Το να μην κοιμηθείς καλά ένα ή δύο βράδια σίγουρα δεν είναι ανησυχητικό. Αν όμως συνηθίζεις να μετράς προβατάκια σε καθημερινή βάση ή ακόμη χειρότερα θεωρείς τον ύπνο χάσιμο χρόνου με αποτέλεσμα να τον ελαττώνεις συνεχώς, τότε μάθε πως ίσως βάζεις την υγεία σου σε κίνδυνο. Μάθε για ποιους λόγους ο ύπνος είναι ευεργετικός και πως σε προστατεύει από παθήσεις και προβλήματα υγείας.
Αρχικά βελτιώνει τη μνήμη: Ο ύπνος οργανώνει και αποκαθιστά τις αναμνήσεις προστατεύοντάς τις από εξασθένηση. Ένας καλός υπνάκος δηλαδή μας βοηθά να θυμόμαστε και να επεξεργαζόμαστε στοιχείακαι δεδομένα με μεγαλύτερη ευκολία. Γι΄αυτό άλλωστε και οι ειδικοί συνιστούν στους μαθητές να τρέφονται αλλά και να κοιμούνται καλά σε περίοδο εξετάσεων.
Μειώνει το στρες: Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προσπαθείς να διαχειριστείς το άγχος σου να προλάβεις να ολοκληρώσεις εμπρόθεσμα την εργασία ή τα καθηκοντά σου και να μην τα καταφέρνεις. Ο ύπνος αυξάνει την παραγωγικότητά μας και ελαχιστοποιεί τα επίπεδα του στρες και την κατήφεια. Γι΄αυτό λοιπόν όταν μια δύσκολη ημέρα σε καλεί, φρόντισε να έχεις κοιμηθεί επαρκώς.
Ακόμη τονώνει το ανοσοποιητικό σου: Άτομα που υποφέρουν από αϋπνίες ή δεν κοιμούνται επαρκώς είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις κι ασθένειες. Ο ύπνος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάς. Κοιμήσου λοιπόν καλά και πες αντίο σε ιώσεις και κρυολογήματα.
Ελαττώνει τον πόνο: Ο ύπνος είναι το παυσίπονο της φύσης καθώς αυξάνει την ανοχή μας στον πόνο και συμπληρώνει τη δράση των αναλγητικών. Οπότε αν υποφέρεις από πονάκια ίσως η λύση είναι απλή: Πάρε άνετο μαξιλαράκι, κλείσε πατζούρια και κουρτίνες και όνειρα γλυκά.
Κρατά την καρδιά σου υγιή: Ένας καλός νυχτερινός ύπνος μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σου, μειώνοντας τον κίνδυνο για υπέρταση και ταχυκαρδία. Σημαντικό είναι ότι μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη: Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε την αϋπνία ως ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Ωστόσο, σήμερα οι επιστήμονες επισημαίνουν πως πιθανότατα ο ανεπαρκής ύπνος να είναι η γενεσιουργός αιτία της καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο και να επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά μας.