Η σχέση που έχει μια μαμά με την κόρη της είναι ιδιαίτερη. Για ένα κορίτσι, η μαμά της μπορεί να είναι το πρώτο της πρότυπο, η πρώτη της φίλη, ή ακόμη και ένα άτομο το οποίο εμπιστεύεται πολύ. Και για τη μαμά, η κόρη να είναι μια αντανάκλαση του εαυτού. Με την πάροδο του χρόνου, η σχέση αυτή μπορεί να έχει διάφορες μεταβολές, αλλά τα συναισθήματα μένουν σταθερά. Εξάλλου, υπάρχει και η συνεχής αγάπη μεταξύ τους. Ποια είναι όμως τα είδη της σχέσης ανάμεσα σε μια μαμά και την κόρη της;
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η συμπεριφορά ελέγχου από τη μαμά είναι ένας τρόπος διαπαιδαγώγησης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αφαιρούνται οι ελευθερίες από την κόρη και μειώνονται οι επιθυμίες της. Είτε η μαμά ελέγχει την κόρη από τα πρώτα στάδια της ζωής της, είτε αναπτύξει αυτή τη συμπεριφορά αργότερα, ίσως κατά την εφηβεία, δεν αποτελεί μια υγιή σχέση. Υπάρχουν πολύ τρόποι για έλεγχο. Ορισμένοι περιλαμβάνουν θυμό ή αδιαφορία, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν συναισθηματικό εκβιασμό. Σε αυτού του είδους τη σχέση η μαμά προσπαθεί να ελέγξει και να κατευθύνει τις δραστηριότητες της κόρης. Η κόρη κάνει οτιδήποτε μπορεί για να κερδίσει την αποδοχή της μαμάς της.
Σε περίπτωση συναισθηματικών προβλημάτων, η κόρη αναζητά συνήθως τη βοήθεια της μαμάς της. Αν η μητέρα δεν είναι διαθέσιμη, είτε γίνεται μοναχική, είτε έρχεται κοντά με ένα άλλο μέρος της οικογένειας. Η απομάκρυνση της μητέρας αλλάζει τη σχέση τους, προκαλώντας συναισθηματικά τραύματα. Υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που η μαμά είναι τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά απούσα όταν τη χρειάζεται η κόρη της. Ή δεν υπάρχει σωματική επαφή, όπως η αγκαλιά ή το κράτημα των χεριών.
Δεν υπάρχει πρόβλημα σε μια μαμά να επιπλήττει την κόρη της. Ωστόσο, το να γίνεται επικριτική σε κάθε κίνηση και απόφαση της, μπορεί αν επηρεάσει τη σχέση τους. Αν η ικανότητα ανεξαρτησίας από την κόρη απομακρυνθεί, τότε η κόρη δε θα μπορέσει να ωριμάσει πραγματικά. Και η μεταξύ τους σχέση θα είναι διαταραγμένη.
Οι διαφωνίες και ορισμένες εντάσεις είναι φυσιολογικές στις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Όταν οι καυγάδες γίνονται τακτικοί, αυξάνεται ο ανταγωνισμός σε μια σχέση. Αυτό οδηγεί σε μια σχέση μίσους. Σε αυτή τη σχέση, η κόρη μπορεί να αντιλαμβάνεται τη μαμά της ως αντίπαλο, και όχι σαν έναν άνθρωπο που την αγαπά χωρίς περιορισμούς.
Η σχέση αυτή έχει αρκετή στοργή και τρυφερότητα, καθώς η μαμά συμπεριφέρεται στην κόρη της σαν να είναι φίλη της. Και οι δύο μοιράζονται τα ενδιαφέροντα τους, τα συναισθήματα τους, καθώς και άλλα πράγματα. Με αυτή τη μέθοδο διαπαιδαγώγησης, η μαμά μπορεί να παραβλέψει να διδάξει στην κόρη της ορισμένα όρια. Η έλλειψη ορίων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που η κόρη θα αναπτύξει τα ενδιαφέροντα και τις υπόλοιπες της σχέσεις.
Η απομάκρυνση σημαίνει συναισθηματική απομάκρυνση. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που η μαμά και η κόρη θα απομακρυνθούν. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους. Ορισμένοι από τους λόγους μπορεί να περιλαμβάνουν ένα διαζύγιο, μια κακή σχέση με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, ή την απουσία ορίων μεταξύ της μητέρας και της κόρης.
Ψυχολογία έφηβων κοριτσιών: 3+1 tips για να τις καταλάβετε
Μητέρα και γιος: 5+1 Μυστικά για μια υγιή σχέση
Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…
Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…
Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…
Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…
Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…
Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…