Αν είστε νέοι γονείς σίγουρα θα έχετε μπερδευτεί για όλη αυτή την πληθώρα πληροφοριών που λαμβάνεται, είτε για την γέννα, είτε για τα στάδια της εγκυμοσύνης. Τι γίνεται όμως για τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι; Για κάποιο λόγο, είτε ο γιατρός σας είτε οι συγγενείς και οι φίλοι σας αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην προετοιμασία για την γέννηση του μωρού. Τι συμβαίνει όμως στις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι; Τι θα πρέπει να προσέξετε; Ποια θα είναι τα συναισθήματα σας; Πώς θα μπορέσετε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά οποιαδήποτε κατάσταση;
-
Η διαδρομή από το νοσοκομείο στο σπίτι θα σας φανεί τεράστια
Ίσως θα αγχωθείτε σχετικά με το αν θα είναι κατάλληλα ντυμένο το μωρό σας. Επιλέξτε κατάλληλα ρούχα αναλόγως με την εποχή. Βεβαιωθείτε ότι θα είναι καλά δεμένο στο καθισματάκι του αυτοκινήτου. Αν είστε ιδιαίτερα αγχωμένες, μπορείτε να καθίσετε δίπλα του. Ίσως στο μωρό σας φανεί περίεργο το αυτοκίνητο και κλάψει. Μη σας αγχώσει αυτό είναι φυσιολογικό, όλα θα πάνε καλά.
-
Μόλις φτάσετε σπίτι θα θέλετε να επιστρέψετε στο νοσοκομείο
Για κάποιους γονείς, η ανακούφιση για την επιστροφή στο σπίτι περνάει γρήγορα, καθώς οι ανασφάλειες και το άγχος εμφανίζονται γρήγορα. Ωστόσο, αν έχετε κάνει καλή προετοιμασία στο σπίτι σας και έχετε προμηθευτεί με όλα τα απαραίτητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας, ξέρει καλύτερα.
-
Ίσως εμφανίσετε τα συμπτώματα που ακολουθούν μετά τη γέννα
Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα είναι περισσότερο επίπονα, ενώ άλλα εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένατε. Αιμορραγία, πρήξιμο, κούραση, στήθος που στάζει, πόνοι ίσως είναι μερικά από αυτά. Απλά να θυμάστε ότι το σώμα σας είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σε μερικές εβδομάδες.
-
Θα τα κάνετε όλα για πρώτη φορά
Η πρώτη φορά που το κάνατε μπάνιο, η πρώτη φορά που αλλάξατε μόνες σας την πάνα του μωρού… Κάθε φορά θα εμφανίζεται μια νέα «πρώτη φορά». Όσο περνά η ώρα και οι μέρες με το μωρό στο σπίτι όλο και περισσότερες πρώτες φορές θα εμφανίζονται για εσάς.
-
Θα βιώσετε έντονες εναλλαγές συναισθημάτων
Χαρούμενες, στενοχωρημένες, εκνευρισμένες, αγχωμένες, ευτυχισμένες και ξανά δυστυχισμένες. Ένας κύκλος συναισθημάτων. Δεν είναι περίεργο βέβαια, καθώς το σώμα σας βιώνει μεγάλες ορμονικές αλλαγές.
Τα οιστρογόνα και οι προγεστερόνη «κάνουν βουτιά» μετά τη γέννηση του μωρού σας, ενώ αυξάνεται η προλακτίνη προκειμένου να παραχθεί γάλα για το μωρό σας. Επιπλέον, θα αρχίσετε να νιώθετε μεγάλη κόπωση. Η κόπωση αυτή δε θα είναι επακόλουθο της γέννας, αλλά επειδή θα παρέχετε φροντίδα στο μωρό σας όλη τη μέρα και νύχτα.
Τέλος, ίσως νιώσετε λίγο άσχημα καθώς θα αρχίσετε να αναπολείτε τις ανέμελες μέρες σας. Μην τα βάλετε με τον εαυτό σας. Αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται αρκετά συχνά στις νέες μητέρες. Αν δείτε ότι νιώθετε πολύ άσχημα ή εμφανίσετε συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης, επικοινωνήστε με έναν ειδικό.
-
Ο/Η σύντροφος σας θα βιώσει έντονα συναισθήματα
Είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι κι εκείνος/εκείνη υπεύθυνος/υπεύθυνη για ένα μικρό μωρό, και, φυσικά, τη φροντίδα τη δική σας. Δώστε βάση και στη διάθεση του/της συντρόφου σας και ενθαρρύνετε τους. Κάνουν κι εκείνοι ό,τι μπορούν.
-
Θα μάθετε να ζείτε με λιγότερο ύπνο
Οι έμπειροι γονείς συνηθίζουν να αφηγούνται έντονες ιστορίες από βραδιές που δεν είχαν ύπνο επειδή το μωρό τους δεν κοιμόταν. Αντίθεα με την κοινή άποψη, δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί και σε εσάς το ίδιο. Η έλλειψη ύπνου είναι προσωρινή. Μια καλή λύση για να ξεκουράζεστε είναι να κοιμάστε τις ώρες που ξεκουράζεται και το μωρό σας, αν μπορείτε και κατά τη διάρκεια της μέρας. Έτσι, θα αποφύγετε την εξάντληση.
-
Κλάμα και ύπνος
Πολλοί γονείς διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι το μωρό τους είναι σε εγρήγορση. Αμέσως μετά τη γέννα, τα μάτια του νεογέννητου μωρού είναι ανοιχτά. Τα μωρά περνούν πολύ χρόνο να επεξεργάζονται τα πρόσωπα, ειδικά των γονέων τους. Το μωρό σας ίσως αντιδρά στον ήχο της φωνής σας. Θα χρησιμοποιήσει όλες τις αισθήσεις του, ακόμη και την αφή και την όσφρηση για να σας γνωρίσει καλύτερα και να δεθεί μαζί σας.
Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα κοιμάται, θα κλαίει, και μερικές φορές θα σας κοιτάει απευθείας στα μάτια. Αν και η όραση του θα είναι θολή, το μωρό σας θα μπορεί να δει κάτι που απέχει απόσταση 20-30 εκατοστά. Ίσως ακουμπάει το δάχτυλο σας αν το τοποθετήσετε στην παλάμη του. Και φυσικά, θα θέλει να φάει.
Μόλις φτάσει το μωρό σας στο σπίτι, ίσως νυστάζει τις πρώτες 24 ώρες. Είναι σημαντικό να το ξυπνάτε κάθε 2-3 ώρες για να το ταΐσετε, προκειμένου να συνηθίσει στη διαδικασία και να αρχίσει να τρώει σωστά. Αν αποφασίσετε και μπορέσετε να θηλάσετε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμβάλλετε στην παραγωγή γάλακτος.
Διαβάστε ακόμη:
Διακόσμηση βρεφικού δωματίου: Έξυπνα tips and tricks
Βόλτα μωρού: Οφέλη και τρόποι να είναι ασφαλής