Σου θυμίζει κάτι η φράση «από Δευτέρα ξεκινάω διατροφή» ή «σήμερα είμαι χάλια, θα κάτσω παρέα με τις πίτσες και τα παγωτά μου». Αναρωτιέσαι τι φταίει και δεν μπορείς να επιβληθείς στον εαυτό σου; Μήπως εκεί που ξεκινάς διατροφή, κάτι συμβαίνει και το χαλάς;
Διάβασε τις 10 πραγματικά μαγικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τον έλεγχο του εαυτού σου και να πετύχεις το στόχο σου χωρίς να χάνεις την αυτοεκτίμησή σου! H Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου δίνει λύσεις!
1. Κοίταξε τον εαυτό σου με αγάπη
Η εικόνα μας στον καθρέφτη είναι το αποτέλεσμα της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας. Έχει μεγάλη σημασία να συνειδητοποιήσουμε, ότι αυτό που αντικρίζουμε στον καθρέφτη πρέπει να μας δίνει μια ρεαλιστική εικόνα του εαυτού μας και όχι μια αφορμή για να τον επικρίνουμε.
Αν λειτουργείς κάπως έτσι, προσπάθησε να αγνοήσεις για λίγο όποια σημεία δεν σε ικανοποιούν και ασχολήσου με εκείνα που σου αρέσουν. Φέρε στο νου σου κάποιες ευχάριστες σκέψεις γι’ αυτά τα συγκεκριμένα σημεία. Παρόλο που στην αρχή ίσως δυσκολευτείς, όσο περισσότερο εφαρμόζεις αυτή την τακτική, τόσο πιο πολύ θα αγαπήσεις την εικόνα του σώματός σου. Έτσι, αβίαστα, θα θέλεις να κάνεις το καλύτερο για εκείνον.
2. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους
Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι θα φέρουν απογοήτευση. Η απογοήτευση με τη σειρά της θα σε οδηγήσει να τα παρατήσεις και να ξεχάσεις το στόχο σου. 1 κιλό τη μία ή δυο εβδομάδες είναι ένας καλός και ρεαλιστικός στόχος.
3. Κράτησε ημερολόγιο
Το πρώτο βήμα για να αλλάξεις τα πράγματα προς το καλύτερο, είναι να αποκτήσεις επίγνωση των πράξεων σου. Πόσο υπερσιτίζεσαι ή υποσιτίζεσαι; Πότε αντιστέκεσαι περισσότερο; Υπάρχουν κάποιες κοινωνικές περιστάσεις που δυσκολεύεσαι περισσότερο να αντιμετωπίσεις την πρόκληση του φαγητού; Μήπως νιώθεις εντονότερη την πρόκληση όταν δεν έχεις παρέα;
Προσπάθησε να εντοπίσεις πότε είναι εντονότερος ο πειρασμός να στραφείς στο φαγητό για να παρηγορήσεις τον εαυτό σου. Η σημαντικότερη κίνησή σου, θα είναι να γράφεις καθημερινά λεπτομερώς τι τρως (καταγράφοντας και την ποσότητα), την σκέψη που οδήγησε στο φαγητό, το συναίσθημά σου πριν το φαγητό και το πότε συμβαίνουν όλα αυτά. Στο ημερήσιο ημερολόγιο κατέγραψε ακόμη και την πιρουνιά που τρως όταν δοκιμάζεις το φαγητό που μαγειρεύεις. Ακούγεται δύσκολο, όμως είναι πραγματικά αναγκαίο.
4. Η ζάχαρη δεν φτιάχνει τη ζωή σου
Διδαχθήκαμε ότι το φαγητό μας φτιάχνει τη διάθεση, ότι η κατανάλωση νόστιμων γλυκισμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τα γενέθλια του παιδιού μας και ότι φτιάχνοντας βουτήματα στη γιαγιά μας θα γλυκάνουμε την καρδιά της. Συνειδητοποίησε αυτές τις συνδέσεις και απόφυγέ τις όσο είναι εφικτό. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να χαρείς και να γιορτάσεις από το να καταναλώσεις πολλά γλυκά.
