Ποια είναι η Phyllis Omido και τι έχει να προσφέρει; Έχετε ποτέ ακούει για την ιστορία μιας γυναίκας που μεγαλώνει το παιδί της μόνη της, δεν έχει ιδιαίτερη εκπαίδευση και αναλαμβάνει δράση ενάντια σε μια μεγάλη μόλυνση των υδάτων; Μόνο σε ταινίες και βιβλία; Κι όμως, συνέβη στην πραγματικότητα και αποτελεί την ιστορία της Phyllis Omido.
Η ακτιβιστική δράση
Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι είναι δύσκολο να τα βάλει κανείς με γιγάντιους βιομηχανικούς κολοσσούς. Αν αποφασίσει κανείς να το κάνει θα συναντήσει πολλά εμπόδια στο δρόμο. Πριν γίνει μια βραβευμένη ακτιβίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος, πριν γίνει η executive director του Center for Justice Governance and Environmental Action, η Phyllis Omido ήταν μια ελεύθερη μητέρα που δούλευε σε ένα εργοστάσιο μόλυβδου στην Mombasa της Κένυας. Μόλις ανακάλυψε ότι ο γιος της, όπως και άλλοι άνθρωποι στην περιοχή έχουν προσβληθεί από μόλυνση από το μόλυβδο, αρνήθηκε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Τέθηκε ενάντια στις πιέσεις του εργοδότη και του κυβερνήτη. Με στόχο την προστασία του γιου της και των υπόλοιπων παιδιών του χωριού της, η Phyllis παραιτήθηκε από τη δουλειά της και ξεκίνησε δράση προκειμένου να κλείσει το εργοστάσιο.
Η αποζημίωση των 12 εκατ. δολαρίων
Έπειτα από μια μάχη 12 χρόνων, οι κόποι της ανταμείφθηκαν με το κλείσιμο του εργοστασίου το 2015. Το 2020, δόθηκε αποζημίωση 12 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα της μόλυνσης στην κοινότητα της. Ο οικισμός αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει έκκληση από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κένυας, η ίδια είχε το πάθος, τη δύναμη και την επιμονή ώστε να στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την υπόθεση.
Η Phyllis Omido βρίσκεται στη λίστα της Time με τους 100 ανθρώπους που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμo.
Διαβάστε ακόμη:
Houda Abouz- Khtek: Η Μαροκινή ράπερ που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών
Susan Wojcicki: Από τότε που νοίκιαζε το γκαράζ της στους ιδρυτές στης Google, CEO του YouTube