Στις μέρες μας είμαστε σε θέση να κατανοούμε ένα μέρος των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στην εμφάνιση και σταδιακά στην εγκατάσταση των σημείων της γήρανσης. Ήδη από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας παρατηρούμε τα πρώιμα σημάδια ωρίμανσης και είμαστε σε θέση να αναλύσουμε την πιθανή τους εξέλιξη.
Αν και δεν παρατηρούνται εμφανείς διαφοροποιήσεις παρά με τον ερχομό της τέταρτης δεκαετίας, δηλαδή μετά τα τριάντα, ήδη από τη δεκαετία των είκοσι η αλόγιστη έκθεση στις ακτίνες του ήλιου προετοιμάζει το έδαφος για την εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων λίγα μόλις χρόνια μετά… Αυτό συμβαίνει χάρη στην μικρή αρχικά απώλεια κολλαγόνου και στη δυναμική των εκφράσεων του προσώπου. Στη φάση αυτή οφείλουμε να παίρνουμε όλα τα σχετικά μέτρα για την προστασία από την φωτογήρανση με έμφαση στην αποφυγή της άμεσης και παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο καθώς και στην επιμελή χρήση αντηλιακών και ενυδατικών προϊόντων.
Στα μέσα της τέταρτης δεκαετίας και πριν τα σαράντα η εικόνα αλλάζει. Οι ανάγκες αυξάνουν και τα αρχικά σημάδια εγκαθίστανται και μονιμοποιούνται. Εδώ όλοι όσοι ασχολούμαστε με το χώρο της ιατρικής αισθητικής καλούμαστε να προλάβουμε και να αναστρέψουμε αυτά που συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν στα επόμενα χρόνια. Παρατηρείται σταδιακή μείωση του κολλαγόνου και των ελαστικών ινών και καταπόνηση του δέρματος από την ακτινοβολία, την ατμόσφαιρα αλλά και την αυξημένη επαναλαμβανόμενη κινητικότητα που γιατί όχι σχετίζεται άμεσα με τις αυξημένες υποχρεώσεις και το αντίστοιχο stress. Η εμφάνιση επίσης δυσχρωμιών και ποικίλων δερματικών αλλοιώσεων είναι πιθανή.
Η περιοχή που παρατηρούμε τις περισσότερες φορές να υποχωρεί πρώτη είναι το μέτωπο και γύρω από τα μάτια.
Είναι εκεί όπου επικεντρώνεται η αρχική προσπάθεια πρόληψης και αποκατάστασης εφαρμόζοντας θεραπείες που επιβραδύνουν τους μηχανισμούς της διαδικασίας της γήρανσης. Στη περίπτωση αυτή διαθέτουμε μη επεμβατικές λύσεις όπως η μεσοθεραπεία όπου με τη χρήση ενέσιμων ουσιών βοηθούμε στην δέσμευση των ελευθέρων ριζών, εμπλουτίζουμε το δέρμα με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αμινοξέα, συνένζυμα και ενυδατώνουμε με υαλουρονικό οξύ. Σημαντική επίσης είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας του προσώπου, όπου αυτή παρατηρείται, προκειμένου να προλάβουμε την εγκατάσταση μόνιμων φαινομένων.
Έτσι θεραπείες σαν κι αυτές των ενέσεων αλαντοτοξίνης Α (θεραπείες τύπου Botox) βρίσκουν έδαφος εφαρμογής σε αρκετές περιπτώσεις μετά τα τριάντα .Για την αναπλήρωση του κολλαγόνου εφαρμόζουμε στοχευμένες εφαρμογές με σύγχρονα εμφυτεύσιμα υλικά όπως για παράδειγμα το υαλουρονικό οξύ. Ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες μπορούμε ακόμα να επιλέξουμε θεραπείες αποφλοιώσεων ήπιας ή μέσης βαρύτητας καθώς και θεραπείες που στόχο έχουν τη διέγερση των ινοβλαστών για παραγωγή κολλαγόνου είτε μηχανικά είτε με εφαρμογές διαφόρων μήκους κύματος Laser.
Τέλος από την επόμενη δεκαετία που αφορά στην ηλικία των σαράντα αντιμετωπίζουμε πρόσθετα προβλήματα όπως αυτό της αρχόμενης χαλάρωσης των ιστών με ήπιες μη επεμβατικές τεχνικές όπως αυτές των κλασματικών (fractional) laser ανάπλασης, τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων ή την τοποθέτηση διαδερμικών ραμμάτων ανάρτησης (threading).
Οι θεραπείες τύπου Botox στην ηλικία αυτή μαζί με την αναπλήρωση του χαμένου κολλαγόνου
Με τη χρήση εμφυτευμάτων, αποτελούν ίσως την ποιο σταθερή και δημοφιλή επιλογή για ένα πολύ μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού και όχι μόνο. Σήμερα πραγματοποιείται μια εκτεταμένη μελέτη σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με τη μεταφορά αυτόλογου λίπους και της χρήσης των βλαστοκυττάρων στην αισθητική ιατρική, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον.
Kείμενο: Κωνσταντίνος Φλώρος, Πλαστικός Χειρουργός,
Μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Αισθητικής και Επανορθώτικης Χειρουργικής,
Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών www.florosmd.gr
Διαβάστε ακόμη: Καρκίνος του Μαστού: Η πρόληψη και οι νέες εξελίξεις