Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το τζίντζερ τόσο στη μαγειρική, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι μια δημοφιλής θεραπεία για διάφορες ενοχλήσεις και ασθένεις, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται αρκετά σε τρόφιμα, γλυκά, ακόμη και ποτά. Ποιες είναι όμως οι ιδιότητες που έχει το τζίντζερ;
-
Μειώνει τα αέρια και ενισχύει τη χώνεψη
Έρευνες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ έχει θετικά αποτελέσματα στα αέρια που σχηματίζονται στο έντερο κατά τη διάρκεια της χώνεψης. Τα ένζυμα που έχει το τζίντζερ βοηθούν τον οργανισμό αν διασπάσει αυτά τα αέρια, προσφέροντας ανακούφιση από πιθανή δυσφορία. Το τζίντζερ φαίνεται επίσης ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στα ένζυμα τρυψίνη και παγκρεατική λιπάση, τα οποία είναι σημαντικά για την πέψη. Επιπλέον, το τζίντζερ αυξάνει τις κινήσεις στο πεπτικό σύστημα, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
-
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση από το κρυολόγημα
Ορισμένοι χρησιμοποιούν το τζίντζερ ως μέσο ανακούφισης από το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την επιβεβαίωση αυτής της θεραπείας. Σύμφωνα με έρευνα του 2013, το φρέσκο τζίντζερ, ίσως προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα. Αντίθετα, το ξηρό τζίντζερ δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα.
-
Ανακούφιση από τους πόνους από τη γυμναστική
Μια καθημερινή δόση δύο γραμμαρίων από ωμό ή ζεστό τζίντζερ μειώνει τους μυϊκούς πόνους από τη σωματική άσκηση κατά 25%. Επιπλέον, μια ακόμη έρευνα έδειξε ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τους πόνους λίγο πριν την έμμηνο ρύση.
-
Μειώνει τις φλεγμονές
Η τζιντζερόλη, η ουσία που έχει το τζίντερ συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών. Το τζίντζερ, συμβάλλει κατά της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων. Σύμφωνα με έρευνα του 2008, είναι αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο στόμα και προκαλούν ουλίτιδα.
Διαβάστε ακόμη:
Σταφύλι: 4+1 λόγοι να το εντάξετε στη διατροφή σας