Η Ορθογναθική Χειρουργική συνδυάζει την εφαρμογή επιστήμης και τέχνης δύο ειδικοτήτων: της Ορθοδοντικής και της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Σκοπός της η διόρθωση δυσμορφιών των σκληρών και μαλακών μορίων του προσώπου (οδοντογναθικών και μυοσκελετικών).
Οι διάφορες μυοσκελετικές δυσμορφίες του προσώπου μπορεί να είναι ετερόπλευρες ή αμφοτερόπλευρες και να αφορούν μόνο την μία γνάθο ή και τις δύο, στα τρία επίπεδα (κάθετο, πρόσθιοπίσθιο και μετωπιαίο). Εάν υπάρχει μια μέτρια έως σοβαρή δυσαρμονία μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου και στην σύγκλειση των δοντιών, είναι δεδομένο ότι το μακροχρόνια σταθερό αποτέλεσμα επιτυγχνάνεται με την συντονισμένη εφαρμογή Ορθοδοντικής θεραπείας και Ορθογναθικής Χειρουργικής. Ο Ορθοδοντικός εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένος στην μετακίνηση των δοντιών και στην διαμόρφωση των οδοντικών τόξων χωρίς να μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αύξηση των γνάθων (από μια ηλικία κι έπειτα). Ο δε Γναθοπροσωπικός Χειρουργός είναι περιορισμένος στις μετακινήσεις των γνάθων προσπαθώντας να επιτύχει την καλύτερη δυνατή σύγκλειση παρέχοντας παράλληλα το μέγιστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Η έκαστη μετακίνηση των γνάθων υποβάλλεται από τον τύπο της κάθε δυσμορφίας (άνω γνάθος με μεγάλη ή μικρή κάθετη/οριζόντια διάσταση, προγναθισμός ή μικρογναθία κάτω γνάθου κ.τ.λ).
Έτσι, επιβάλλεται να προσφερθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία («state of the art care») στους ασθενείς αυτούς, που παρουσιάζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα κατά την μάσηση (ακγύλωση) και ομιλία (σχιστίες) ή ακόμα και στον ύπνο. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται και η παρέμβαση πάνω από όλα του πνευμονολόγου. Και αυτό γίνεται με:
Το μεγαλύτερο ποσοστό Ορθογναθικών ασθενών είναι σχετικά υγιή άτομα, δίχως συνοδά προβλήματα άλλων συστημάτων (κυκλοφορικού, αναπνευστικού κ.τ.λ.). Εξαίρεση αποτελούν αυτοί που παρουσιάζουν το φαινόμενο της «άπνοιας κατά τον ύπνο». Τα στάδια αντιμετώπισης τους ξεκινούν από την λήψη ενός πλήρους Ιατρικού Ιστορικού με ενδιαφέρον στο «κύριο ενόχλημα», την άρτια κλινική εξέταση, την ακτινογραφική αξιολόγηση (προσώπου, γνάθων, κροταφογναθικών διαρθρώσεων) και τέλος την απόλυτη μεταφορά των συνεκτιμούντων μετρήσεων στην εργαστηριακή ανάλυση των εκμαγείων μελέτης, για την κατασκευή του ενδιάμεσου και τελικού νάρθηκα. Μερικοί μπορεί να απαιτούν και περαιτέρω εξετάσεις από άλλες ιατρικές ειδικότητες (ωτορυνολαρυγγολόγο, πνευμονολόγο, ψυχίατρο, νευρολόγο κ.τ.λ).
Από το αρχείο του περιοδικού “Πλαστική χειρουργική & αισθητικές επεμβάσεις”
Αιδιοπλαστική: Τι είναι και πώς λειτουργεί
Επανορθωτική οδοντιατρική: Διαφορές με αισθητική οδοντιατρική
Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…
Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…
Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…
Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…
Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…
Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…