Ψυχολογία και διαδίκτυο: Ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα τους; Το διαδίκτυο αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μπορεί όμως η υπερβολική χρήση του διαδικτύου αλλά και των social media να επηρεάσει την πνευματική μας υγεία; Ενώ το διαδίκτυο αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο για την εκπαίδευση, την εργασία, τις κοινωνικές συναναστροφές, αλλά και την ψυχαγωγία, η υπερβολική χρήση του μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογία.
Χρήση διαδικτύου και άγχος
Είτε αφορά την την ανάγνωση πολλών αρνητικών ειδήσεων, είτε για την έρευνα πιθανών συμπτωμάτων, ο υπερβολικός χρόνος μπροστά από μια οθόνη αυξάνει το άγχος.
Social media και κοινωνική ζωή
Η χρήση των social media συμβάλει στη διατήρηση της επαφής με την οικογένεια και τους φίλους. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εκτεταμένη χρήση των social media μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της εξάρτησης από ορισμένους ανθρώπους. Όταν μπαίνει κανείς στα social media, ασυνείδητα συγκρίνει τη ζωή του με των άλλων. Ως αποτέλεσμα, δεν απολαμβάνει τη στιγμή.
Συμβουλή: Αντί να αναλώνεστε στη σύγκριση, μια δοκιμή είναι αυτή: Κάθε μέρα, καταγράψτε 5 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Επικεντρωθείτε στα θετικά στοιχεία της καθημερινότητας σας, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ζήλιας.
Τεχνολογία και ύπνος
Η υπερβολική χρήση της οθόνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Το φως από αυτές τις συσκευές μπλοκάρουν την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο.
Προβληματική χρήση διαδικτύου
Σε περίπτωση που νιώθετε διαρκώς την ανάγκη να τσεκάρετε τους λογαριασμούς σας στα social media ή να απαντάτε αμέσως στα mail σας, τότε βιώνετε αυτό που ορισμένοι ειδικοί ονομάζουν «προβληματική χρήση διαδικτύου». Αυτή η χρήση διαδικτύου επηρεάζει και την ψυχολογία σας.
Όρια σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου
Εν τέλει, τα όρια σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου θα πρέπει να υπάρχουν. Μια καλή συμβουλή είναι η απαγόρευση της χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών έπειτα από μια συγκεκριμένη ώρα. Έπειτα από αυτή σας την απόφαση, η ψυχολογία σας θα είναι διαφορετική.
Με πληροφορίες από: piedmont.org
Διαβάστε ακόμη:
Κακή διάθεση: 3+1 τρόποι διαχείρισης
Άγχος δουλειάς: 5+1 tips να μην το μεταφέρετε σπίτι