MOM

Δουλειά από το σπίτι για μαμάδες: Tips να ανταπεξέλθετε

Η δουλειά από το σπίτι για τις μαμάδες είναι μια δύσκολη υποχρέωση. Οι γύρω σας μπορεί να νομίζουν ότι είναι το καλύτερο για εσάς, αλλά εμείς σας καταλαβαίνουμε. Να έχετε να φροντίσετε τα παιδιά σας ενώ παράλληλα δουλεύετε; Δύσκολο καθήκον. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να μπορέσετε να ισορροπήσετε την εργασία στο σπίτι με την μητρότητα.

  1. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα

Είναι σημαντικό να σχεδιάσετε τη μέρα σας προσεκτικά. Πόσες ώρες χρειάζεστε για να ανταπεξέλθετε με τη δουλειά μέσα στη μέρα; Ποια στιγμή της ημέρας θα έχετε τηλεφωνήματα και meetings; Τι μπορείτε να κάνετε όσο ο γιος ή η κόρη σας είναι στο δίπλα δωμάτιο και ζωγραφίζει; Θα μπορέσετε να είστε πιο παραγωγικές αν τα υπολογίσετε όλα αυτά. Work smarter, not harder. Συμβουλή. Ενημερώστε τους εργοδότες ή τους υπαλλήλους σας ότι έχετε παιδιά στο σπίτι και ότι ίσως το ωράριο σας χρειαστεί να γίνει πιο ευέλικτο, αν θεωρήσετε ότι είναι σκόπιμο να γίνει.

δουλειά από το σπίτι για μαμάδες τηλεργασίαδουλειά από το σπίτι για μαμάδες τηλεργασία

 

  1. Εκμεταλλευτείτε τον μεσημεριανό ύπνο

Εκμεταλλευτείτε τον μεσημεριανό ύπνο προκειμένου να είστε περισσότερο παραγωγικές. Η δουλειά από το σπίτι για τις μαμάδες έχει πολλούς περισπασμούς. Είτε το παιδί σας κοιμάται μισή ώρα, είτε τρις, εκμεταλλευτείτε αυτό το διάστημα για να ολοκληρώσετε τις αρμοδιότητες που χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο και συγκέντρωση. Αν πάλι το παιδί σας δεν κοιμάται, καθορίστε κάποια ώρα ησυχίας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι ήσυχο και να μη σας ενοχλήσει.

  1. Διαχωρίστε το ρόλο της δουλειάς από το ρόλο της μαμάς

Αν δεν μάθετε να διατηρήσετε ξεχωριστούς τους ρόλους της μαμάς και του επιχειρηματία, δεν θα μπορέσετε να δώσετε την απόλυτη προσοχή σας σε κανέναν από τους δύο ρόλους. Επομένως, θα νιώθετε ότι δεν τα πάτε καλά σε κανέναν από τους δύο τομείς.

Για να μπορέσετε να το πετύχετε αυτό, θέστε έναν χώρο στο σπίτι που θα είναι το γραφείο σας. Με το που κλείνετε την πόρτα, θεωρείστε ότι αλλάζετε περιβάλλον.  Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να «αποκοπείτε» για λίγο από το υπόλοιπο σπίτι. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε και από τη δουλειά σας όταν την ολοκληρώσετε. Αν δεν έχετε κάποιο δωμάτιο να το μετατρέψετε σε γραφείο, κάντε μια λίστα με όσα πρέπει να κάνετε την επόμενη μέρα και αφήστε την στο χώρο που δουλεύετε όταν τελειώσετε με τη δουλειά. Χρειάζεστε κάτι ώστε να σηματοδοτεί το τέλος της δουλειάς.

 

  1. Διατηρήστε το παιδί σας απασχολημένο

Όσο διάστημα είναι απασχολημένο ένα παιδί, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε για να δουλέψετε. Επιλέξτε κάποια παιχνίδια που θα του αρέσουν και θα το κρατούν απασχολημένο για αρκετή ώρα, ή επιλέξτε κάποιες καλές ταινίες ώστε να βλέπει όταν θα δουλεύετε. Αν ανυπομονούν για κάτι, είναι λίγο δύσκολο να σας διακόψουν. Μπορείτε επίσης να σχεδιάσετε ένα μικρό playroom στο σπίτι ή έναν χώρο δραστηριοτήτων, ώστε να έχουν κι εκείνα να κάνουν τα δικά τους «projects» όση ώρα θα απαντάτε εσείς στα μέιλ σας.

 

  1. Προετοιμαστείτε για πιθανές ενοχλήσεις

Το σενάριο είναι απλό. Είστε στη μέση ενός σημαντικού meeting και το παιδί σας ξαφνικά πείνασε ή θέλει να δει μια συγκεκριμένη ταινία. Μπαίνει στο δωμάτιο και σας διακόπτει, κι εσείς αντί να παρουσιάζετε τις ιδέες σας αρχίζετε να ζητάτε συγγνώμη. Μια συμβουλή; Να κλείνετε το μικρόφωνο όσο δε μιλάτε για να αποφύγετε να ακουστεί η φωνή του παιδιού σας από το βάθος. Επιπλέον, καθιερώστε ένα σύμβολο με το παιδί σας τη στιγμή που θα θέλατε ησυχία με κάποιον τρόπο, εκτός αν είναι κάτι επείγον. Για παράδειγμα, να φοράτε μια χρωματιστή ζακέτα, ή να δέσετε ένα κορδελάκι στο χερούλι έξω από την πόρτα.

  1. Ζητήστε βοήθεια

Πολλές μαμάδες πιστεύουν πως η δουλειά από το σπίτι σημαίνει και ότι δε θα χρειαστείτε βοήθεια με τη φροντίδα του παιδιού. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Υπάρχουν μέρες που θα μπορείτε να τα ισορροπείτε, ενώ άλλες όχι. Αν δε θέλετε να έχετε babysitter, και βολεύουν τα ωράρια με τον/την σύντροφο σας, ζητήστε να προσέχει αυτός/αυτή το μωρό όσο εσείς δουλεύετε. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια επειδή δουλεύετε από το σπίτι. Δε σημαίνει ότι δεν έχετε τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στη δουλειά σας.

Διαβάστε ακόμη:

Δεύτερο παιδί: Πώς να αποφύγετε αντιζηλίες

«Είμαι έγκυος»: 4+1 πράγματα που πρέπει να κάνετε

 

Ειρήνη Ιωάννου

Recent Posts

Dermapen: Το μαγικό στυλό!

Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…

1 έτος ago

Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιους είναι κατάλληλη;

Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…

3 έτη ago

Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…

3 έτη ago

Χαλάρωση μηρών: Θεραπεία ανόρθωσης

Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…

3 έτη ago

Κοιλιοπλαστική με νήματα: Πώς λειτουργεί;

Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…

3 έτη ago

Πλαστική χειρουργική κόλπου: Αντιμετώπιση χαλάρωσης από τοκετό

Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…

3 έτη ago