Η υπεριδρωσία αποτελεί μια πάθηση κατά την οποία εμφανίζεται περισσότερος ιδρώτας στο σώμα από όσο χρειάζεται. Μερικές φορές, δεν υπάρχει κάποιος λόγος εμφάνισης της. Ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει ντροπή, ή και να δημιουργήσει άβολα συναισθήματα σε έναν ασθενή. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την επίλυση της.
Τι προκαλεί υπεριδρωσία;
Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος που το σώμα δροσίζεται όταν ζεσταθεί υπερβολικά. Είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε περιόδους ασθένειας ή αγχωτικές περιόδους. Τα νεύρα λένε στους ιδρωτοποιούς αδένες να ξεκινήσουν να λειτουργούν. Στην υπεριδρωσία, ορισμένοι αδένες «εργάζονται υπερωρία» χωρίς προφανή λόγο, παράγοντας περισσότερο ιδρώτα που δεν χρειάζεστε.
Υπάρχουν δύο είδη υπεριδρωσίας:
- Πρωτοπαθής υπεριδωσία: Πιο γενικευμένης μορφής. Επηρεάζει τις μασχάλες, τις πατούσες και τα χέρια
- Γενικευμένη: Είναι περισσότερο σπάνια. Παρατηρείται ιδρώτας σε όλο το σώμα. Συνήθως οφείλονται παράγοντες όπως φαρμακευτική αγωγή, αγχώδεις διαταραχές, ορμονικά προβλήματα, κάποιες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακές ασθένειες.
Χειρουργική θεραπεία
Φαρμακευτική αγωγή λειτουργεί κατά της υπεριδρωσίας. Ωστόσο δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική. Η πλαστική και επανορθωτική χειρουργική δίνουν λύση σε αυτή τη θεραπεία. Μερικές από αυτές τις θεραπείες είναι:
-
Θεραπεία με μικροκύματα
Μια συσκευή που μεταδίδει ενέργεια μικροκυμάτων χρησιμοποιείται για να καταστρέψει τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν συνεδρίες 20-30 λεπτών, ανά 3 περίπου μήνες.
-
Αφαίρεση ιδρωτοποιού αδένα
Αν ο υπερβολικός ιδρώτας εμφανίζεται κυρίως στις μασχάλες, η αφαίρεση του ιδρωτοποιού αδένα μπορεί να βοηθήσει. Μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που ονομάζεται suction curettage είναι μια ακόμη επιλογή, αν δεν ανταποκριθείτε σε άλλες θεραπείες
-
Botox (ελάχιστα επεμβατική θεραπεία)
Θεραπεία με Botox μπλοκάρει προσωρινά τα νεύρα που προκαλούν την παραγωγή ιδρώτα. Κάθε περιοχή του σώματος χρειάζεται διαφορετικό τρόπο τοποθέτησης των ενέσιμων. Τα αποτελέσματα διαρκούν από 6 έως 12 μήνες. Η θεραπεία στη συνέχεια χρειάζεται να επαναληφθεί.
Διαβάστε ακόμη:
Γυναικομαστία: Αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση
Αφαίρεση σπίλων: Διαφορές με μελάνωμα και τρόπος αφαίρεσης