Τόσο το τεστ, όσο και ο γιατρός σας το επιβεβαίωσαν. Η δεύτερη εγκυμοσύνη σας χτύπησε την πόρτα. Δε χρειάζεται κάποια έρευνα, σωστά; Εξάλλου το έχετε ξαναβιώσει και γνωρίζετε τι πρόκειται να συμβεί τόσο στην ψυχολογία σας, όσο και για το σώμα σας. Σωστά;
Μη βιάζεστε. Η αλήθεια είναι ότι δε νιώθετε το ίδιο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί η δεύτερη εγκυμοσύνη να διαφέρει από την πρώτη. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί;
Οι γυναίκες που διανύουν τη δεύτερη εγκυμοσύνη τους, είναι περισσότερο προσαρμοσμένες στα συμπτώματα και πιο εύκολο να τα αναγνωρίσουν. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από την προηγούμενη φορά. Ίσως εμφανίσετε περισσότερες ή λιγότερες ναυτίες, αλλά και άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε περισσότερη ή λιγότερη συχνοουρία.
Καλά νέα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποιες δυσκολίες, όπως η αποστροφή σε ορισμένα τρόφιμα και οι ενοχλήσεις στο στήθος να είναι λιγότερο έντονες από την προηγούμενη φορά. Ίσως σας ανησυχήσουν λιγότερο, καθώς, έχοντας βιώσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, ξέρετε πώς να ανακουφίσετε τον εαυτό σας.
Σε περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει, θα είστε πολύ απασχολημένες, καθώς θα έχετε να ανταπεξέλθετε και στις ανάγκες του πρώτου παιδιού σας. Αυτό μπορεί να επιφέρει έναν μεγαλύτερο βαθμό κούρασης. Μην ανησυχείτε, με καλό προγραμματισμό και τη βοήθεια του/της συντρόφου σας, θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε, αλλά και να βρείτε και χρόνο για χαλάρωση.
Καθώς οι μύες στην κοιλιά και την μήτρα είχαν διασταλεί κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, ίσως είναι πιο χαλαροί στη δεύτερη εγκυμοσύνη σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν διατηρούνται τόσο σταθεροί όσο στην πρώτη εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι η κοιλιά σας μπορεί να «φουσκώσει» πιο γρήγορα από την πρώτη φορά. Δείτε το έτσι: Η μήτρα σας είναι σαν ένα μπαλόνι που είναι πιο εύκολο να φουσκώσει.
Θυμάστε εκείνες τις περίεργες ενοχλήσεις, σαν «μπουρμπουλήθρες» στην πρώτη σας εγκυμοσύνη που νομίζατε ότι ήταν αέρια; Τώρα θα γνωρίζατε ότι ήταν το μωρό που κουνιόταν. Επομένως, κατά τον 4ο μήνα κι έπειτα, θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τις κινήσεις του μωρού σας. Έχετε πλέον την εμπειρία για να τις καταλαβαίνετε πιο εύκολα.
Αναφέραμε ότι μπορεί να γεννήσετε νωρίτερα. Υπάρχουν καλά νέα όσο αγορά το χρόνο που θα περάσετε σε μια κλινική ή στο μαιευτήριο. Αν και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, τη δεύτερη φορά που θα γεννήσετε, ίσως χρειαστεί λιγότερος χρόνος. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Ο τραχήλος της μήτρας είναι λιγότερο άκαμπτος σε αυτή τη φάση. Επομένως, η διαστολή του πραγματοποιείται πιο γρήγορα. Επειδή ο τράχηλος και οι ιστοί του κόλπου είναι περισσότερο εύκαμπτοι, υποχωρούν στην πίεση που τους ασκεί το μωρό πιο εύκολα. Με άλλα λόγια, το μωρό σας είναι πιο εύκολο να «πεταχτεί» προς τα έξω.
Οι συσπάσεις έπειτα από τη γέννα είναι ο τρόπος του σώματος να επαναφέρει τη μήτρα σας στο αρχικό της μέγεθος. Καθώς η μήτρα σας είναι μεγαλύτερη, η διαδικασία αυτή ίσως είναι πιο επίπονη, σύμφωνα με έρευνες.
Μαμά και σεξ: Συμβουλές για να διατηρήσετε μια ερωτική ζωή
Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα της;
Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…
Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…
Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…
Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…
Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…
Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…