Πρόκειται για ένα διάστημα εννέα μηνών όπου η έγκυος γυναίκα αφ’ ενός μεν προσπαθεί να κάνη το καλύτερο δυνατόν για το έμβρυο που κυοφορεί- που φέρει μέσα στην ‘κοιλίτσα’ της, αφ’ ετέρου δε, θέλει να το ευχαριστηθεί και να το απολαύσει όσο πιο ξένοιαστα γίνεται!
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι θεωρούσαν την καθημερινή δίαιτα, την σωστή δηλαδή διατροφή, τρόπο ζωής. Ο Ιπποκράτης δε, πατέρας της Ιατρικής, έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην διατροφή της γυναίκας προς τεκνοποίηση, τόσο πριν, όσο και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Είναι ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες που περιέχουν στο σώμα τους λίπος σε ποσοστό λιγότερο από 22% , σπάνια έχουν ωοθυλακιορρηξία, όπως το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) αλλά εκτίθενται σε οξεία κατάσταση πείνας ή ασιτία, όπου η ωοθυλακιορρηξία αναστέλλεται πολύ γρήγορα.
Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως, σε σχέση με τις γυναίκες που μένουν έγκυες έχοντας βάρος εντός του φυσιολογικού εύρους (ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 25) οι πιο πολλές επιπλοκές συμβαίνουν σε γυναίκες που εισέρχονται στην εγκυμοσύνη λιποβαρείς (ΔΜΣ από 16,5 έως 18,5) καθώς επίσης και σε εκείνες που εισέρχονται σε αυτήν υπέρβαρες (ΔΜΣ από 25 έως 30) ή παχύσαρκες ( ΔΜΣ πάνω από 30).
Σε ένα 5% του γενικού πληθυσμού φαίνεται να παρουσιάζεται οριακή έως σοβαρή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος που συνεχίζεται και στα πρώιμα στάδια της κύησης ( πρώτο τρίμηνο). Λόγω της συσχετίσεώς της με τις ανωμαλίες του Νευρικού Σωλήνα ( neural tube defects), θα πρέπει να τονιστεί σε όλες τις γυναίκες που αναζητούν συμβουλευτική πριν την επίτευξη εγκυμοσύνης η ανάγκη πρόσθετου διατροφικού συμπληρώματος φυλλικού οξέως ( 400 μικρογραμμάρια ημερησίως).
Μικροθρεπτικά συστατικά διατροφής:
Βιταμίνες
Μακροστοιχεία και μικροστοιχεία
Η μεταφορά σιδήρου στο έμβρυο είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδιαίτερα στο δεύτερο ήμισυ της κύησης, όπου οι απαιτήσεις του εμβρύου είναι σημαντικά αυξημένες. Αν και κατά την διάρκεια της κύησης η απορρόφηση του σιδήρου( όπως και του ασβεστίου) αυξάνεται από το σώμα της γυναίκας, φαίνεται πως δεν επαρκεί η πρόσληψή του από το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά και συνήθως χρειάζεται η συμπληρωματική χορήγησή του.
Ενεργειακές ανάγκες στην κύηση
Ομοίως, στις γυναίκες που εμφανίζουν προεκλαμψία, θα μπορούσε να υποτεθεί πως η αύξηση του σωματικού τους βάρους σχετίζεται με κατακράτηση υγρών, γεγονός που μπορεί να μας παραπλανήσει. Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες μελέτες και υπολογισμοί όσον αφορά το μέσο προσλαμβανόμενο βάρος στην εγκυμοσύνη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατακράτηση υγρών, το βάρος του εμβρύου, του πλακούντα, του αμνιακού υγρού και την κατά μέσο όρο πρόσληψη βάρους της εγκύου, καταλήξαμε σε ένα μέσο βάρος πρόσληψης των 13 κιλών. Και αυτό όμως το αποτέλεσμα δεν αποτελεί πανάκεια, αποτελεί μονάχα τον μέσο όρο ενός πολύ ευρέως φάσματος φυσιολογικά προσλαμβανόμενου βάρους, που επίσης σχετίζεται με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα εγκυμοσύνης.
