Πρόσωπο….η ψυχική μας ταυτότητα

πρόσωπο ταυτότητα

Το πρόσωπο αποτελεί την ταυτότητα μας. Μεταφέρει τόσες πληροφορίες για τις τάσεις και το χαρακτήρα, που δεν εκδηλώνονται με τη συνειδητή συμπεριφορά μας.  “Ο φυσιογνωμιστής Έβαν Γεωργουλάκης αναλύει τι κρύβουν τα χαρακτηριστικά μας”

Τι είναι η φυσιογνωμική;

Είναι η μέθοδος που μέσα από τη μελέτη της κατασκευής του προσώπου, και των αναλογίων των επιμέρους χαρακτηριστικών μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για τις βαθύτερες τάσεις και προδιαθέσεις του ανθρώπινου χαρακτήρα. Διαγράφονται οι εγγενείς και επίκτητες ιδιότητες, τα υπολανθάνουσα και κυρίαρχα στοιχεία που μας διέπουν.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτήν;

Ξεκίνησα έχοντας μια ευρεία εικαστική βάση. Ως εικονογράφος και σκιτσογράφος δημοσίευα σε καθημερινή βάση πολιτικά σκίτσα. Η επιτυχής απεικόνιση και κυρίως ο καίριος σχολιασμός της κάθε επίμαχης πολιτικής προσωπικότητας είναι το ζητούμενο. Η καρικατούρα πηγάζει από την Λατινική λέξη «carricare» που σημαίνει τραβώ, υπερβάλλω. Ως καρικατουρίστας μέσα από την υπερβολή και παραμόρφωση ορισμένων χαρακτηριστικών του προσώπου συνήθως διαγράφεται ακόμη πιο γλαφυρά και αντιπροσωπευτικά ο χαρακτήρας του ατόμου. (έχει σχέση με το πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και αποθηκεύει τις εικόνες). Στα πορτραίτα και τις προτομές, η βαθύτερη γνώση της σημασίας κάθε στοιχείου και έκφρασης στο πρόσωπο δίνει τα εφόδια εκείνα προκειμένου να αποδοθεί το πιο δύσκολο και «απατηλό» όσον αφορά την οπτικοποίηση κομμάτι, που σχετίζεται με τον εσωτερικό μας κόσμο: τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας πέρα από την εξωτερική μάσκα μας, τη «ψυχή» αν θέλετε, που όταν αποδοθεί με επιτυχία δίνει πνοή σε ένα έργο τέχνης.

Η μελέτη της μορφο-ψυχολογίας και της Φυσιογνωμικής αποτέλεσε λοιπόν το πιο πολύτιμο εργαλείο αν θέλετε για να έχω μια πολύ ευρύτερη και βαθύτερη κατανόηση των ατόμων και να μπορώ να τα αποδώσω με περισσότερη ακρίβεια. Η αρχική επαφή με το αντικείμενο έγινε σε πολύ μικρότερη ηλικία, διαμέσου του πατέρα μου ο οποίος χρησιμοποιούσε τις τεχνικές και γνώσεις αυτές για την προώθηση της εικόνας Image Building στις διαφημιστικές εταιρίες της Madisson Avenue στη Νέα Υόρκη. Ενώ ξεκίνησε ως ένα εργαλείο, η ανταπόκριση του κόσμου και το ενδιαφέρον, με έκανε να συνειδητοποιήσω, ότι επρόκειτο για κάτι πιο μεγάλο, διαχρονικό το οποίο αφορά όλους μας σε όλα τα επίπεδα, προσωπικά και επαγγελματικά. Έτσι σταδιακά απέκτησα μια διπλή καριέρα οπού οι γνώσεις από το κάθε αντικείμενο λειτούργησαν συμπληρωματικά και εξελίχθηκε. Αρχικά στο Λονδίνο, με ιδιωτικές συνεδρίες, μετά συμβουλευτικά σε με πλαστικούς χειρουργούς, τα μέσα ενημέρωσης, και αργότερα σε εταιρικό επίπεδο σεμιναριακά.

Τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου φανερώνουν όλη την αλήθεια για τον χαρακτήρα του ατόμου;

Υπάρχει μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος σε οτιδήποτε διέπει τη ζωή. Στο πρόσωπο απο- τυπώνονται οι πληροφορίες για το τι κείτεται μέσα μας. Υπάρχει άμεση συσχέτιση των μορφολογικών και των ψυχολογικών χαρακτηριστικών μας. Η μορφή και η λειτουργικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένες. Εξελικτικά είμαστε κατασκευασμένοι ώστε σε υποσυνείδητο επίπεδο να μπορούμε να αποκρυπτογραφούμε με μια ματιά τις διαθέσεις των ατόμων απέναντι μας, για λόγους αυτοσυντήρησης αλλά και αναπαραγωγής. Γι αυτό και η πρώτη εντύπωση συνήθως είναι και η πιο ακριβής Στις σύγχρονες κοινωνίες οι περισσότεροι έχουμε εκπαιδευτεί με ορισμένους κανόνες και έχουν ατροφήσουν αυτές οι ικανότητες. Τα χαρακτηριστικά μας είναι εκεί, εμφανή. Το αν εμείς είμαστε σε θέση να δούμε αυτά που λένε, εξαρτάται από το επίπεδο αντίληψης και γνώσεων που έχουμε.

