Ο καιρός έχει αρχίσει να κρυώνει και οι σούπες αρχίζουν να έχουν την τιμητική τους. Η κολοκυθόσουπα βελουτέ αποτελεί μια ζεστή και χορταστική σούπα, με ανάλαφρη και ιδιαίτερη γεύση. Γιατί να μην εξυμνήσετε το φθινόπωρο και τον χειμώνα με ένα θρεπτικό και φθινοπωρινό καρπό; Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για κολοκυθόσουπα βελουτέ.
Υλικά για 4 μερίδες
- περίπου 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, στα 6
- 2 μεσαία καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε μέτρια κομμάτια
- 2½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. σούπας σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη
- 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για την κολοκυθόσουπα βελουτέ, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το κάρι και το μοσχοκάρυδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2 – 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά.
- Αφήνουμε την κολοκυθόσουπα να κοχλάσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη φουσκώσει το γάλα και χυθεί. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς η κολοκύθα και τα καρότα.
- Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε λίγα-λίγα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτοντας κάθε φορά και λίγο υγρό από την κατσαρόλα. Οσο υγρό περισσέψει το κρατάμε κατά μέρος.
- Περνάμε τον πολτό από ψιλό σουρωτήρι (σινουά ή ψιλή σήτα) και τον μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, που έχουμε εν τω μεταξύ καθαρίσει. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο από το υγρό που κρατήσαμε στην άκρη (ή βραστό νεράκι), ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζουμε.
- Σερβίρουμε την κολοκυθόσουπα βελουτέ σε μπολάκια και γαρνίρουμε με φρεσκοτηγανισμένους σε λίγο λάδι κύβους ψωμιού (κρουτόν). Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα, συνοδεύουμε με 1 – 2 φέτες από τυρί ή αλλαντικό της αρεσκείας μας.
Πηγή συνταγής: gastronomos.gr
Διαβάστε ακόμη:
Ρόδι: Τι οφέλη έχει για τον οργανισμό;
Κάστανα: 3+1 οφέλη για τον οργανισμό