Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε βάλει ως στόχο να αρχίσετε να γυμνάζεστε. Ειδικά αυτή την περίοδο, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα lockdown, η συζήτηση για την έναρξη γυμναστικής ή την συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο είναι σε κάθε παρέα. Η γυμναστική για τους αρχάριους, είναι πάντα ένας μεγάλος στόχος, που πολλές φορές δεν τηρείται. Εμείς, έχουμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές να μείνεις στον στόχο σου και να τον πραγματοποιήσεις. Μότο μας; Γυμναστική για αρχάριους: Κι όμως μπορείς!
1. Θέσε έναν πραγματοποιήσιμο στόχο
Ο στόχος που έχεις αυτή τη στιγμή στο μυαλό σου μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος για να τον πραγματοποιήσεις άμεσα, ειδικά αν είσαι αρχάριος. Οι αρχάριοι συνήθως έχουν μεγάλους στόχους, που πολλές φορές δεν μπορούν να τους φέρουν εις πέρας. Έτσι, μη ξεκινάς με στόχο να γυμνάζεσαι κάθε μέρα για μια ώρα. Αντίθετα, ξεκίνα να γυμνάζεσαι για 20 με 30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα.
2. Κατέγραψε την πρόοδο σου
Κάντε καταγραφή των προπονήσεων σας, είτε στον υπολογιστή, είτε σε ένα παλιό τετράδιο. Βλέποντας την πρόοδο σου, είτε τρέχεις γρηγορότερα, είτε καταφέρνεις να κάνεις περισσότερες επαναλήψεις σε μια άσκηση, είτε αρχίζεις να γυμνάζεσαι πιο συχνά, θα θες να συνεχίσεις να προσπαθείς. Tip: Η γυμναστική για αρχάριους θέλει υπομονή και πίστη στον εαυτό σου.
3. Διέγραψε τις ενοχές
Ας είμαστε ειλικρινείς. Δε θα τηρείς πάντα κατά γράμμα το πρόγραμμα σου. Αν αποδεχτείς ότι θα υπάρχουν και κάποιες μέρες που θα κάνεις παρασπονδίες στο πρόγραμμα γυμναστικής σου, θα είσαι και ψυχολογικά προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις τα πισωγυρίσματα. Φρόντισε μόνο να μην το παρακάνεις.
4. Επικεντρώσου στον εαυτό σου
Θα υπάρχει πάντα κάποιος με καλύτερη φυσική κατάσταση από εσένα, πιο ευέλικτος, ή πιο γρήγορος. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με εκείνους. Να κοιτάς την πρόοδο που κάνεις εσύ ο ίδιος, το πώς ξεκίνησες και σε τι επίπεδο έχεις φτάσει. Ο καθένας έχει το δικό του ρυθμό.
5. Βρες άτομα να σε στηρίζουν στο στόχο σου
Βρες άτομα, είτε συναδέλφους, είτε μέλη της οικογένειας σου ή φίλους που θα σε ενθαρρύνουν να μείνεις προσηλωμένος στον στόχο σου. Ζήτα τους να στο θυμίζουν συχνά. Προσοχή βέβαια. Αν αρχίσουν τα άτομα αυτά να σου ασκούν κριτική/να το παρακάνουν, ζήτησε τους ευγενικά να είναι πιο διακριτικοί.
6. Να έχεις ποικιλία στο πρόγραμμα σου
Για να τηρήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής, θα πρέπει και να σου αρέσει και να το βρίσκεις διασκεδαστικό. Προσπάθησε να βάλεις στο πρόγραμμα σου διάφορα είδη ασκήσεων, ώστε να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Μπορείς να δοκιμάσεις βάρη, τρέξιμο, yoga, pilates, ασκήσεις με λάστιχα. Ενσωμάτωσε στο πρόγραμμα σου τη γυμναστική που σου αρέσει, ώστε όταν έρχεται η ώρα να τις κάνεις να μην σκέφτεσαι «Όχι πάλι αυτό».
7. Φτιάξε μια ωραία playlist
Η μουσική, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάθεση και ψυχολογία μας. Ιδιαίτερα για την άσκηση, μπορεί να μας ενθαρρύνει και να περάσει και πιο γρήγορα και ευχάριστα η ώρα. Φτιάξε μια λίστα με τραγούδια που σε ξεσηκώνουν, σου ανεβάζουν τη διάθεση και σου δίνουν περισσότερα κίνητρα για άσκηση. Φρόντισε να ανανεώνεις αυτή τη λίστα συχνά. Η μουσική είναι το Α και το Ω στη γυμναστική για αρχάριους.
Διαβάστε ακόμη:
Άσκηση και υγεία: 7 οφέλη για τον οργανισμό
Σωστή διατροφή για γυναίκες: 4+1 tips