Οι κρίσεις πανικού είναι ένα φαινόμενο δύσκολο να το αντιμετωπίσει κανείς. Περιλαμβάνουν την εμφάνιση του συναισθήματος του έντονου φόβου και εμφανίζονται χωρίς προειδοποίηση. Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ένα από τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού είναι ότι νιώθουν πως παθαίνουν έμφραγμα, ή νιώθουν ότι θα πεθάνουν ή ότι τρελαίνονται. Ο φόβος που βιώνουν είναι δυσανάλογος σε σχέση με τις καταστάσεις και τις συνθήκες που επικρατούν εκείνη τη χρονική περίοδο.
Τα συμπτώματα που έχουν οι κρίσεις πανικού περιλαμβάνουν:
- Ταχυπαλμίες
- Αίσθημα αδυναμίας, ναυτίας ή ζαλάδας
- Μούδιασμα ή τρέμουλο στα χέρια και τα δάχτυλα
- Αίσθημα του φόβου ή της επικείμενης καταστροφής και κατάθλιψης
- Αίσθημα κρύου ή ρίγη
- Πόνους στο στήθος
- Δυσκολίες στην αναπνοή
- Αίσθημα της απώλειας του αυτοελέγχου
Πόσο διάστημα διαρκούν οι κρίσεις πανικού;
Συνήθως οι κρίσεις πανικού είναι σύντομες και έχουν διάρκεια περίπου 10 λεπτών. Ωστόσο, υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Όσοι έχουν βιώσει μια κρίση πανικού, έχουν αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν κι άλλες στο μέλλον. Όσοι τις βιώνουν συχνά, θεωρείται ότι πάσχουν από μια ψυχική διαταραχή που ονομάζεται διαταραχή πανικού. Όσοι πάσχουν από διαταραχή πανικού βιώνουν αρκετό άγχος, καθώς δε γνωρίζουν πότε θα συμβεί η επόμενη κρίση. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή τη διαταραχή. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν στην αρχή της ενηλικίωσης.
Τι προκαλεί κρίσεις πανικού;
Δεν είναι ξεκάθαρο το τι προκαλεί κρίσεις πανικού. Όσοι έχουν εκ φύσεως μια τάση προς αυτή την πάθηση, μπορεί να εμφανιστούν σε περιόδους μεγάλων αλλαγών της καθημερινότητας. Παραδείγματα αποτελούν ο γάμος, η απόκτηση ενός παιδιού, ή ακόμη και η αλλαγή επαγγέλματος. Όσοι εμφανίζουν κρίσεις πανικού έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κι άλλες ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.
Πώς θεραπεύονται οι κρίσεις πανικού;
Ευτυχώς, υπάρχει θεραπεία για τις κρίσεις πανικού. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί έναν πετυχημένο τρόπο αντιμετώπισης. Ο ειδικός θα μπορέσει να κρίνει αν είναι απαραίτητη και η χρήση κάποιας αγωγής, όπως για παράδειγμα κάποια αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά χάπια.
Διαβάστε ακόμη:
Άντρες: Τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Πόνος στο στομάχι από άγχος; Tips ανακούφισης