Φράουλες: Ποια είναι η θρεπτική τους αξία;

φράουλες

Φράουλες, ένα φρούτο με υψηλή θρεπτική αξία. Ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία, καθώς και ένα μοναδικό γευστικό σνακ για τον ουρανίσκο μας. Οι φράουλες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη και πλέον είναι το πιο δημοφιλές φρούτο φρούτο στον κόσμο. Στην επαρχιακή Γαλλία μάλιστα, είχαν θεωρηθεί ως αφροδισιακό. 

φράουλες

Γιατί οι φράουλες έχουν υψηλή θρεπτικη αξία;

Η φράουλα είναι χαμηλή σε θερμίδες (32 θερμίδες τα 100 γρ.) και λίπη, αλλά πλούσια σε φυτο-θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των φρούτων μπορεί να έχουν πιθανά οφέλη κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και νευρολογικών ασθενειών.

Καταρχήν οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνης C, η οποία είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό και συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, αυτά τα κόκκινα φρούτα περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και βήτα-καροτίνη σε μικρές ποσότητες. Οι ενώσεις αυτές δρουν ως προστατευτικές έναντι των ελευθέρων ριζών οξυγόνου, που παίζουν ρόλο στη γήρανση και στην εμφάνιση ασθενειών.

φράουλες

Επιπλέον, περιέχουν μέταλλα, όπως το κάλιο, το φθόριο, τον χαλκό και τον σίδηρο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών και βοηθάει τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος. Ο χαλκός απαιτείται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος απαιτείται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Και το φθόριο είναι ένα συστατικό των οστών και των δοντιών και είναι σημαντικό για την πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας.

Τι να προσέξετε

Προσοχή πρέπει να δίνουν όσοι έχουν προβλήματα με τα νεφρά τους.  Ο λόγος είναι ότι η φράουλα έχει υψηλή συγκέντρωση οξαλικών οξέων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό λίθων.

Διαβάστε ακόμη:

Θέλετε smoothie; Δοκιμάστε smoothie φράουλα

Θέλετε να δροσιστείτε; Δοκιμάστε σπιτική λεμονάδα