Η σαλάτα ταμπουλέ έρχεται από την Ανατολή. Γεμάτη θρεπτικά στοιχεία και ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Καταναλώνεται ως πλήρες γεύμα, ή συνοδεύει πολύ καλά τα κρέατα, τα ψάρια, τα θαλασσινά και φυσικά το λευκό κρέας και κυρίως τα πουλερικά. Το καλύτερο; Είναι μια σαλάτα που αντέχει. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η σαλάτα ταμπουλέ μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα για την παραλία ή για τις εκδρομές σας. Η παραλία και το ταξίδι θέλουν ελαφριά γεύματα. Γιατί να μην τη δοκιμάσετε;
Υλικά
- 30 γρ. λεπτό πλιγούρι
- 2 μεγάλες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες (περίπου 300 γρ.)
- 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (30 γρ.)
- 3 κ.τ.σ. χυμό λεμονιού και λίγο ακόμη για το τελευταίο ράντισμα
- 4 ματσάκια μαϊντανό (160 γρ.)
- 2 ματσάκια δυόσμο (30 γρ.)
- 1 κ.τ.γλ. μπαχάρι σκόνη ή Baharat (μείγμα μπαχαρικών)
- 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- προαιρετικά μερικούς σπόρους από ρόδι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε το πλιγούρι σε ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό μέχρι καθαρίσει εντελώς από το άμυλο.
- Το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και με ένα κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τις ρίχνουμε μαζί με τα υγρά τους στο μπολ, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
- Με κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο (μόνο τα φυλλαράκια τους) και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ με το πλιγούρι.
- Τέλος προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και προαιρετικά τους σπόρους του ροδιού, δοκιμάζουμε αν θέλει κι άλλο χυμό λεμονιού ή αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
Συμβουλή:
Αν δεν βρείτε ψιλό πλιγούρι, μουλιάστε χοντρό πλιγούρι για 5 λεπτά σε ζεστό νερό, σουρώστε το και αφήστε το να στεγνώσει σε ένα σουρωτήρι.
Πηγή: botanistas.gr
Διαβάστε ακόμη:
Σπιτικό φαγητό: Ο βασιλιάς της διατροφής
Βραδινό φαγητό: 3+1 υγιεινές ιδέες