Απογαλακτισμός: Πότε και πώς να σταματήσετε να θηλάζετε

απογαλακτισμός

Η διαδικασία κατά την οποία ένα μωρό σταματά να θηλάζει ονομάζεται απογαλακτισμός. Ο απογαλακτισμός πραγματοποιείται όταν ένα μωρό ξεκινά να καταναλώνει και άλλες τροφές πέρα από μητρικό γάλα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν σταματήσει εντελώς την κατανάλωση μητρικού γάλακτος.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσει ο απογαλακτισμός;

Εξαρτάται από μια μητέρα και το μωρό της πότε θα σταματήσει ο θηλασμός. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο θηλασμός συνιστά θηλασμό από έξι μήνες, έως το παιδί να φτάσει στην ηλικία των 2 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να αναγκάσουν μια μητέρα να σταματήσει να θηλάζει νωρίτερα. Μη κάνετε το λάθος να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μητέρες. Ο απογαλακτισμός είναι προσωπική επιλογή.

Πώς να γίνει εύκολα και σταδιακά ο απογαλακτισμός

Συστήνεται από τους ειδικούς να σταματήσετε να θηλάζετε σταδιακά. Η παραγωγή μητρικού γάλακτος εξαρτάται και από την ανάγκη για μητρικό γάλα. Ο σταδιακός απογαλακτισμός θα μειώσει σταδιακά την παραγωγή του γάλακτος και θα δώσει τον επαρκή χρόνο να προσαρμοστεί σωστά το μωρό. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε να θηλάζετε σταδιακά.

  • Μερικές φορές ένα μωρό μπορεί να θηλάζει για να είναι κοντά στη μητέρα του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καθίστε μαζί αγκαλιά χωρίς να θηλάσετε. Μπορεί επίσης να κάνετε δραστηριότητες, όπως να του διαβάσετε παραμύθια, όταν θα ζητούν θηλασμό για να νιώσει κοντά σας.
  • Επιλέξτε το γεύμα που δεν είναι τόσο απαραίτητο για το μωρό σας και αντικαταστήστε το με κάτι άλλο αντί να θηλάσετε. Συνήθως, το πρώτο και το τελευταίο γεύμα είναι τα πιο σημαντικά για ένα μωρό. Μπορείτε να ξεκινήσετε να θηλάζετε μέρα παρά μέρα σε εκείνο το γεύμα που θα θεωρήσετε ότι δε θέλετε να θηλάζετε. Αντικαταστήστε το με φόρμουλα ή με αγελαδινό γάλα (αν το μωρό σας είναι πάνω από 12 μηνών).
  • Δώστε τους ένα υγιεινό σνακ ή λίγο νερό λίγο πριν τον θηλασμό (σε περίπτωση που μπορούν να τα καταναλώσουν).
  • Το γεύμα πριν τον ύπνο συνήθως είναι το πιο χαλαρωτικό και το πιο σημαντικό για τα μωρά. Μπορείτε να σταματήσετε τον θηλασμό το βράδυ μόλις σταματήσετε κάποια από τα γεύματα
  • Μπορείτε να ζητήσετε και από άλλους να τα ταΐζουν ανά διαστήματα με κάποια φόρμουλα, ή με γάλα που θα σας προτείνει ο γιατρός σας
  • Πολλές μητέρες κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος νιώθουν την ανάγκη να απομακρυνθούν από το μωρό τους, από φόβο ότι το μωρό θα εμμένει στον θηλασμό. Αυτή η μετάβαση είναι δύσκολη για τα μωρά. Δε θηλάζουν πάντα από πείνα, αλλά και γιατί νιώθουν να δένονται με τη μητέρα τους. Δείξτε τους τρυφερότητα με άλλους τρόπους. Να αγκαλιάζετε το μωρό σας συχνά για να νιώθει ότι το αγαπάτε ακόμη.

απογαλακτισμός μωρού φόρμουλα

Τι να κάνετε σε περίπτωση που το μωρό σας συνεχίσει να ζητά μητρικό γάλα

Ο απογαλακτισμός είναι μια σταδιακή διαδικασία και το μωρό σας θα συνεχίζει αν ζητά μητρικό γάλα. Ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω βήματα για να αντιμετωπίσετε αυτές τις στιγμές

  1. Αλλάξτε την φόρμουλα ή τα τρόφιμα που του δίνετε

Όπως και οι ενήλικες, έτσι και το μωρό σας έχει προτιμήσεις. Προσπαθήστε να αλλάξετε τη μάρκα από τη φόρμουλα ή προσπαθήστε να τους δώσετε μια ποικιλία από τροφές.

  1. Προσθέστε ποικιλία

Μπορεί να τους δώσετε φόρμουλα ή γάλα για μεσημεριανό και αύριο για βραδινό. Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές συνταγές για φρουτόκρεμα ώστε να κάνετε τα γεύματα πιο ενδιαφέροντα.

απογαλακτισμός μωρού τροφές

  1. Διατηρήστε τη συνέπεια

Η συνέπεια είναι το κλειδί για τον πετυχημένο απογαλακτισμό. Ακολουθήστε μια ρουτίνα για τα γεύματα του μωρού σας. Ίσως υπάρξουν φορές που το μωρό σας θα γκρινιάζει και θα απαιτεί θηλασμό. Διατηρώντας ένα ελεγχόμενο πρόγραμμα, μπορείτε να κάνετε πιο εύκολη τη διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη:

Περιποίηση νεογέννητου μωρού: Όσα θα πρέπει να προσέξετε

Διατροφή για θηλάζουσα μητέρα: 3+1 υγιεινά σνακ