Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, με μικρές ασκήσεις μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση της υγείας σου δίχως καν να βγεις από το σπίτι. Μάθε πως να κάνεις αυτό το μικρό τσεκ-απ μόνη σου και… καλά αποτελέσματα.
Μην ξεχνάς βέβαια πως τα παρακάτω δεν αναιρούν την ανάγκη τακτικών ιατρικών εξετάσεων, δεδομένου μάλιστα πως αρκετές παθήσεις είναι ασυμπτωματικές.
Στάσου ίσια και στη συνέχεια κλίνε προς τα πίσω, όπως θα έκανες μια ανάποδη γέφυρα στην ενόργανη γυμναστική. Αν παρατηρήσεις έντονη δυσκαμψία ή πόνο ίσως η αρθρίτιδα αρχίζει και κάνει την εμφάνισή της!
Ο απλούστερος τρόπος για να τσεκάρεις την κατάσταση του αναπνευστικού σου είναι περπατήσεις με γοργό βηματισμό μιλώντας με ένα φίλο ή να καλέσεις κάποιον στο κινητό την ώρα που ανεβαίνεις τα σκαλοπάτια. Αυτού του είδους η άσκηση αναγκάζει τα πνευμόνια σου να «δουλεύουν πιο σκληρά» καθώς το σώμα απαιτεί περισσότερο οξυγόνο για να ανταπεξέλθει. Αν λοιπόν σου κοπεί η ανάσα στο τρίτο σκαλοπάτι ζήτα τη συμβουλή κάποιου ειδικού και εννοείται αν καπνίζεις κόψε το κάπνισμα!
Ξάπλωσε σε ένα κρεβάτι και σήκωσε τα δύο σου πόδια έτσι ώστε να σχηματίζουν γωνία με κλήση 45 μοίρες. Κράτησέ τα σε αυτή τη στάση για περίπου 2 λεπτά. Αν το ένα ή και τα δύο σου πόδια αρχίζουν να παίρνουν ένα χρώμα προς το κίτρινο όπως αυτό του χλωμού, αυτό αποτελεί ένδειξη κακής κυκλοφορίας.
Η άσκηση όμως δεν τελειώνει εδώ. Από τη στάση που βρίσκεσαι κατέβασε ευθύς τα πόδια σου και στάσου καθιστή στο κρεβάτι με τα πόδια να κρέμονται κάτω και να σχηματίζουν ορθή γωνία 90 μοιρών. Το αίμα θα πρέπει να επανέλθει γρήγορα στα πόδια. Αν καθυστερήσει να επανέλθει το ραδαλί χρώμα ή αν το χρώμα των ποδιών γίνει σχετικά κόκκινο τότε μάλλον η κυκλοφορία του αίματος δεν γίνεται σωστά.
Η καθυστέρηση της πέψης μπορεί να δείξει μια σειρά από υποκείμενες παθήσεις. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή ακόμη και της γαστρεντερίτιδας.
Το καλαμπόκι είναι η ιδανική τροφή για να κάνεις τον έλεγχο καθώς το εξωτερικό κίτρινο κέλυφος των σπόρων του καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη χώνεψη.
Στη συνέχεια παρατήρησε πότε οι σπόροι θα αποβληθούν με τα κόπρανα. Μέχρι 48 ώρες θεωρείται φυσιολογικός χρόνος. Μετά τις 72 ώρες, η λειτουργία του εντέρου σου θεωρείται αργή οπότε καλό είναι να το ελέγξεις.
Ένας γρήγορος τρόπος για να ελέγξεις την ακοή σου είναι να φορέσεις ένα ρολόι χειρός και να καθίσεις σε ένα ήσυχο δωμάτιο με μόνωση από εξωτερικούς θορύβους.
