Ο τομέας της Πλαστικής χειρουργικής έχει εκρηκτική άνθιση παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται και επιλέγουν την πλαστική χειρουργική ως την πιο γρήγορη οδό για την επιθυμητή εμφάνιση. Οι σημερινοί ρυθμοί ζωής είναι καταιγιστικοί και συχνά δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο σε όποιον θέλει να αφιερώσει χρόνο για τον εαυτό του και το σώμα του. Ο περισσότερος κόσμος λοιπόν στρέφεται προς τα «θαύματα» που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη.
Η πλαστική χειρουργική γεννήθηκε και εξελίχθηκε κυρίως με βάση την επανόρθωση, δλδ. απευθυνόμενη σε άτομα τα οποία είτε είχαν γεννηθεί με κάποια σωματική ανωμαλία είτε είχαν αποκτήσει κάποια λόγω νόσου ή ατυχήματος. Για τους υπόλοιπους υποψηφίους οι λόγοι είναι ποικίλοι. Ένας βασικός λόγος που ωθεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες στο κατώφλι του πλαστικού χειρουργού είναι η επιθυμία διατήρησης της νιότης και πολλές φορές η δυσκολία διαχείρισης του γήρατος. Έπειτα η διόρθωση των «ατελειών» ωθεί όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού στη λύση της πλαστικής χειρουργικής, κυρίως τη θηλυκή μερίδα.
Η αξία της εξωτερικής εμφάνισης
Η ιδανική εμφάνιση οριοθετείται από συγκεκριμένα πρότυπα της κάθε κουλτούρας και της εκάστοτε εποχής. Άρα το «σε τι/ποια» θέλουν να μοιάσουν οι γυναίκες μεταβάλλεται με τον καιρό και τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη. Οι διαφορές σήμερα είναι οι εξής: όντως μπορεί ο καθένας να αλλάξει ότι δεν του/της αρέσει στην εμφάνισή του/της και στις περισσότερες χώρες η ιδανική εξωτερική εμφάνιση είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με την επιθυμία του αντίθετου φύλου, αλλά και με την αξία του ανθρώπου και τη δυνατότητα επιτυχίας του σε όλους τους τομείς.
Αισθητική χειρουργική και Ψυχολογία
Η αισθητική χειρουργική είναι στενά συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ψυχολογία, ειδικά την περίοδο πριν το χειρουργείο. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει σχεδόν πάντα κάποιος ψυχολόγος ως ειδικός συνεργάτης στα ιατρεία ή τις κλινικές πλαστικής χειρουργικής. Αυτό δε σημαίνει πως ένας πιθανός υποψήφιος/α για αυξητική στήθους ή για λιποαναρρόφηση έχει κάποια κλινική διάγνωση ή πάσχει στον τομέα της ψυχικής υγείας. Αντίθετα σημαίνει πως ο ψυχολόγος βρίσκεται εκεί για να αξιολογήσει εάν οι προσδοκίες του υποψηφίου για βελτίωση μπορούν να υλοποιηθούν ή είναι απλά ένα σύμπτωμα κάποιου βαθύτερου προβλήματος.
Διαταραχή της εικόνας του σώματος
Για όσους έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς τα οφέλη της πλαστικής χειρουργικής, μερικές βελτιώσεις είναι αρκετές. Για τους υπόλοιπους καμία επέμβαση δε θα είναι αρκετή για να διορθώσει την εικόνα της ασχήμιας και των ψεγαδιών που βλέπουν στον καθρέφτη τους, παρόλο που μερικές φορές η εικόνα αυτή δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Οι εν λόγω υποψήφιοι είναι εκείνοι που θα επιστρέφουν στο ιατρείο του πλαστικού είτε για να διορθώσουν κι άλλες «ατέλειες», μη βρίσκοντας τι ακριβώς τους φταίει, είτε ζητώντας να επαναληφθεί η τελευταία επέμβαση, δυσαρεστημένοι και επικαλούμενοι συνήθως ιατρικό λάθος για το αποτέλεσμα. Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που θα πρέπει να διαχωρίσει ένας ψυχολόγος λόγω ψυχικής νόσου (π.χ.διαταραχή εικόνας σώματος).
Ο ρόλος του ψυχολόγου
Ο ρόλος του ψυχολόγου λοιπόν είναι να αντιλαμβάνεται και να διαχωρίζει τους πραγματικούς λόγους πίσω από μια τέτοια απόφαση, ειδικά σε επεμβάσεις που οδηγούν σε δραστικές αλλαγές. Για παράδειγμα, στις περισσότερες χώρες οι επεμβάσεις αλλαγής φύλλου επιτρέπονται μόνο μετά από ψυχολογική ή ψυχιατρική εκτίμηση και μακρόχρονη ψυχοθεραπεία. Σε δραστικές επεμβάσεις λοιπόν είναι σκόπιμο ο χειρουργός να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους κάποιος επιθυμεί την εκάστοτε επέμβαση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά στην αυτόεκτίμηση, αλλά και την ψυχική υγεία του υποψηφίου. Ακόμα και στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην αρχή, όταν δλδ η επέμβαση είναι περισσότερο επανορθωτική παρά αισθητική, η παρουσία του ψυχολόγου είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της ετοιμότητας του ατόμου να επανέλθει στη «φυσιολογική» ζωή. Η επούλωση και διόρθωση του σωματικού τραύματος δεν ακολουθείται απαραίτητα από αυτή του ψυχικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η συνεργασία του ψυχολόγου με τον ασθενή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά το χειρουργείο.
Ένας βασικός λόγος που ωθεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες στο κατώφλι του πλαστικού χειρουργού είναι η επιθυμία διατήρησης της νιότης και πολλές φορές η δυσκολία διαχείρισης του γήρατος.
Διαβάστε ακόμη: Πώς το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε «black out»
Kείμενο:ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΧΡΗΣΤΑΚΗ, BSc/ MSc ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Εξ. Επιστημονική Συνεργάτης Ά Ψυχ. Κλινικής Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο