Τι είναι η Ενδοδοντία;
Είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής η οποία ασχολείται με την φυσιολογία και παθολογία του πολφού και των περιακρορριζικών ιστών καθώς και με τη διάγνωση και θεραπεία των νόσων τους. Κύρια επιδίωξη της ενδοδοντίας είναι η διατήρηση στο φραγμό κάποιων ‘’κατεστραμένων’’ δοντιών, κάνοντας τα λειτουργικά ενεργά δόντια χωρίς παθολογικά συμπτώματα.
Τι περιλαμβάνει το αντικείμενο της Ενδοδοντίας;
-
Aντιμετώπιση ευαισθησίας της οδοντίνης
-
Αντιμετώπιση προβλημάτων του πολφού (από μικρόβια ή τραυματισμούς), επεμβαίνοντας μόνο σε αυτόν
-
Συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία
-
Χειρουργική ενδοδοντική θεραπεία
-
Λεύκανση δοντιών
Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;
Ξεκινά από την προπαρασκευή των ριζικών σωλήνων με ειδικά εργαλεία για την αφαίρεση του πολφικού ιστού, για να επακολουθήσει η έμφραξη των ριζικών σωλήνων με υλικά που είναι βιοσυμβατά για τους περιακρορριζικούς ιστούς και ενισχύουν τη σωστή αποκατάσταση τους.
Ποιες είναι οι ενδείξεις για ενδοδοντική θεραπεία;
Για θεραπευτικούς λόγους, σε βλάβη του πολφού ή των περιακρορριζικών ιστών καθώς και για προσθετικούς λόγους.
Πώς μπορεί να οδηγηθείτε σε μια ενδοδοντική θεραπεία;
Πολλές φορές ο πόνος είναι ο συνήθης λόγος που οδηγεί τον ασθενή σε μια ενδοδοντική θεραπεία. Σε μια πολφίτιδα π.χ. ο πόνος από τη φλεγμονή του πολφού μπορεί να γίνει στην πορεία πολύ έντονος, αυτόματος και βασανιστικός. Η επερχόμενη νέκρωση του πολφού μπορεί να κατευνάσει τα ενοχλητικά συμπτώματα, αν όμως σχηματιστεί ένα οξύ απόστημα ο πόνος μπορεί να γίνει και τότε αφόρητος. Στις περιπτώσεις αυτές ο οδοντίατρος προσπαθεί να σας θεραπεύσει, το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πόνος αλλά το πρόβλημα υφίσταται, τότε πρέπει να αποφασίσει ή να κρίνει σκόπιμη μια ενδοδοντική θεραπεία. Με την ενδοδοντική θεραπεία αίρεται το αίτιο της φλεγμονής και αποκαθίσταται η ισορροπία των ιστών.
Γιατί μπορεί να χρειαστείτε έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο- ενδοδοντολόγο για την ενδοδοντική σας θεραπεία;
Ο οδοντίατρος που έχει ειδικευθεί στην ενδοδοντία με την τεχνική κατάρτιση και την κλινική εμπειρία που διαθέτει μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τις πλέον δύσκολες περιπτώσεις ενδοδοντικής θεραπείας. Αυτός είναι ο ενδοδοντολόγος.
Ποιά διαδικασία ακολουθείται σε μια ενδοδοντική θεραπεία;
Για μια ενδοδοντική θεραπεία συνήθως χρειάζεται να γίνουν 3 συνεδρίες και να ληφθούν τουλάχιστον 2 μικρές ενδοστοματικές ακτινογραφίες, μία αρχική και μία τελική. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις και εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε μία μόνο συνεδρία.
Ποιά επιπλοκή μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας ενδοδοντικής θεραπείας;
Κατά τη διάρκεια μιας ενδοδοντικής θεραπείας είναι αρκετά σύνηθες για το δόντι να παρουσιάσει ενόχληση (πόνο, βάρος, οίδημα των μαλθακών ιστών), η οποία είναι αναμενόμενη και δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Οσα συμβαίνουν δεν κρίνουν την τύχη του δοντιού, είναι απλά μια επιπλοκή που δεν επηρεάζει καθόλου το αποτέλεσμα της θεραπείας. Οφείλονται δε είτε σε μόλυνση που προϋπήρχε, είτε στους χειρισμούς που γίνονται κατά τη θεραπεία.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια επιπλοκή;
-
Αποφεύγοντας τη μάσηση στην περιοχή αυτή
-
Με παυσίπονα (Depon, Ασπιρίνη, Ponstan), ένα δισκίο ανά τετράωρο ή εξάωρο
-
Αν εμφανιστεί τοπικά ενόχληση και οίδημα (πρήξιμο), ανακουφίζουν αρκετά τα θερμά στοματοπλύματα όταν γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και τα ψυχρά επιθέματα (πάγου) εξωτερικά στην περιοχή αυτή,
-
Αν ο πόνος γίνει αφόρητος και το οίδημα αυξάνει, μπορεί να αφαιρεθεί το προσωρινό σφράγισμα του δοντιού με μια πυρακτωμένη καρφίτσα