Ο μπαμπάς παρών στον τοκετό: Τα υπέρ και τα κατά!

Ο μπαμπάς παρών στον τοκετό: Τα υπέρ και τα κατά!

Ο τοκετός είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας, και θα θέλατε ο σύντροφός σας να βρίσκεται στο πλευρό σας. Ή μήπως όχι;


Και μαζί
Για πολλούς νέους μπαμπάδες, η γέννηση του παιδιού τους είναι μια τόσο συγκλονιστική εμπειρία, που νιώθουν ότι δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή τους το οποίο να μπορεί να συγκριθεί με την πρώτη φορά που αντίκρισαν το μωρό τους. Μπορεί η παρουσία τους στον τοκετό να μην είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο πολλοί θέλουν να μοιραστούν τις στιγμές αυτές με τη σύντροφό τους, και βρίσκουν ότι είναι μια μαγική εμπειρία που αξίζει να ζήσουν μαζί. Πολλές έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ενεργός συμμετοχή του συντρόφου σε όλη τη «φάση» του τοκετού επηρεάζει θετικά τόσο τη σχέση του ζευγαριού όσο κι εκείνη ανάμεσα στον πατέρα και το μωρό. Κι αυτό γιατί:
– Οι σύντροφοι που παρευρίσκονται στον τοκετό και παίρνουν στα χέρια τους το μωρό από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ζωής του, δένονται μαζί του τόσο ισχυρά όσο και η μητέρα. Πρόκειται για κάτι που -εκτός των άλλων- δίνει την ευκαιρία στο μωρό και τον πατέρα να μείνουν για λίγο μόνοι τους μετά τον τοκετό, οπότε ο πατέρας αισθάνεται ελεύθερος να εκφράσει τη στοργή και την αγάπη του.
– Οι γυναίκες αισθάνονται ότι οι σύντροφοί τους συνεργάζονται αποτελεσματικά μαζί τους κατά τη διάρκεια του τοκετού και ότι βιώνουν ουσιαστικά τη γέννηση του παιδιού τους, δημιουργώντας έναν πρόσθετο δεσμό μεταξύ τους. Το ζευγάρι μοιράζεται την ευτυχία αυτής της εμπειρίας, με αποτέλεσμα να έρχεται ακόμα πιο κοντά και να δένεται μέσα από μια στιγμή που αποτελεί ορόσημο στη ζωή του.
Ο σύζυγος αποκτά ενεργό ρόλο σε όλη τη διάρκεια του τοκετού, αισθάνεται χρήσιμος και απαραίτητος και δεν νιώθει άσχημα που δεν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των άλλων.
– Η παρουσία και η βοήθεια του συντρόφου, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, συντελούν ώστε η γέννα να γίνει πιο εύκολη και ανώδυνη.
Τι μπορεί να σας προσφέρει όταν είναι κοντά σας
– Συμπαράσταση και την αίσθηση ότι δεν είστε μόνη. Οι στιγμές που θα ζήσετε από κοινού μέσα στο μαιευτήριο είναι φορτισμένες, ευαίσθητες, γεμάτες ένταση, συγκίνηση, αγωνία.
– Τη δυνατότητα να «ξεσπάσετε» πάνω του με μεγαλύτερη άνεση τα νεύρα και το άγχος που ίσως σας προκαλούν η πολύωρη αναμονή, οι πόνοι και η κούραση.
– Ένα χάδι, ένα μασάζ στην πλάτη, τα πόδια και τους ώμους, λίγη βοήθεια όταν θελήσετε να μετακινηθείτε ή να αλλάξετε θέση.
– Κατανόηση και ενθάρρυνση όταν νιώθετε πόσο. Επίσης, μπορεί να σας θυμίζει πώς πρέπει να αναπνέετε στη διάρκεια των συσπάσεων, κάνοντας κι εκείνος τις διάφορες αναπνοές μαζί σας.
– Να διαβιβάζει τις επιθυμίες ή τις απορίες σας στη μαία ή το γιατρό. Θα έχετε έτσι την αίσθηση ότι ελέγχετε την κατάσταση.
– Να απαθανατίσει φωτογραφικά ή με κάμερα αυτές τις μοναδικές στιγμές.
– Να σας εκφράζει επί τόπου τα έντονα συναισθήματα που νιώθει, την αγάπη του για εσάς και την ευγνωμοσύνη του που φέρνετε στον κόσμο το παιδί του.
Και χώρια
Πολλοί άντρες αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πίεση της στιγμής ή νιώθουν εκτεθειμένοι και αδύναμοι στη θέα του αίματος ή ενός μωρού που μόλις γεννιέται. Η διαδικασία του τοκετού είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός, και είναι φυσικό να μην μπορούν όλοι οι άντρες (όπως και οι γυναίκες, άλλωστε) να συμμετέχουν σε αυτή με την ίδια ευκολία. Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφός σας απεχθάνεται το αίμα, δεν αισθάνεται άνετα σε χώρους νοσοκομείων και σε χειρουργεία, φοβάται ότι θα λιποθυμήσει κατά τη διάρκεια του τοκετού, δεν θέλει ούτε αντέχει να σας δει να «υποφέρετε», τότε μάλλον η παρουσία του κάθε άλλο παρά θα σας διευκολύνει, οπότε καλό είναι να μην επιμείνετε να συμμετέχει. Η αγάπη του για εσάς και το παιδί σας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να σταθεί δίπλα σας την ώρα του τοκετού. Μην του ζητάτε, λοιπόν, κάτι που είναι πάνω από τις δυνάμεις του, γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί τις ώρες εκείνες να σας δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο άγχος. Κι αυτό γιατί οι αγχωμένοι σύζυγοι μεταδίδουν το στρες τους στις μέλλουσες μητέρες, περιπλέκοντας έτσι τη διαδικασία του τοκετού.