prosvpo taytothta

Ποια είναι τα πιο δυνατά σημεία ενός προσώπου από τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε το χαρακτήρα του;

Το πρόσωπο αποτελείται από στατικά και δυναμικά χαρακτηριστικά. Τα πρώτα απαρτίζονται από τη σκελετική, την οστεώδη δομή μας, και εκφράζουν τις εγγενείς κληρονομημένες τάσεις μας. Είναι το «σκαρί» μας. Η μυώδης και σαρκώδης μάζα, είναι αυτή που μεταλλάσσεται δυναμικά στη ζωή μας και αποτελεί ένδειξη για το αν και πώς διαχειριζόμαστε τις ικανότητες μας. Αποκαλύπτει τη παρούσα κατάσταση μας νοητική και συναισθηματική.

Τα δυο κύρια χαρακτηριστικά που μέσα από τα οποία εκδηλώνονται οι εσωτερικές μας μεταβολές και ελέγχονται δύσκολα συνειδητά, είναι τα μάτια, που σχετίζονται με τη κατάσταση του νου, και το στόμα που εκφράζει εύγλωττα το χαρακτήρα του συναισθηματικού μας κόσμου.

Πέρα από τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου, παίζουν και οι εκφράσεις ρόλο;

Οι εκφράσεις είναι το αποτέλεσμα της σύσπασης των μυών που υπάρχουν στο πρόσωπο. Η χρόνια κίνηση ορισμένων μυών αποτυπώνεται στο πρόσωπο με γραμμές έκφρασης που δεν έχουν καμία σχέση με τις ρυτίδες, που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες. Είναι βαθύτερες και σαφείς. Η πνευματική κινητικότητα, η τονικότητα και ο δυναμισμός ενός ατόμου διαφαίνεται γλαφυρά από τις εκφράσεις. Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ η υπερβολή έχει τη σημασία της. και όσο η παντελής έλλειψη εκφράσεων είναι αρνητική άλλο τόσο και η συνεχείς υπερβολικές εκφράσεις. Ο καθηγητής Εκκμαν , έκανε έρευνες πάνω στις μικροεκφράσεις του προσώπου, δηλαδή τις μυϊκές συσπάσεις που γίνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου όταν σκεπτόμαστε ή αισθανόμαστε κάτι, και κυρίως προτού εκφραστούμε. Οι μικρό-εκφράσεις δε γίνονται πάντα αντιληπτές συνειδητά αλλά το υποσυνείδητο μας τις «πιάνει». Έτσι μπορούμε να «διαισθανθούμε» για παράδειγμα αν κάποιος δεν μας λέει την αλήθεια. Διότι οι μικροεκφράσεις και η στάση του σώματος πιθανόν να δίνει διαφορετικά μηνύματα από τα λεγόμενα του ατόμου. Οι μικροεκφράσεις δεν επηρεάζονται από τη καταγωγή από φυλετικούς ή πολιτισμικούς παράγοντες αλλά έχουν κοινή βιολογική βάση. Είναι εμπεδωμένες μέσα μας. Ο Ekman έχει αποκωδικοποιήσει πάνω από 2000 μικροεκφράσεις. Δημιούργησε το Facial Action Coding System (FACS), όπου ταξινόμησε κάθε μικροέκφραση στο πρόσωπο. Από την οργή, την αγάπη, το μίσος, τη περιφρόνηση, τη λύπη και όλες τις ενδιάμεσες καταστάσεις.

Στις περιπτώσεις πλαστικών επεμβάσεων αλλάζει και ο χαρακτήρας του ατόμου;

Ευτυχώς ή δυστυχώς, δε λειτουργεί τόσο απλά. Οποιαδήποτε μεταβολή στο χαρακτήρα αρχίζει από μέσα προς τα έξω. Όλοι εκτιθέμεθα σε εξωγενείς συνθήκες που μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά πάνω μας. Αν μετά από συνεχείς και επαναλαμβανόμενες επιδράσεις αλλάξει ή τροποποιηθεί ο εσωτερικός μας ψυχισμός, τότε αντανακλάται και στο πρόσωπο μας. Με τις πλαστικές επεμβάσεις όμως, δεν περνάμε από αυτή τη συνήθως μακρόχρονη διαδικασία εσωτερικής μεταβολής. Μπορεί να αλλάξει επιφανειακά η άμεση συμπεριφορά και διάθεση μας, αλλά όχι ο βασικός χαρακτήρας

