Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μιας κατοικίας ή ενός χώρου που τον έχουν υπό ενοικίαση ελπίζουν ότι οι ενοικιαστές θα πληρώνουν το ενοίκιο στην ώρα τους, θα έχουν σε καλή κατάσταση τον χώρο και δε θα ενοχλούν τους γείτονες. Στην περίπτωση των ενοικιαστών της Susan Wojcicki δε συνέβη το ίδιο. Οι ενοικιαστές της, που ήταν οι συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin, της προσέφεραν κάτι παραπάνω: την ευκαιρία να γίνει ο δέκατος έκτος υπάλληλος της τότε νέας πλατφόρμας (1998), της Google.
Φυσικά, δε χρειάστηκε μόνο αυτό για να ανελιχθεί η Susan Wojcicki στη Google. Από την επέκταση της εταιρίας, μέχρι να πείσει τους ιδρυτές της να αγοράσουν μια νέα πλατφόρμα για βίντεο που ονομαζόταν YouTube, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη μιας από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρείες στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη Forbes, η net worth της Wojcicki ανέρχεται σε 815 εκατομμύρια δολάρια. Ποια είναι αυτή η ισχυρή κυρία;
Βιογραφία της Susan Wojcicki
H ίδια μεγάλωσε στην πανεπιστημιούπολη του Stanford University στην California, όπου ο πατέρας της ήταν καθηγητής στο τμήμα της Φυσικής. Ακολούθησαν οι σπουδές στο Harvard, όπου σπούδασε Ιστορία και Λογοτεχνία. Χρόνια αργότερα, δήλωσε ότι ένα μάθημα πληροφορικής στο τελευταίο της έτος «άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεται τα πάντα».
Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά που ολοκληρώθηκαν το 1993 από το πανεπιστήμιο της California, όπου γνώρισε τον σύζυγο της, Dennis Troper. Το ζευγάρι έπειτα από λίγο χρονικό διάστημα, αγόρασε ένα σπίτι στη Santa Margarita Ave. Για να μπορεί να πληρώσει την υποθήκη της, η Wojcicki νοίκιαζε το γκαράζ της σε δύο διδακτορικούς φοιτητές του Stanford. Οι δύο φοιτητές εκείνο το διάστημα δούλευαν σε μια νέα εταιρεία μηχανής αναζήτησης που ονομαζόταν Google.
Η έναρξη εργασίας στη Google
Σε μια ομιλία της το 2013 η ίδια ανακάλεσε «μεταμεσονύκτιες βραδιές στο γκαράζ τρώγοντας πίτσα και M&Ms, όπου που έλεγαν για τον τρόπο πώς η τεχνολογία τους θα αλλάξει τον κόσμο». Μια μέρα που δούλευε στην Intel, η Wojcicki είχε πρόβλημα με τη δουλειά της. Η Google «είχε πέσει» και δεν ήταν σε θέσει να εντοπίσει ένα σημαντικό κομμάτι πληροφοριών. Τότε κατάλαβε πόσο εξαρτημένη ήταν «από το site που έφτιαξαν οι δύο τύποι στο γκαράζ μου» και αποφάσισε ότι θέλει να γίνει κομμάτι αυτού.
Το 1999, η Wojcicki εντάχθηκε στο δυναμικό της Google ως η 16η υπάλληλος. Έγινε η πρώτη marketing manager της εταιρείας, ενώ ήταν ήδη 4 μηνών έγκυος, και έγινε η πρώτη υπάλληλος της εταιρείας που έλαβε άδεια μητρότητας. Το να μπει σε μια εταιρεία 15 ατόμων ενώ είναι έγκυος «είναι λίγο ρίσκο» δήλωσε σε συνέντευξη στο περιοδικό Glamour το 2014. «Αλλά μερικές φορές πρέπει να κάνεις το σωστό πράγμα για σένα τώρα».
Το 2003, η Susan Wojcicki σκέφτηκε μια ιδέα που άλλαξε δραστικά τις διαφημιστικές πιθανότητες της εταιρείας. Πρότεινε οι προσφορές των διαφημίσεων να μην είναι διαθέσιμες μόνο μέσω αναζήτησης, αλλά και σε ιστοσελίδες και blogs σε όλο το διαδίκτυο. Αυτό το προϊόν έγινε γνωστό ως AdSense, και επέτρεψαν στην Google να έχει πάνω από 100 δις έσοδα διαφήμισης το 2018.
Το 2005, η Wojkicki ανέλαβε την ηγεσία της δωρεάν πλατφόρμας των βίντεο, την Google Videos. Το πρώτο βίντεο που ανέβηκε ήταν μια «μωβ μαριονέτα που τραγουδούσε ένα χαζό τραγούδι». Ωστόσο, η έντονη αντίδραση των παιδιών της στο βίντεο την βοήθησε να καταλάβει τη δύναμη του περιεχομένου που παράγεται από τους χρήστες και την ικανότητα του να προσελκύει επισκέπτες.
Η άνοδος του YouTube
Εκείνη την περίοδο, μια αντίστοιχη πλατφόρμα βίντεο είχε αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα, που ονομαζόταν YouTube. Σε αυτή την πλατφόρμα οι χρήστες μπορούσαν να ανεβάζουν απευθείας το περιεχόμενο. To 2006, η Wojcicki έπεισε τους ιδρυτές της Google να αγοράσουν το YouTube έναντι ποσού 1,65 δις δολαρίων. To 2014, έγινε η CEO του YouTube, που παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι και σήμερα.
Η μητρότητα και τα δικαιώματα γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον
Το πρώτο έτος της ως CEO στο YouTube η Susan πήρε άδεια μητρότητας για την γέννηση του πέμπτου παιδιού της. Εκείνη την περίοδο έγραψε ένα άρθρο στην The Wall Street Journal, που τάχθηκε υπέρ στα οφέλη της άδειας μητρότητας. Όπως δήλωσε και η ίδια: «Η στήριξη της μητρότητας δε θα πρέπει αν είναι ζήτημα τύχης. Θα πρέπει να αποτελεί σκοπό».
Με την πάροδο των ετών, η Wokcicki ήταν ενεργή υποστηρικτής σχετικά με τη μείωση του φάσματος των δύο φύλων στην βιομηχανία της τεχνολογίας. «Η τεχνολογία είναι μια εξαιρετική δύναμη που θα αλλάξει τον κόσμο με τρόπους που δεν το περιμένουμε», δήλωσε το 2018 στη Forbes. «Αν αυτή η δύναμη αποτελείται μόνο από το 20-30% από γυναίκες, υπάρχει πρόβλημα».
Διαβάστε ακόμη:
Έφη Κολοβέρου: Όταν η Επιστήμη συναντά τα Social Media
Ιωάννα Σαμαρά: Η αγάπη για τον αθλητισμό, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το YouΤube