Αν έχετε προγραμματισμένο ένα τραπέζι και καλέσετε φίλο που είναι vegan, θα πρέπει να τσεκάρετε πρώτα το μενού, καθώς η διατροφή του είναι ιδιαίτερη. Τα τρόφιμα από φυτά θα μπορέσει να τα καταναλώσει, αλλά δε θα μπορέσει να καταναλώσει τρόφιμα από ζώα, ακόμη και τα παράγωγα τους, όπως αυγά, τυρί, γάλα και μέλι.
Αν έχετε σκεφτεί ποτέ να ακολουθήσετε μια vegan διατροφή, αναρωτηθείτε αν αυτή η διατροφή είναι καλή για εσάς. Αν και η αποχή από το κρέας μπορεί να είναι καλή για την υγεία σας, υπάρχουν και ορισμένες προκλήσεις.
Τροφές προς κατανάλωση
Μια vegan διατροφή περιλαμβάνει:
- Φρούτα και λαχανικά
- Όσπρια
- Ξηρούς καρπούς
- Ρύζι και ζυμαρικά
- Εναλλακτικές μορφές γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα σόγιας, γάλα καρύδας και γάλα αμυγδάλου
- Φυτικά Έλαια
Μια vegan διατροφή ΔΕΝ περιλαμβάνει:
- Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και γενικά κόκκινο κρέας
- Κοτόπουλο, πάπια και άλλα πουλερικά
- Οποιοδήποτε ψάρι και θαλασσινά
- Αυγά
- Τυρί
- Βούτυρο
- Γάλα, κρέμα, παγωτό, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Μαγιονέζα (επειδή περιλαμβάνει κρόκο αυγού)
- Μέλι
Οφέλη που έχει η vegan διατροφή
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι vegans έχουν καλύτερη υγεία της καρδιάς και μειωμένες πιθανότητες για την εμφάνιση ορισμένων παθήσεων. Επιπλέον, μειώνονται οι πιθανότητες της παχυσαρκίας και της εμφάνισης χοληστερίνης, ενώ οι vegan μπορούν να έχουν καλύτερο έλεγχο του βάρους τους, σε σχέση με όσους καταναλώνουν τακτικά κρέας.
Tips για να ξεκινήσετε μια vegan διατροφή
Σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια vegan διατροφή, αλλά δε γνωρίζετε πώς να ξεκινήσετε; Αν σας φαίνεται δύσκολο να κόψετε όλο το κρέας και τα ζωικά παράγωγα με τη μία, μπορείτε να ξεκινήσετε μια πιο σταδιακή αλλαγή. Αυξήστε σταδιακά τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνετε, και αρχίστε να μειώνετε το κρέας. Υπάρχουν και κάποια άλλα είδη διατροφής, με τα οποία μπορείτε να μεταβείτε σε μια «vegan έκδοση».
- Pescatarian: Δεν καταναλώνετε καθόλου κρέας, αλλά μπορείτε να καταναλώσετε ψάρι
- Lacto-ovo vegetarian: Χορτοφαγική διατροφή που δεν περιλαμβάνει κρέας και ψάρια, αλλά περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά
- Flexitarian: Vegan διατροφή, που μια στις τόσες μπορείτε να καταναλώνετε ζωικά παράγωγα
Ο γιατρός σας ή ένας διαιτολόγος θα σας δώσει κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο που θα αλλάξετε τη διατροφή σας. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι θα λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
Διαβάστε ακόμη:
Διατροφή και άσκηση: 4+1 tips για καλύτερη απόδοση
Σταφύλι: 4+1 λόγοι να το εντάξετε στη διατροφή σας