H εγκυμοσύνη αποτελεί μια περίοδο, που κατά τη διάρκεια της μια γυναίκα οφείλει να είναι προσεκτικήκαι με τη διατροφή της, καθώς άθελα της μπορεί να βλάψει το μωρό. Θα πρέπει να είναι σίγουρη πως γνωρίζει ποια τρόφιμα θα πρέπει αν καταναλώσει και ποια θα πρέπει να αποφύγει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τι θα πρέπει να αποφύγει στη διατροφή της μια γυναίκα που διανύει την εγκυμοσύνη της.
-
Κάποια είδη τυριού
Βγάλτε από τη διατροφή σας το μαλακό τυρί ωριμασμένο με μούχλα, όπως το brie, το camembert, το chevre και άλλα παρόμοια τυριά. Καλό θα ήταν να αποφύγετε και τα μαλακά μπλε τυριά όπως το μπλε τυρί Δανίας ή την gorgonzola. Επειδή ακριβώς είναι ωριμασμένα με συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί να περιέχουν listeria, έναν τύπο βακτηρίου που μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας.
-
Pâté
Κατά την εγκυμοσύνη σας, αφαιρέστε από τη διατροφή σας όλα τα είδη του pâté, συμπεριλαμβανομένων και των pâtés λαχανικών, καθώς περιέχουν listeria.
-
Ωμά, ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά
Βεβαιωθείτε ότι τα αυτά είναι καλά μαγειρεμένα πριν τα καταναλώσετε. Αυτό αποτρέπει τον κίνδυνο σαλμονέλας και τροφικής δηλητηρίασης. Αποβάλλεται από τη διατροφή σας κατά την εγκυμοσύνη σας τρόφιμα που περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά, όπως η σπιτική μαγιονέζα. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε πιάτα που περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένο υγρό αυγό. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε σπασμένα ή βρώμικα αυγά.
-
Ωμό ή μερικώς μαγειρεμένο κρέας
Μαγειρέψτε καλά το κρέας και τα πουλερικά, έως ότου να μη μείνει καθόλου κόκκινο ή ροζ χρώμα ή ίχνος χρώματος. Προσέξτε ιδιαίτερα τα πουλερικά, το χοιρινό τα λουκάνικα και τον κιμά.
Η εγκυμοσύνη και η διατροφή θέλουν προσοχή. Φροντίστε όλες οι επιφάνειες και τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε να έχουν καθαριστεί καλά πριν μαγειρέψετε κρέας. Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε και να στεγνώνετε καλά τα χέρια σας αφού ακουμπήσετε το ωμό κρέας. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της εξάπλωση των βλαβερών βακτηρίων όπως της σαλμονέλας και της E.coli, βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
-
Έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες
Οι έτοιμες ή οι συσκευασμένες σαλάτες ή φρουτοσαλάτες, ακόμη κι αυτές από τα salad bar και τους μπουφέδες έχουν μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης από listeria.
-
Sushi
Μην τρώτε ψυγμένα θαλασσινά, όπως ακατέργαστα στρείδια, Sashimi και Sushi, προ μαγειρεμένα θαλασσινά και γαρίδες, καθώς έχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης listeria.
O πιο ασφαλής τρόπος να φάτε sushi είναι να επιλέξετε ανάμεσα σε μαγειρεμένες ποικιλίες, ή ποικιλίες που περιέχουν λαχανικά. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν:
- Μαγειρεμένα θαλασσινά, όπως unagi ή γαρίδα
- Λαχανικά, για παράδειγμα αγγούρι (kappa) maki
- Avocado, για παράδειγμα California roll
-
Αλκοόλ
Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να καταναλώσετε αλκοόλ, σε οποιαδήποτε φάση κι αν είναι η εγκυμοσύνη σας. Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, είστε έγκυος ή θηλάζετε, η αφαίρεση του αλκοόλ από τη διατροφή σας είναι η πιο ασφαλής επιλογή.
-
Καφεΐνη
Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορούν να ανεβάσουν τον κίνδυνο αποβολής. Μπορούν ακόμη να αυξήσουν τον κίνδυνο της γέννησης ενός μωρού με χαμηλό βάρος, μιας δύσκολης γέννας. Η καφεΐνη συναντάται συνήθως σε πολλά τρόφιμα, όπως ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, αλλά και σε ορισμένα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά. Δε χρειάζεται να κόψετε την καφεΐνη εντελώς. Απλά μην καταναλώνετε περισσότερα από 200mg τη μέρα.
Διαβάστε ακόμη:
Θηλασμός και διατροφή: Τι πρέπει να προσέξω;
Εργασία και μητρότητα: Tips για να τα συνδυάσετε