BABY

Πώς να βοηθήσετε το μωρό να μιλήσει: 4+1 συμβουλές

Πώς βοηθάμε το μωρό να μιλήσει; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα των νέων γονέων. Το μωρό σας έχει αρχίσει να μεγαλώνει και έχει αρχίσει να κάνει τους πρώτους ήχους και προσπαθεί να πει συλλαβές. Ίσως είναι από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ανάπτυξης του μωρού. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές ιδέες για να βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει.

  1. Πρώτες λέξεις

Είναι από τα βασικά ερωτήματα. Ποιες θα είναι οι πρώτες του λέξεις; Ίσως ακούσετε τις πρώτες λέξεις μέχρι την ηλικία του 1 έτους. Έπειτα, δεν πρόκειται να σταματήσει. Σταδιακά, θα αρχίσει να μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα και λέξεις.

Παρόλο που δεν μπορείτε να επιταχύνετε την ανάπτυξη του μωρού σας, μπορείτε να βοηθήσετε. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλάτε συνεχώς στο μωρό σας. Συνδυάστε τις προτάσεις με τις δραστηριότητες τις στιγμής. Αν για παράδειγμα μαγειρεύετε, εξηγήστε όλα τα βήματα. Μπορεί να νιώθετε περίεργα στην αρχή, αλλά βοηθάτε το μωρό σας να καταγράφει λέξεις και ήχους.

  1. Παρακολουθήστε τα χέρια του

Τα μωρά περίπου 1 χρονών καταλαβαίνουν περισσότερες λέξεις από εκείνες που μπορούν να πουν. Οι χειρονομίες είναι ένα μέσο επικοινωνίας. Αν ένα μωρό σας γνέφει ή δείχνει ένα αντικείμενο, ρωτήστε το αν το θέλει. Μπορείτε ακόμη να παίξετε παιχνίδια με χειρονομίες, ή να κινήσεις με το σώμα σας όταν του τραγουδάτε. Με αυτό τον τρόπο θα συνδέσετε τις φράσεις με τις λέξεις.

 

  1. Διαβάστε με τον σωστό τρόπο

Οι γονείς κάνουν συχνά το λάθος να διαβάζουν ή να γυρνάνε γρήγορα τις σελίδες από ένα βιβλίο, κυρίως επειδή είναι κουρασμένοι. Προσπαθήστε να διαβάζετε στο μωρό σας στιγμές της μέρας που δεν βιάζεστε. Περιγράψτε τι βλέπετε στις εικόνες. Ρωτήστε το: «Δες αυτό το αγόρι. Είναι χαρούμενο ή δυστυχισμένο;». Ρωτήστε το ακόμη τι ήχους κάνουν τα ζώα που απεικονίζονται στις εικόνες. Θα βοηθήσει το μωρό σας να αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες για την ομιλία.

  1. Ενισχύστε την κοινωνικοποίηση του

Οργανώστε δραστηριότητες και με άλλα μωρά στην ηλικία του μωρού σας. Ακόμη κι αν τα μωράκια ενός έτους δεν είναι πολύ ομιλητικά, η συναναστροφή με  συνομήλικους θα τους δώσει την ευκαιρία να ακούσουν, να αλληλοεπιδράσουν και να ελέγξουν το λεξιλόγιο τους σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Βοηθήστε το αν χρειαστεί παρεμβαίνοντας με διακριτικό τρόπο, όπως «Σου δίνει το αρκουδάκι. Πες ευχαριστώ».

  1. Παρακολουθήστε τα αντικείμενα που παρατηρεί

Αν έχει περιέργεια για κάποιο αντικείμενο, θα θέλει να γνωρίζει το απαραίτητο λεξιλόγιο για την περιγραφή του. Παρατηρείστε τι του προξενεί το ενδιαφέρον και συζητήστε μαζί του τι παρατηρεί. «Ναι είναι μια πολύ όμορφη γάτα που περνάει το δρόμο».

Διαβάστε ακόμη:

Πότε βγάζουν δόντια τα μωρά; Οι γονείς ρωτούν

Το παιχνίδι της μίμησης: Γιατί αρέσει στα μωρά;

 

Ειρήνη Ιωάννου

Recent Posts

Dermapen: Το μαγικό στυλό!

Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…

1 έτος ago

Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιους είναι κατάλληλη;

Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…

3 έτη ago

Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…

3 έτη ago

Χαλάρωση μηρών: Θεραπεία ανόρθωσης

Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…

3 έτη ago

Κοιλιοπλαστική με νήματα: Πώς λειτουργεί;

Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…

3 έτη ago

Πλαστική χειρουργική κόλπου: Αντιμετώπιση χαλάρωσης από τοκετό

Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…

3 έτη ago