Ένας χωρισμός μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην ψυχολογία. Όταν μια σχέση καταρρέει, ίσως και να νιώσετε ότι είστε στην άκρη ενός γκρεμού, ακόμη κι αν περιμένατε να έρθει αυτή η στιγμή. Ένας χωρισμός από τους ψυχολόγους αντιμετωπίζεται ως ένας μικρός θάνατος. Το σώμα και το πνεύμα χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν. Τι αλλαγές φέρνει ένας χωρισμός στην ψυχολογία;
Ο εγκέφαλος σε έναν χωρισμό
Επιστήμονες έχουν βρει ότι ο εγκέφαλος αντιδρά στον χωρισμό με μια ποικιλία τρόπων, ανάλογα με την κατάσταση και την προσωπικότητα του ατόμου. Παρά τις διαφορές σε κάθε προσωπικότητα, οι έρευνες έδειξαν κάποια κοινά ευρήματα.
Ο εγκέφαλος αντιδρά στον συναισθηματικό πόνο όπως με τον σωματικό πόνο
Ερευνητές από το Columbia University κοίταξαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ανθρώπων στην περίοδο ανεπιθύμητων χωρισμών. Βρήκαν ότι σημεία του εγκεφάλου, όπως ο κεντρικός λοβός και ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου, ενεργοποιούνταν όταν έβλεπαν φωτογραφίες των πρώην. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό, καθώς αυτά τα δύο μέρη του εγκεφάλου συμβάλλουν και στην αντίληψη του σωματικού πόνου.
Υπάρχει μια διαφωνία στον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον σωματικό και τον συναισθηματικό πόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, ο εγκέφαλος βρίσκει εξίσου σημαντικό τον σωματικό με τον συναισθηματικό πόνο.
Ο εγκέφαλος αντιδρά στο χωρισμό όπως ένας εθισμένος που βρίσκεται σε στερητικό σύνδρομο
Η Lucy Brown και η Helen Fisher έκαναν μια έρευνα σε ενήλικες που βίωναν έναν ανεπιθύμητο χωρισμό. Όταν οι συμμετέχοντες της έρευνας κοιτούσαν φωτογραφίες από τους πρώην τους, διαπίστωσαν πως το κοιλιακό καλυπτρικό πεδίο, το κοιλιακό ραβδωτό στρώμα και ο επικλυνής πυρήνας είχαν αυξημένη δραστηριότητα. Αυτές οι περιοχές συνδέονται με το σύστημα του εγκεφάλου που επικοινωνεί με την ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι νευροχημική ουσία του εγκεφάλου που προκαλεί το αίσθημα της χαράς και του εθισμού.
Όσον αφορά τον χωρισμό, ο εγκέφαλος εξισώνει τον εθισμό, με το πρόσωπο που προκαλούσε το συναίσθημα της χαράς. Οι αντιδράσεις έπειτα από τον χωρισμό δείχνουν την προσπάθεια εύρεσης αυτής της χαράς. Αυτός είναι και ο λόγος που στέλνετε αυτά τα αδέξια μεθυσμένα μηνύματα. Μπορεί να τα μετανιώσετε αμέσως μετά, αλλά κατά βάθος ελπίζετε ότι θα λειτουργήσουν.
Τα επίπεδα της σεροτονίνης πέφτουν, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστασιακή κατάθλιψη
Έπειτα από έναν χωρισμό, χάνεται μια πηγή σεροτονίνης, μιας ουσίας που φέρνει χαρά, παρόμοια με την ντοπαμίνη. Κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού, οι λόγοι που μπορεί να υπάρχει το αίσθημα της λύπης, το κλάμα, οι αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη, αλλά και οι αλλαγές στην ενέργεια και το κίνητρο για δράση είναι επειδή υπάρχει μείωση της σεροτονίνης. Ενώ τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης, αυτή η καταστασιακή κατάθλιψη διαρκεί πολύ λιγότερο.
Διαβάστε ακόμη:
Υγιείς σχέσεις: 5+1 μυστικά να τις αποκτήσετε
Σχέδιο επιτυχία: Μυστικά των επιτυχημένων γυναικών