Φανταστείτε τη θάλασσα, που ενώ μπορεί να έχει ελαφρό κυματάκι από τον αέρα στην επιφάνεια, στο βάθος της παραμένει αμετάβλητη. Έτσι και με τις αισθητικές επεμβάσεις, ο βασικός χαρακτήρας παραμένει αμετάβλητος. Για παράδειγμα: μια γυναίκα που έχει έντονη «Ρωμαϊκή» μύτη που υποδηλώνει σθένος, αποφασιστικότητα και πρωτοβουλία ανάμεσα στα άλλα, θέλει να την αλλάξει σε μια πιο «θηλυπρεπή» Γαλλική, κοίλη. Μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση που της δίνει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα, αρχίζει να μπαίνει στο νέο πιο θηλυπρεπή ρόλο με τη συμπεριφορά της. Εκλαμβάνει και την ανάλογη αντίδραση από το περιβάλλον. Όμως όταν σε μια περίπτωση καλείται να πάρει μια απόφαση σημαντική, οπού κρίνεται ο πραγματικός χαρακτήρας, εκεί εκδηλώνεται ακριβώς αυτό. Είναι δυναμική, και παίρνει τη κατάσταση στα χέρια της, σε αντίθεση με ότι θα έκανε ένα άτομο με εκ γενετής κοίλη μύτη.

prosvpo taytothta

Πώς δουλεύετε πάνω σε ένα πρόσωπο;

Το πρόσωπο αξιολογείται με βάση τα κληρονομημένα χαρακτηριστικά του και το ποσοστό αξιοποίησης και ανάπτυξη τους ή όχι.

Εξωτερική φυσιογνωμία: Περίγραμμα-πλαίσιο προσώπου. Αντιστοιχεί στη κράση μας, τη φυσική ενεργητικότητα, τις πιο μακρόχρονες και βαθύτερες τάσεις και διαθέσεις.

Εσωτερική φυσιογνωμία: Δέκτες, κινούμενα χαρακτηριστικά . Αντιστοιχεί στις άμεσες αντιδράσεις μας, τη στιγμιαία δύναμη, τη κοινωνική μας συμπεριφορά

Το πρόσωπο χωρίζεται σε τρεις Ζώνες. Η ανώτερη, το μέτωπο μέχρι τη ρίζα των μαλλιών, είναι η πνευματική Ζώνη, η λογική. Η μεσαία, όπου βρίσκονται όλοι οι αισθητήριοι δέκτες, είναι το σημείο επαφής με το περιβάλλον και δείχνει πώς επηρεαζόμαστε από αυτό. Η κατώτερη Ζώνη, το στόμα και το πιγούνι, είναι η ενστικτώδης, δίνει στοιχεία για τη Ζωή, τη σεξουαλικότητα και τα πάθη μας, πόσο ενεργητικοί και δυνατοί είμαστε. Το πλάτος αποκαλύπτει πώς εκδηλώνεται ένα χαρακτηριστικό ποσοτικά και το ύψος δείχνει την ποιότητα του

Όσο περισσότερο πλησιάζει η κατανομή της δομής του προσώπου σε μια ισομερή αναλογία, τόσο περισσότερη αρμόνια και δύναμη θα υπάρχει.

προσωπο ταυτότητα

Ποιες είναι οι εφαρμογές της Φυσιογνωμικής;

Η γνώση της, μας βοήθα στο να ξεχωρίσουμε τις διαφορές μεταξύ των πραγματικών δυνατοτήτων μας, από τη στερεότυπη εικόνα που έχουμε χτίσει για τον εαυτό μας όπως κάνει κάθε άνθρωπος. Αυτή η γνώση μας απελευθερώνει στις επιλογές μας, είτε είναι Επαγγελματικές, Παιδαγωγικές, ή Προσωπικές. Μας απελευθερώνει στην προσωπική επικοινωνία μας αλλά και στους στόχους μας.

Με τη γνώση της Φυσιογνωμικής μπορούμε να εργαζόμαστε ευφυέστερα:

• Γνωρίζοντας τι κινεί τα συμπεριφορά των πελατών και συνεργατών μας.

• Γνωρίζοντας τι να αναζητούμε σε υποψηφίους εργαζόμενους.

• Γνωρίζοντας τι να περιμένουμε από την απόδοση κάθε υπαλλήλου.

• Γνωρίζοντας σε προσωπικό επίπεδο τι να προσέχουμε στη δική μας συμπεριφορά, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις, πιο αποτελεσματικά.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, εργάζομαι συμβουλευτικά. Στο χτίσιμο της εικόνας ενός ατόμου, στη προσωπική επικοινωνία, και στο τομέα ανθρωπίνου δυναμικού. Το πρόσωπο αποτελεί την ταυτότητα μας. Μεταφέρει τόσες πληροφορίες για τις τάσεις και το χαρακτήρα, που δεν εκδηλώνονται με τη συνειδητή συμπεριφορά μας. Τονίζοντας ορισμένα καίρια σημεία με το σωστό τρόπο μπορούμε να μεταβάλλουμε τα μηνύματα που περνάμε προς τα έξω.

e-mail: [email protected]

Διαβάστε ακόμη: Κρίσεις πανικού και αγοραφοβία: Τι πρέπει να γνωρίζεις