Μικρωτία, όπως υποδεικνύει και η λέξη σημαίνει μικρό αυτί. Δηλαδή, για την πάθηση που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν υποανάπτυκτα αυτιά. Τα μωρά με μικρωτία αντιμετωπίζουν συνήθως έναν βαθμό παραμόρφωσης του αυτιού. Ο μεγαλύτερος βαθμός μικρωτίας έχει το όνομα ανωτία.
Ακοή και μικρωτία: Ποια είναι η σύνδεση τους;
Το εξωτερικό ακουστικό κανάλι, σε τέτοιες περιπτώσεις απουσιάζει. Υπεύθυνος για αυτό είναι η μερική η παντελής έλλειψη της δομής του αυτιού που συλλέγει τους ήχους, αλλά και τις δονήσεις, όπως η μεμβράνη του τυμπάνου. Για τους παρακάτω λόγους, τα παιδιά με μικρωτία αντιμετωπίζουν και διάφορους βαθμούς απώλειας ακοής. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο βαθμός αυτός είναι γύρω στο 40%.
Τι προκαλεί μικρωτία;
Τα περιστατικά κληρονομικότητας είναι σπάνια. Έρευνες έδειξαν ότι στο 5% των ασθενών μόνο ένα μέλος της οικογένειας του ασθενή αντιμετωπίζει δυσμορφία στο αυτί. Αντίθετα, όλα τα στοιχεία προς το παρόν δείχνουν ότι διάφοροι άλλοι παράγοντες οδηγούν σε μικρωτία. Ένα παράδειγμα αποτελεί η διακοπή της ροής του αίματος στο αυτί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.
Ποιες είναι οι κατάλληλες θεραπείες και μέθοδοι αντιμετώπισης;
Η επανορθωτική χειρουργική δίνει λύσεις στους ασθενείς, ή τα παιδιά με μικρωτία. Όσον αφορά τα παιδιά, η κατάλληλη περίοδος για την επέμβαση είναι όταν το παιδί πλησιάσει την ηλικία περίπου των 6 ετών. Βέβαια, ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν πως η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί είναι περίπου τα 9-10 έτη. Μερικές από τις θεραπείες περιλαμβάνουν:
-
Υποκατάσταση ελλείποντος πτερυγίου
Για την υποακτάσταση του ελλείποντος πτερυγίου ο πλαστικός χειρουργός τοποθετεί διάφορα επιθέματα που έχουν σχήμα και υλικό παρόμοια με αυτά του αυτιού. Το υλικό αυτών των επιθεμάτων είναι συνήθως ακρυλικό ή σιλικόνη. Στη συνέχεια, πραγματοποιεί την στερέωση στο οστό του κρανίου με βίδες τιτανίου. Με τη θεραπεία αυτή, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ακοής.
-
Ανάπλαση πτερυγίου με αυτογενή πλευρικό χόνδρο
Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει δύο ή περισσότερες διαφορετικές επεμβάσεις. Στο πρώτο στάδιο, ο ειδικός αντλεί χόνδρο από κάποια άλλη περιοχή του σώματος του ασθενή και το «σμιλεύει» με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσει σχήμα αυτιού. Στη συνέχεια, ο πλαστικός χειρουργός τοποθετεί το πτερύγιο στο κρανίο, στη νέα θέση του αυτιού. Στο δεύτερο στάδιο, απελευθερώνει το αυτί από την επιδερμίδα του κρανίου και ανορθώνει το πτερύγιο ώστε να αποκτήσει το ιδανικό σχήμα του αυτιού.
Με πληροφορίες από: pavlidelis.gr, royalfree.nhs.uk, stanfordchildrens.org
Διαβάστε ακόμη:
Πλαστική στα αυτιά: Θεραπεία διόρθωσης πτερυγίου
Επανορθωτική χειρουργική: Τι ζητήματα επιλύει;