Η εξήγηση γι’ αυτό και ο λόγος για τον οποίο οι συμβουλές σχετικά με τις ενεργειακές ανάγκες στην κύηση είναι τόσο δύσκολο να δωθούν προέρχεται από μελέτες που έκαναν ο Prentice και οι συνεργάτες του. Απέδειξαν με μελέτες θερμιδομετρίας ότι οι γυναίκες διαφέρουν δραματικά τόσο στον βασικό μεταβολικό τους ρυθμό όσο και στις συνολικές ενεργειακές τους ανάγκες.
Συνοψίζοντας, λοιπόν, θα λέγαμε ότι είναι αδύνατον να συμβουλεύσει κανείς την έγκυο γυναίκα σχετικά με το πόση πρέπει να είναι η ημερήσια ενεργειακή της πρόσληψη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τελικά η οδηγία θα πρέπει να είναι : “Φάτε ανάλογα με την όρεξή σας!”. Τέλος, θα πρέπει να ξέρετε πως η θερμιδική αναλογία που προκύπτει από τα λίπη (35%) και από τους υδατάνθρακες(50%) παραμένει η ίδια, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της κυήσεως!
Υγιεινή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη
Ψωμί, άλλα δημητριακά, πατάτες : Να τρώτε αρκετά, επιλέγοντας ολικής αλέσεως, εάν είναι δυνατόν
Κρέας, ψάρι, φασόλια, φακές, αυγά,προϊόντα σόγιας: Να τρώτε μέτριες ποσότητες και όπου μπορείτε να επιλέγετε κρέατα με χαμηλά λιπαρά
Τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ζάχαρη δεν πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνά, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην τερηδόνα των δοντιών.
Από την διατροφή της εγκύου θα πρέπει να αποκλείονται πηγές τροφίμων, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν τερατογόνα, όπως τα συμπληρώματα διατροφής και τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις από προ-σχηματισμένη βιταμίνη Α (ρετινόλη), όπως το ήπαρ και τα προϊόντα συκωτιού, καθώς και τροφές που μπορεί να προκαλέσουν νόσο, όπως η λιστερίωση (τα μαλακά τυριά, το μη παστεριωμένο γάλα ή το πατέ) ή η τοξοπλάσμωση ( ωμό ή μερικώς ψημένο κρέας ή λαχανικά σαλάτας μολυσμένα με χώμα- ατελώς πλυμένα!)
Η κατανάλωση καφεΐνης θα πρέπει να περιορίζεται σε κάτω από 200 mg / ημέρα ( δηλαδή περίπου δύο κούπες στιγμιαίου καφέ) καθώς η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης έχει συσχετιστεί με μικρά για την ηλικία κύησης μωρά (SGA small for dates) και αποβολές! Η αποφυγή φυστικιών τώρα πια δεν συνιστάται εκτός κι αν η ίδια η μητέρα είναι αλλεργική στα φιστίκια.
Ένα δίλημμα στην καθ’ ημέρα διατροφική συμβουλή αφορά στην θέση των λιπαρών ψαριών – μια σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αλλά και δυνητικά μολυσμένων με μεθυλικό υδράργυρο και τα πολυχλωριωμένα
Η τρέχουσα οδηγία είναι να καταναλώνετε δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, μία εκ των οποίων να είναι λιπαρό. Δεν θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο από δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Οι έγκυες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την κατανάλωση καρχαρία και ξιφία και θα πρέπει να περιορίζουν την ποσότητα του τόνου που καταναλώνουν σε όχι περισσότερες από τέσσερις κονσέρβες την εβδομάδα.
Όσον αφορά την Βιταμίνη D, συμπλήρωμα δέκα μικρογραμμαρίων θα χρειαστούν οι έγκυες εκείνες που έχουν περιορισμένη έκθεση στο φως του ηλίου, οι γυναίκες με καταγωγή από την Νότια Ασία, την Αφρική, την Καραϊβική ή την Μέση Ανατολή, καθώς και γυναίκες που έχουν διατροφή ιδιαίτερα χαμηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη D, όπως είναι η διατροφή χωρίς κατανάλωση λιπαρών ψαριών, αυγών, κρέατος και γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30 πρό εγκυμοσύνης.