Η σούπα αποτελεί ένα κατεξοχήν φαγητό για το χειμώνα. Και ποιος δε θα ήθελε να χουχουλιάσει στα ζεστά με ένα πιάτο ζεστή σούπα μέσα στον χειμώνα; Η σούπα γλυκοπατάτα μπορεί να αποτελέσει μια νόστιμη εναλλακτική σε περίπτωση που έχετε βαρεθεί τις κλασσικές σούπες. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μια συνταγή, για να απολαύσετε τις κρύες μέρες του χειμώνα και όχι μόνο.
Υλικά για σούπα με γλυκοπατάτα
- 1 κιλό γλυκοπατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 500 γρ. καρότα καθαρισμένα κομμένα σε μεγάλους κύβους
- 2 κρεμμύδια λευκά χοντροκομμένα
- 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 λίτρα ζωμό λαχανικών
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. θυμάρι ψιλοκομμένο
- λίγη πάπρικα καπνιστή
- λίγο κύμινο
- αλάτι και πιπέρι
- προαιρετικά 70 γρ. βούτυρο φρέσκο
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε και το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς.
- Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και τα καρότα και σοτάρουμε.
- Ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και περνάμε τη σούπα από μπλέντερ χειρός, μέχρι να γίνει λεία η υφή. Εκεί θα προσθέσουμε και το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και παγωμένο.
- Σερβίρουμε σε μπολ με κριτσίνια ή κρουτόν και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι.
Συμβουλές
- Προσπαθήστε τα λαχανικά να είναι κομμένα όσο πιο όμοια γίνεται, ώστε να είναι ίδιος ο βρασμός και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην υφή.
- Για ακόμα πιο πλούσια υφή μπορούμε να προσθέσουμε κρέμα γάλακτος στο τέλος, 100 γρ. είναι αρκετά.
- Μπορούμε να ψήσουμε τις πατάτες και τα καρότα στο φούρνο, ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς. Έτσι θα έχουμε πιο γευστικό αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να βράσουμε λιγότερο τη σούπα, περίπου 10 λεπτά.
Πηγή συνταγής: bostanistas.gr
Διαβάστε ακόμη:
Κολοκύθα: 3+1 ιδιότητες για τον οργανισμό