Βρίσκετε δυσκολίες στην καταπολέμηση της αϋπνίας; Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, μπορεί να είναι σημάδι αϋπνίας. Η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που σας δυσκολεύει να κοιμηθείτε ή να κοιμηθείτε για πολλές συνεχόμενες ώρες.
Συνήθως οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες για ύπνο. Αυτό το νούμερο δεν είναι το ίδιο για όλους και μπορεί να ποικίλει για διάφορους παράγοντες. Πιο σημαντικό από τις ώρες που κοιμάστε είναι η ποιότητα του ύπνου. Η αϋπνία θα σας αφήνει κουρασμένους κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική, όσο και την συναισθηματική σας υγεία. Αν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετή ξεκούραση, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση σας και την ικανότητα στη συγκέντρωση. Μπορεί ακόμη να εμφανίζετε κίνδυνο για την εμφάνιση διάφορων παθήσεων, όπως η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις. Ποιες είναι οι μέθοδοι για την καταπολέμηση της αϋπνίας;
-
Άσκηση
Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για την αϋπνία. Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για τη συνολική σας υγεία, αλλά έρευνες έδειξαν ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Προσοχή. Καθώς η άσκηση ενεργοποιεί ενδορφίνες που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι και με μεγαλύτερη ενέργεια, προσπαθήστε να γυμναστείτε όσο πιο νωρίς μπορείτε. Αποφύγετε την άσκηση δύο ώρες πριν τον ύπνο.
-
Καλή υγιεινή ύπνου
Η άσκηση μιας καλής υγιεινής ύπνου και των συνηθειών για τον ύπνο θα σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να τηρήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου σε καθημερινή βάση. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα πρέπει να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε ώστε το σώμα σας να συνηθίσει να κοιμάται κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφύγετε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της μέρας. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθετε περισσότερο κουρασμένοι μέχρι να έρθει η ώρα του ύπνου.
-
Διατροφή
Ό,τι τρώτε και πίνετε μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του ύπνου σας. Η υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφέλη, αλλά βεβαιωθείτε ότι δε θα καταναλώνετε πολύ μεγάλα γεύματα λίγες ώρες πριν από τον ύπνο.
Αυτό ισχύει και για την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Αποφύγετε την καφεΐνη από το απόγευμα κι έπειτα και αποφύγετε το αλκοόλ έπειτα από το δείπνο.
-
Χαμηλός φωτισμός
Όταν το δωμάτιο σας είναι σκοτεινό, είναι πιο εύκολο να κοιμηθείτε και να μείνετε σε κατάσταση ύπνου. Χρησιμοποιείστε παντζούρια ή χοντρές κουρτίνες για να μπορούν να μπλοκάρουν το φως και να σας ξυπνήσουν, ή προσπαθήστε να κοιμηθείτε με μια μάσκα ύπνου.
Το ίδιο ισχύει και για το τεχνητό φως. Αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση ή να χρησιμοποιήσετε το κινητό ή το tablet σας πριν τον ύπνο. Το φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές έχει διεγερτικές δράσεις, καθιστώντας δύσκολο τον ύπνο. Αντίθετα, δοκιμάστε να κάνετε κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσετε, να ακούσετε μουσική ή να κάνετε ένα μπάνιο.
Αν ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα και θελήσετε να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, μην ανοίξετε όλα τα φώτα. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε έναν φακό. Το φως από το μπάνιο θα σας δυσκολέψει να ξανακοιμηθείτε.
-
Χαλάρωση
Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε τις πιο απαιτητικές σας υποχρεώσεις νωρίτερα στη μέρα και όχι λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Όταν θα ξαπλώσετε, χαμηλώστε τα φώτα και τη θερμοκρασία, αν είναι εφικτό, όπως και τον θόρυβο. Κρύψτε τα ρολόγια ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να ελέγχετε την ώρα. Όσο περισσότερο ανησυχείτε για τον ύπνο, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η καταπολέμηση της αϋπνίας.
Διαβάστε ακόμη:
Σύνδρομο burnout: Συμπτώματα και τρόπος αντιμετώπισης
Χαλάρωση: 6+1 τρόποι να την πετύχετε