Το να είναι κανείς δυστυχισμένος δεν είναι το ίδιο με το να είναι καταθλιπτικός. Η κατάθλιψη είναι ένας όρος, που στην καθημερινότητα χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε πώς νιώθουμε μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, ή όταν περνάμε έναν χωρισμό. Αλλά, η καταθλιπτική διαταραχή – ένα από τα είδη της κατάθλιψης- είναι πιο περίπλοκο από αυτό. Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που καθορίζουν αν κάποιος έχει κατάθλιψη ή αισθάνεται θλίψη σε κάποια φάση της ζωής του.
Ο προσδιορισμός για το αν αυτά τα επίμονα, σκοτεινά συναισθήματα αποτελούν συμπτώματα της κατάθλιψης είναι το πρώτο βήμα προς την θεραπεία και την ανάρρωση. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα συμπτώματα που έχει η κατάθλιψη.
1. Αίσθημα της απελπισίας- Hopeless Outlook
Η κατάθλιψη αποτελεί κυρίως μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα άτομα τη ζωή γενικότερα. Το να έχει κανείς μια απελπιστική στάση για τη ζωή είναι το κύριο σύμπτωμα της κατάθλιψης.
Άλλα αντίστοιχα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει κανείς είναι ότι είναι άχρηστος, να μισεί τον εαυτό του ή να νιώθει ενοχή για διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν στην καθημερινότητα. Συνηθισμένες σκέψεις που μπορεί να κάνει κάποιος είναι «Εγώ φταίω για όλα», ή «Ποιο είναι το νόημα;».
2. Έλλειψη ενδιαφέροντος
Η κατάθλιψη μπορεί να αποβάλει την ευχαρίστηση από τις δραστηριότητες που συνήθως μας δίνουν χαρά. Η έλλειψη ενδιαφέροντος ή η απουσία από αυτές τις δραστηριότητες που συχνά ανυπομονούσατε να κάνετε (σπορ, χόμπι, ή έξοδος με φίλους) είναι ένα ακόμα σύμπτωμα ότι κάποιος πάσχει από κατάθλιψη. Ένα άλλο πεδίο που μπορεί κάποιος να χάσει το ενδιαφέρον του είναι το σεξ. Στα συμπτώματα της βαριάς κατάθλιψης συγκαταλέγεται και η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και, καμιά φορά, και ανικανότητας.
3. Αυξημένη κούραση και προβλήματα με τον ύπνο
Ένας από τους λόγους που μπορεί να σταματήσατε να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε είναι επειδή νιώθετε πολύ κουρασμένοι. Η κατάθλιψη συχνά «πάει πακέτο» με την έλλειψη ενέργειας και ένα μεγάλο αίσθημα κούρασης, που είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της κατάθλιψης. Η κούραση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές ώρες ύπνου.
Η κατάθλιψη επίσης συνδέεται με την αυπνία. Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυπνία ή και το αντίστροφο. Η έλλειψη του καλού, ποιοτικού ύπνου, μπορεί να οδηγήσει και σε άγχος.
4. Άγχος
Ενώ δεν έχει αποδειχθεί ότι η κατάθλιψη προκαλεί άγχος, οι δύο αυτές παθήσεις συνήθως συνδέονται. Τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:
- νευρικότητα, ανησυχία ή υπερένταση
- αυξημένη την αίσθηση του κινδύνου, πανικού ή φόβου
- αυξημένο καρδιακό ρυθμό
- γρήγορη αναπνοή
- αυξημένη εφίδρωση
- τρέμουλο ή συσπάσεις των μυών
- προβλήματα στη συγκέντρωση ή στην καθαρή σκέψη σχετικά με το πρόβλημα που προκαλεί ανησυχία
5. Ευερεθιστότητα στους άνδρες
Η κατάθλιψη μπορεί αν επηρεάσει διαφορετικά τα δύο φύλα. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες με κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως η ευερεθιστότητα, τάσεις φυγής ή επικίνδυνης συμπεριφοράς, κατάχρηση ουσιών ή ξεσπάσματα θυμού. Οι άνδρες επίσης, είναι λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ή να αναζητήσουν θεραπεία.
6. Αλλαγές στην όρεξη για φαγητό και το σωματικό βάρος
Το σωματικό βάρος και η όρεξη για φαγητό μπορούν να αυξομειώνονται στους ασθενείς με κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι μπορεί να έχουν αυξημένη όρεξη και να πάρουν κιλά, ενώ άλλοι να χάσουν τελείως την όρεξη τους και να χάσουν βάρος.
Μια ένδειξη αν οι διατροφικές αλλαγές σχετίζονται με την κατάθλιψη είναι αν είναι σκόπιμες ή όχι. Αν δεν είναι, μπορεί να αποτελούν μια εκδήλωση της κατάθλιψης.
7. Ανεξέλεγκτα συναισθήματα
Το ένα λεπτό έχετε ένα μεγάλο ξέσπασμα θυμού. Το επόμενο κλαίτε ανεξέλεγκτα. Ενώ δεν υπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας που να ευθύνεται για την αλλαγή της διάθεσης σας, τα συναισθήματα σας εναλλάσσονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Η κατάθλιψη μπορεί αν προκαλέσει διαταραχές της διάθεσης.
Βοήθεια από ειδικό
Η κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινωθούν, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά είδη θεραπείας. Η συμβουλή και η παρακολούθηση από έναν ειδικό είναι από τα πρώτα βήματα για τη θεραπεία της.
Διαβάστε ακόμη:
Άγχος: Οι λόγοι που πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα μας