Ένα νεανικό, καλοσχηματισμένο στήθος αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά καλλονής στη γυναίκα και επιθυμία και όνειρο κάθε γυναίκας.
Με την πρόοδο της αναισθησιολογίας, των εμφυτεύσιμων υλικών και την βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών το ανωτέρω καθίσταται ολοένα και πιο εφικτό με ευκολότερη ανάρρωση και φυσικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά η ποικιλομορφία που υπάρχει εκ γενετής στα γυναικεία στήθη, η διαδικασία της γήρανσης και η αυξομείωση του σωματικού βάρους μπορούν να δημιουργήσουν αισθητικά προβλήματα στους μαστούς που η λύση τους αποτελεί πρόκληση για τον πλαστικό χειρουργό. Τα προβλήματα αυτά κατατάσσονται και επιλύονται ως εξής:
Συγγενή προβλήματα ανισομαστίας.
Διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:
• Ανισομαστία με μικρό στήθος χωρίς πτώση.
Διορθώνεται εύκολα με τοποθέτηση ενός ενθέματος ή τοποθέτηση υακουρονικού οξέως (Macrolane) στον έναν μικρό μαστό.
• Ανισομαστία σε μικρό στήθος με μικρού βαθμού πτώση.
Διορθώνεται με τοποθέτηση διαφορετικού μεγέθους ενθεμάτων στους δύο μαστούς.
• Ανισομαστία με ένα μικρό μαστό και έναν μεγάλο με πτώση.
Απαιτείται τοποθέτηση ενθέματος στον μικρό μαστό και ανόρθωση ή σμίκρυνση στον πτωτικό ή και μεγάλο μαστό. Μετεγχειρητικά προβλήματα που αφορούν πτώση του μαστού που περιέχει σιλικόνη οπότε απαιτείται ανόρθωση της σιλικόνης και τοποθέτηση κάτω από τον μυ με ταυτόχρονη ανόρθωση του μαστού, είτε με τομή άγκυρα ή με περιθηλαία ανόρθωση του μαστού.
Απλή πτώση μαστών
Εκτελείται τυπική ανόρθωση μαστών με τομή άγκυρα και επανατοποθέτηση της θηλής σε νέα ψηλότερη θέση.
Μεγάλου βαθμού γιγαντομαστία
Απαιτείται σμίκρυνση του μαστού και ανόρθωσή του και επανατοποθέτηση της θηλής σε ψηλότερη θέση. Πρόκληση για τον πλαστικό χειρουργό αποτελεί πτώση της θηλής σε απόσταση μεγαλύτερη των 15cm από την φυσιολογική της θέση. Τότε, ιδιαίτερα σε καπνίστριες, κινδυνεύει η αιμάτωση και η βιωσιμότητα της θηλής οπότε μπορεί να απαιτηθεί η μεταφορά της θηλής ως μόσχευμα.
Τα ανωτέρω, εκτός από την τοποθέτηση του Macrolane (το οποίο τοποθετείται με ένεση), εκτελούνται σε οργανωμένο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία, απαιτούν πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο και νοσηλεία μιας ημέρας. Απαιτείται επίσης προεγχειρητική μαστογραφία ή και υπέρηχος μαστών ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη ογκιδίων τα οποία μπορούν να συναφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Μετά το χειρουργείο η ασθενής πρέπει να φορά ειδικό στηθόδεσμο και να αποφεύγει την έντονη αθλητική δραστηριότητα για 1 μήνα περίπου.
Ορατές ουλές καταλείπονται μόνο σε ασθενείς με μείωση ή ανόρθωση μαστών, οι οποίες όμως βελτιώνονται με την περιποίηση με εποθλωτικές κρέμες. Μετα ανωτέρω βελτιώνεται κατά πολύ η εικόνα των μαστών καθώς και η εικόνα και η αυτοπεποίθηση της γυναίκας.
Kείμενο: Εύα Τσάκου, Πλαστικός Χειρουργός,
email. [email protected] site. www.evatsakou.com