Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι Δερματολόγοι στα ιατρεία μας σήμερα είναι η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Κατ’ αρχήν είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα που εμφανίζεται και στα δύο φύλλα αλλά με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή, η μη ισορροπημένη διατροφή, οι ορμονικές διαταραχές (έμμηνο ρύση, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση ), το κάπνισμα και το αλκοόλ αποτελούν τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Οφείλεται στην ανομοιόμορφη κατανομή των λιποκυττάρων και στη συστολή του υποδόριου συνδετικού ιστού προσδίνοντας στην πάσχουσα περιοχή την όψη φλοιού πορτοκαλιού γεμάτη από ‘λακούβες’.
Υπάρχουν πάρα πολλές θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας όπως: Η λιπόλυση, η μεσοθεραπεία, το λεμφικό μασάζ, θεραπεία με κύματα υπερήχων, θεραπεία με laser και παλμικό φώς, θεραπεία με ραδιοκύματα, η λιποαναρρόφηση, η μεταμόσχευση λίπους και φυσικά η άσκηση και η σωστή διατροφή. Προσωπικά πιστεύω πως με το συνδυασμό κάποιων από τις προαναφερθέντες μεθόδους επιτυγχάνεται η καλύτερη αποτελεσματικότητα.
Μία από τις καλύτερες μεθόδους για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας αλλά και του ανεπιθύμητου τοπικού πάχους καθώς και της διόρθωσης ‘ατελειών’ μετά από λιποαναρρόφηση είναι η έγχυση ουσιών κατευθείαν στα σημεία που πάσχουν. Η πιο αποτελεσματική ουσία είναι η φωσφατιδυοχολίνη το ενεργό συστατικό της οποίας προέρχεται από τη σόγια (έχει χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία άλλων παθήσεων όπως στη λιπώδη εμβολή, στο λιπώδες ήπαρ κ.α.).
Το 1995 μια δερματολόγος από την Βραζιλία η Dr. Rittes ανέπτυξε την τεχνική αυτή κατά την οποία η φωσφατυδοχολίνη εγχέεται στις επιφανειακές στοιβάδες του λιπώδους ιστού και προκαλεί ρήξη της μεμβράνης των λιποκυττάρων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων της περιοχής και ως εκ τούτου την μείωση του τοπικού πάχους.
Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλαπλές τοπικές διηθήσεις της περιοχής με την φωσφατιδοχολίνη. Δυστυχώς ναι! Είναι επώδυνη και αυτό οφείλεται στο φάρμακο. Ο πόνος ξεκινάει κατά την έγχυση και μπορεί να διαρκέσει ως και μερικές ώρες. Αμέσως μετά την έγχυση μπορεί να παρατηρηθεί κάποιο τοπικό ερύθημα στη συνέχεια παρατηρούνται εκχυμώσεις (μελανιές), τοπικό οίδημα (πρήξιμο) και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση που συνήθως διαρκούν από 5-7 μέρες. Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθεί ήπιας μορφής διάρροια ως αποτέλεσμα της καταστροφής των λιποκυττάρων και αποβολής αυτών από τον οργανισμό(συκώτι).
Η κύηση και η γαλουχία, ο σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του κολλαγόνου (ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η σκληροδερμία, η δερματομυοσίτιδα κ.α.), σοβαρές αγγειοπάθειες, οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, ιστορικό αλλεργίας στη Β ομάδα βιταμινών, στη σόγια, οι χρήστες warfarin και η παιδική ηλικία αποτελούν τις αντενδείξεις για έναρξη της θεραπείας.
Η λιπόλυση με φωσφατιδοχολίνη συνιστάται σε μικρές περιοχές. Όταν πρόκειται για μεγάλες περιοχές η λιποαναρρόφηση αποτελεί την θεραπεία εκλογής. Για την θεραπεία χρειάζονται πολλαπλές συνεδρίες αλλά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και ο αριθμός των συνεδριών σχετίζονται με την ανταπόκριση στη πρώτη συνεδρία. Συνήθως χρειάζονται από 4-8 συνεδρίες.
Κείμενο: Τηλέμαχος Λ. Ανθόπουλος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος,
Επιμελητής Νοσ. «Ε. Ντυνάν»,
Υπ. Τμή/τος Επεμβατικής Δερματολογίας Νοσ. «Ε. Ντυνάν»
Διαβάστε ακόμη: Θεραπείες για προβλήματα στο δέρμα μετά το καλοκαίρι
Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…
Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…
Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…
Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…
Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…
Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…