Μπορεί να ακούγεται παράδοξο για μερικούς, αλλά η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί και στην εγκυμοσύνη. Δεν είναι περίεργο που οι γυναίκες εκείνη την περίοδο είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Η κατάθλιψη αποτελεί μια πάθηση στην οποία τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την διάθεση τον ύπνο και τη σκέψη δεν λειτουργούν με κανονικό τρόπο, ίσως εξαιτίας μιας χημικής ανισορροπίας. Η αλλαγή των ορμονών, σε συνδυασμό με άγχος, και την κοινωνική πίεση να νιώθει μια γυναίκα με έναν συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να επηρεάσει τον συναισθηματισμό μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα συμπτώματα της;
Συνήθως είναι δύσκολο να διαγνωστεί η κατάθλιψη στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Ορισμένα προβλήματα μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, ενώ άλλα είναι πιο εμφανή. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
- Προβλήματα με τον ύπνο
- Αλλαγές στην όρεξη
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξουαλική δραστηριότητα
- Άγχος
- Αδυναμία στη συγκέντρωση
- Αλλαγές στη διάθεση ή γενικότερα συναισθηματική αστάθεια
Αν δεν είστε σίγουροι σχετικά με το αν τα συναισθήματα σας είναι σε μια υγιή κλίμακα, είναι καλύτερο να τα αναφέρετε στον γιατρό σας προκειμένου να βεβαιωθείτε. Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συναισθήματα για το μεγαλύτερο μέρος της μέρας για διάστημα μεγαλύτερο από δύο εβδομάδων, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:
- Λυπημένη, κουρασμένη, διάθεση αδιαφορίας ή καταθλιπτική διάθεση
- Αρκετό κλάμα
- Αποξένωση από φίλους και το οικογενειακό περιβάλλον
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που σας άρεσαν
- Απώλεια βάρους
- Απόκτηση βάρους που υπερέχει κατά πολύ τον στόχο βάρους της εγκυμοσύνης
- Βουλιμία
- Εξάντληση ή έλλειψη ενέργειας
- Αισθήματα ενοχής
- Προβλήματα στη σκέψη, τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων
- Αυτοκαταστροφικές σκέψεις ή σκάψεις αυτοκτονίας
- Πονοκέφαλο, στομαχόπονο ή άλλους πόνους που δε φεύγουν
Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Πώς να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα
Για πολλές μέλλουσες μητέρες, η ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να γίνει πιο άμεσα. Πολύ συχνά, οι γιατροί και οι ειδικοί συστήνουν τις παρακάτω προσεγγίσεις:
-
Ξεκούραση
Η κούραση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ενισχύσει τις εναλλαγές στη διάθεση. Για αυτό το λόγο, βεβαιωθείτε ότι θα ξεκουράζεστε όσο γίνεται περισσότερο. Ξαπλώστε το βράδυ από νωρίς, κοιμηθείτε αρκετές ώρες, ή χαλαρώνετε όσο πιο συχνά μπορείτε.
-
Περάστε χρόνο έξω
Έχει αποδειχθεί πως η επαφή με τη φύση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Για αυτό το λόγο προγραμματίστε περιπάτους σε κάποιο κοντινό δάσος ή άλσος, προγραμματίστε κάποιο πικνίκ ή προγραμματίστε να περάσετε μια μέρα στην παραλία.
-
Αναβάλετε για λίγο τις αγγαρείες
Δε χρειάζεται να ετοιμάσετε το βρεφικό δωμάτιο, να φτιάξετε τις ντουλάπες σας και ταυτόχρονα να προμηθεύεστε με τα απαραίτητα για τη βρεφική φροντίδα. Αντισταθείτε στην επιθυμία να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα. Μοιράστε όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν με τον σύντροφο σας. Μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια από την οικογένεια ή τους φίλους σας.
-
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
Τα τακτικά γεύματα και σνακ μπορούν να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, διατηρώντας σταθερή τη διάθεση. Αποφύγετε την καφεΐνη, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά.
-
Γυμναστική και άσκηση
Η τακτική και σωματική έντονη σωματική δραστηριότητα ενισχύει τις ενδορφίνες και διατηρεί σταθερή τη διάθεση. Ο γιατρός σας θα σας υπαγορεύσει τι είδους άσκηση μπορείτε να πραγματοποιήσετε και τι να αποφύγετε. Ακόμη και λίγο περπάτημα θα μπορέσει να ενισχύσει τη διάθεση σας.
-
Περάστε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας
Αφιερώστε χρόνο στην οικογένεια, τους φίλους και τον σύντροφο σας. Θα σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά και θα ενισχυθεί η διάθεση σας.
-
Αποφύγετε μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα
Η αποφυγή του περιττού άγχους είναι το μυστικό ενάντια στην κατάθλιψη για την εγκυμοσύνη και όχι μόνο. Για όσο διάστημα είναι δυνατό αποφύγετε τις μεγάλες αλλαγές, όπως μια μετακόμιση μέχρι να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις αλλαγές, προσπαθήστε να έχετε στήριξη καθ’όλη τη διάρκεια των αλλαγών.
-
Μιλήστε για τα συναισθήματα σας
Αν ανησυχείτε, νιώθετε άγχος ή ανασφάλεια για το μέλλον, μην κρατήσετε αυτά τα συναισθήματα για τον εαυτό σας. Ζητήστε στήριξη από τον σύντροφο σας, την οικογένεια, τους φίλους σας, ή ακόμη και από έναν ψυχολόγο.
Διαβάστε ακόμη:
Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα της;
Επιλόχειος κατάθλιψη: Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;