Κλείσε με το δάχτυλό σου το ένα αυτό και πλησίασε το ρολόι στο άλλο αυτή, τόσο ώστε να εφάπτεται και σταδιακά απομάκρυνέ το. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να ακούς το χτύπο του ακόμη και όταν το χέρι σου τεντωθεί εντελώς σε παράλληλη νοητή γραμμή με το αυτί σου.
Αν δεις πως παρουσιάζονται προβλήματα στην ακοή, συμβουλέψου ένα γιατρό, ο οποίος είναι και ο κατάλληλος για να διαγνώσει το πρόβλημα.
Το τρέμουλο στα χέρια μπορεί να είναι σημάδι υπερδραστήριου θυρεοειδή αδένα (υπερθυρεοειδισμού), ειδικά αν η ηλικία σου είναι μεταξύ 20 και 40.
Τέντωσε το χέρι σου με την παλάμη προς τα κάτω και τοποθέτησε από πάνω μια κόλλα χαρτί Α4.
Μια πιθανή ταλάντευση του χαρτιού ίσως και να είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού. Αυτό μπορείς εύκολα να διαπιστώσεις με μια απλή εξέταση αίματος!
Ο υποθυρεοειδισμός, όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή θυροξίνη, επιβραδύνει τον μεταβολισμό, συμπεριλαμβανομένων των αντανακλαστικών.
Ένας τρόπος για να ελέγξεις αυτή την κατάσταση είναι το τράνταγμα στον αστράγαλο. Σταυρώνοντας το ένα πόδι πάνω από το άλλο, έκτεινε ελαφρώς το πόδι μπροστά και βρε τον Αχίλλειο τένοντα – τον παχύ, ελαστικό ιστό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη φτέρνα. Χτύπα απότομα με κουτάλι το σημείο και δες αν τα αντανακλαστικά σου είναι άμεσα ή λειτουργούν με… χρονοκαθυστέρηση.
8. Βγάλε φωτογραφία τις κρεατοελιές σου για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως
Η παρακολούθηση των αλλαγών στις κρεατοελιές είναι σωτήρια. Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση ασθενειών όπως το μελάνωμα, τον πιο συχνό καρκίνο του δέρματος.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απαλλαγείς από τις κρεατοελιές σου – που τις περισσότερες φορές είναι κι αντιαισθητικές – κλείνοντας σε ένα δερματολόγο για μια μικρή επέμβαση. Αν ωστόσο δυσκολεύεσαι να βρεις χρόνο και συνεχώς αναβάλεις το ραντεβού με το γιατρό τότε καλό θα ήταν να παρατηρείς τυχόν αλλαγές στις ελιές σου. Για να το κάνεις φωτογράφισε τις ελιές, κράτα αρχείο και επαναλάμβανε την διαδικασία κάθε έξι μήνες. Στη συνέχεια κάνε σύγκριση κι αν δεις διαφορά μην καθυστερείς άλλο. Πάρε την απόφαση, βρες χρόνο και πράξε το σωστό: Κλείσε ραντεβού με το γιατρό και μη το αναβάλεις.
Κράτα το ένα χέρι σου με την παλάμη προς τα πάνω και βάλε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο του άλλου χεριού στη βάση του αντίχειρα στο εσωτερικό του καρπού, έτσι ώστε να νιώθεις το σφυγμό σου. Στη συνέχεια χτύπα το πόδι σου ρυθμικά στο πάτωμα στο ρυθμό των σφυγμών σου. Αν η συχνότητα είναι τέτοια όπως για παράδειγμα ο χτύπος ενός ρολογιού τότε οι σφυγμοί σου είναι απόλυτα φυσιολογικοί! Αν όμως παρατηρήσεις κάτι διαφορετικό, έλεγξέ το καλού κακού.
Πηγή: womanonly.gr
Διαβάστε ακόμη: Έρευνα: Τραυματισμοί γονάτων των γυναικών πριν την περίοδο
Έρευνα: Γιατί γινόμαστε πιο έξυπνοι όσο μεγαλώνουμε
Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…
Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…
Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…
Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…
Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…
Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…