Κουτσομπολιό: Κοινωνική ενασχόληση ή εμμονή;

κουτσομπολιό

Είναι γεγονός πως το κουτσομπολιό είναι απαραίτητο στην ζωή μας. Σύμφωνα, με την εξελικτική ψυχολογία, «ο ρόλος του μοιράσματος κοινωνικών πληροφοριών είναι πολύ σημαντικός, αφού υποστηρίζεται ότι είναι απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη και διατήρηση κοινωνικών δεσμών σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Ταυτόχρονα, συντελεί στη διαχρονική μετάδοση των εθίμων και των αξιών της κοινωνίας. Πολλοί ερευνητές μάλιστα, έχουν υποστηρίξει, ότι χωρίς την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν κοινωνικά θέματα, δεν θα υπήρχε καθόλου η έννοια της κοινωνίας».

Οι άνθρωποι καθημερινά δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, οικογένεια, εργασία, κ.λπ. Στην προσπάθεια τους αυτή να κρατήσουν τους κοινωνικούς δεσμούς μέσα στα κοινωνικά πλαίσια που ανήκουν, ψάχνουν να βρουν τρόπους με τους οποίους θα περνούν το χρόνο τους ευχάριστα και ικανοποιητικά. Έτσι λοιπόν επέλεξαν το κουτσομπολιό, το οποίο κυριαρχεί στις συζητήσεις των περισσοτέρων. Η αλήθεια είναι πως όσο πιο hot και προσωπικό είναι το κουτσομπολιό, τόσο πιο πολύ αρέσει. Χιουμοριστικά σχόλια, πειράγματα, αποτελούν μια ευχάριστη και ανάλαφρη ενασχόληση δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να χαλαρώσουν και μέσα από το γέλιο να έρθουν πιο κοντά.

Ποιοι είναι οι λόγοι που κουτσομπολεύουν οι άνθρωποι;

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί πως οι λόγοι που κάποιος κουτσομπολεύει δεν είναι ίδιοι γι΄ όλους, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, οι πιο κοινές είναι οι παρακάτω:

Η αποδοχή στην ομάδα

Η ανάγκη για δημιουργία ισχυρών σχέσεων

Το άτομο μπορεί να ισχυροποιήσει την θέση του στην ομάδα, μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών.

Η ανάγκη για επιβεβαίωση

Καθώς το άτομο ανήκει σε μια ομάδα, ένα πικάντικο θέμα θα δώσει τροφή για σχόλια. Άρα, το άτομο αυτό θα νιώσει ότι προσφέρει  και αυτό συντελεί στο να γίνει περισσότερο δημοφιλές.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση 

Είναι ακόμη ένας λόγος που πολλά άτομα επιλέγουν το κουτσομπολιό. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να καλύψουν την μοναξιά που νιώθουν και να γίνουν συμπαθής στην παρέα.

κουτσομπολιό

Τί γίνεται όμως όταν χαθεί το μέτρο;

Υπάρχει περίπτωση, κάποια άτομα να χάσουν τον έλεγχο και το κουτσομπολιό να μην αποτελεί πια μια κοινωνική δραστηριότητα, αλλά να γίνει εμμονή. Όταν τα σχόλια αρχίσουν να γίνονται κακόβουλα, με σκοπό να διαβάλλουν και να πληγώσουν τους άλλους, τότε υπάρχει πρόβλημα. Οι άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους, γίνονται επιφυλακτικοί και χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να καταλάβει κανείς πότε χάνει το μέτρο. Το κουτσομπολιό και η συνεχής ενασχόληση ενός ατόμου με τους άλλους και τον τρόπο ζωής τους, αρχίζει να γίνεται δυσλειτουργικό για την δική του ζωή. Λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σαν το συναίσθημα της ζήλιας. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι αναγκαία η επίσκεψη σε έναν ειδικό, ο οποίος θα βοηθήσει να βρεθούν τα αίτια που κάποιος επιλέγει να ασχολείται περισσότερο με τις ζωές των άλλων και όχι με την δική του.

Τελικά να κουτσομπολεύει κανείς ή όχι;

Η ψυχολογία υποστηρίζει ότι το θετικό κουτσομπολιό (αναπαραγωγή θετικών πληροφοριών για ένα άτομο) οδηγεί σε αύξηση της αισιοδοξίας και περισσότερη εκτίμηση από την πλευρά του κοινωνικού συνόλου στο οποίο πραγματοποιείται. Το μυαλό συχνά χρειάζεται πιο ανάλαφρα θέματα για να ξεκουραστεί και να λειτουργήσει πιο αποδοτικά. Το κουτσομπολιό, ως έναν βαθιό, μπορεί  να είναι απελευθερωτικό και ανθρώπινο, αρκεί να µην ξεφεύγει από τα λειτουργικά όρια. Αν συμβεί αυτό, τότε υποσκάπτει τις σχέσεις και τη θέση του ατόμου στον κοινωνικό του περίγυρο.

Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι τονίζουν τη διαχρονική σημασία του κουτσομπολιού, καθώς υποστηρίζουν ότι η ανάγκη για κουβέντα βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξη της γλώσσας και όχι μόνο. Συντελεί στη συλλογή πληροφοριών για πολλά κοινωνικά θέματα, που βοηθούν στην κατανόηση του κοινωνικού περιβάλλοντος. Παλαιότερα, η «γειτονιά» για τις γυναίκες και το καφενείο για τους άνδρες, έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ζωή τους και στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών. Για αυτό µην αισθάνεστε άσχημα κάθε φορά που θέλετε να σχολιάσετε ένα γεγονός ή μια άποψη. Απλά να σκέφτεστε τον τρόπο που σχολιάζετε και τα κίνητρα σας κάθε φορά που επιλέγετε να σχολιάσετε κάποιον ή κάτι.

Διαβάστε ακόμη: Εργαζόμενη μητέρα: Ανάμεσα σε καριέρα και οικογένεια