια, δημιουργώντας μια άλλη. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να βρίσκουμε τη χρυσή τομή. Μικροαλλαγές δηλαδή που να επιφέρουν μια σχετική αρμονία. Στις πολλαπλές δυσμορφίες ο συσχετισμός είναι απαραίτητος γιατί έτσι παρεμβαίνουμε με διάφορα τρικ, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό.
«Το make up διαρκείας δεν είναι πάντα ένα διορθωτικό μακιγιάζ. Πολλές φορές συμβάλλει στην προβολή και τον τονισμό ενός ήδη ωραίου στόματος.» |
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΑΠΟ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΑΤΟΜΟ;
Ορισμένοι παράγοντες, όπως πχ τακτικές επισκέψεις στο σολάριουμ, η συχνή έκθεση στο φυσικό ηλιακό φώς, η σάουνα, τα καλλυντικά με οξέα φρούτων ακόμη και κάποια καθαριστικά ή λοσιόν με απολεπιστικές ιδιότητες επιδρούν καταλυτικά στην ανθεκτικότητα των χρωμάτων. Ότι επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, ελαττώνει τη διάρκεια του χρώματος. Εάν η δομή του δέρματος δεν άλλαζε και δεν ανανεωνόταν, το χρώμα θα παρέμενε αναλλοίωτο μια ζωή. Ο συνδετικός ιστός του δέρματος όμως μεταβάλλεται μονίμως, αλλιώς δεν θα γινόταν η ανάπλαση των κυττάρων. Με τη συνεχή δραστηριότητα του δέρματος, το χρώμα βγαίνει προς τα έξω με αποτέλεσμα, η βαφή να ξεθωριάζει με τον καιρό, σταθερά αν και αργά. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του μόνιμου μακιγιάζ παίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, η απόχρωση του δέρματος (επικρατεί η άποψη ότι στις ξανθές κρατάει λιγότερο), ο τύπος του δέρματος και η ηλικία. Στο λιπαρό δέρμα που είναι πιο ελαστικό και πιο χονδρό, το χρώμα δεν εισχωρεί πολύ βαθιά. Και επειδή ο μεταβολισμός του λιπαρού δέρματος είναι πιο δραστήριος, το χρώμα διαλύεται γρηγορότερα. Στο ξηρό, ατροφικό δέρμα που είναι λεπτό το χρώμα διεισδύει πιο βαθιά. Ο μεταβολισμός του ξηρού δέρματος δεν είναι τόσο δραστήριος, όσο του λιπαρού και έτσι το χρώμα, άρα και το μακιγιάζ διατηρούνται περισσότερο. Σε γενικές γραμμές όσο πιο γερασμένο είναι το δέρμα, τόσο περισσότερο κρατάει το make up διαρκείας. Ο λόγος είναι απλός. Περνώντας τα χρόνια τα κύτταρα γίνονται όλο και πιο δυσκίνητα. Αυτό αναχαιτίζει μεταξύ των άλλων τη δραστηριότητα του συνδετικού ιστού. Ολόκληρος ο μεταβολισμός του δέρματος καθώς και η αιμάτωσή του μειώνονται.
Κείμενο: Δήμητρα Σκούρα, permanent make up artist,
διευ/ντρια αισθητικής της Ramel
Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…
Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…
Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…
Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…
Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…
Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…