5. Δες το φαγητό ως μέσο διατροφής και όχι ως καταπραϋντικό των συναισθημάτων σου
Συχνά χρησιμοποιούμε την τροφή για να υποκαταστήσουμε, κατά κάποιον τρόπο, την ανθρώπινη σχέση με το άτομο που κάποτε μας την προσέφερε. Αναρωτήσου τι σου λείπει συναισθηματικά και δημιουργείς συναισθηματικό δεσμό με το φαγητό;
Προσπάθησε σε συναισθηματικά δύσκολη στιγμή, αντί να μοιραστείς τον πόνο σου με το αγαπημένο σου παγωτό, προτίμησε να τηλεφωνήσεις σε κάποια φίλη σου. Αν νιώσεις τον πειρασμό να φάς, άνοιξε την πόρτα και βγες για μια βόλτα ή πάρε στα χέρια σου ένα ωραίο βιβλίο και κάθισε να το διαβάσεις. Απόσπασε δηλαδή την προσοχή σου και αντικατέστησε την επιθυμία για φαγητό με φιλική παρέα ή με κάποια ευχάριστη δραστηριότητα.
6. «Όχι, ευχαριστώ!»
Υιοθέτησε τη συνήθεια να σηκώνεσαι από το τραπέζι και να κάνεις κάτι άλλο, όσο οι άλλοι απολαμβάνουν το επιδόρπιο τους. Θα εκπλαγείς από την αποτελεσματικότητα αυτής της απλής λύσης.
7. Πάρε την ευθύνη
Αν επιλέξεις να φάς ελεύθερα, πάρε την ευθύνη της επιλογής σου. Δεν ευθύνεται κανείς άλλος γι’αυτό. Ούτε οι γιορτές, ούτε τα πολλά γλυκά που σου προσέφεραν να δοκιμάσεις, ούτε οι άλλοι που τρώγανε ασταμάτητα. Δεν σε επηρέασαν, εσύ επηρεάστηκες. Μην περιμένεις τους άλλους να αποφασίζουν για λογαριασμό σου. Σκέψου τι είναι καλό για εσένα και αφήσε τους άλλους να κάνουν και να τρώνε ό,τι θέλουν.
8. Φάε όταν πεινάς!
Άρχισε να ακούς τον οργανισμό και το στομάχι σου. Αυτό ξέρει πολύ καλά πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει. Φάε λοιπόν όταν και όσο πεινάς. Δεν χρειάζεται να αδειάσεις το πιάτο σου. Ίσως κάποιοι από εσάς σκεφτείτε «μα αν έτρωγα όταν πεινούσα θα έτρωγα ασταμάτητα». Αυτό θα το σκεφτείς γιατί δεν έχεις ποτέ μάθει τη διαφορά του ‘πεινάω’ με το ‘λιμπίζομαι’.
Κάνε ένα τεστ και μείνε εντελώς νηστική για όσες ώρες χρειαστούν μέχρι να αρχίσεις να νιώθεις μία ελαφριά ζάλη, το στομάχι σου να γουργουρίζει κ.ο.κ. Παρατήρησε τι συμβαίνει στο δικό σου σώμα όταν πραγματικά πεινάς και κόλλησε αυτά τα συμπτώματα στο ψυγείο ή έξω από το ντουλάπι με τα γλυκά. Έτσι, ξέρεις πλέον τη διαφορά του «πεινάω» με το «λιμπίζομαι».
9. Μη γίνεσαι σκουπιδοφάγος!
Αδειάζοντας το πιάτο σου δεν πρόκειται να ταΐσεις ούτε ένα πεινασμένο παιδί. Σταμάτα όταν νιώθεις πλήρης και άφησε ό,τι περισσεύει χωρίς ενοχές.
10. Μην ξεχνάς τη λίστα του σούπερ μάρκετ
Ποτέ μην ψωνίζεις από το σούπερ μάρκετ ενώ πεινάς. Αν δεν έχεις προλάβει να φας, τρώγε ένα φρούτο όσο ψωνίζεις. Να έχεις μαζί σου τη λίστα των πραγμάτων που χρειάζεσαι και να περιορίζεσαι σ’αυτά.
Αν δεν έχεις αποφασίσει να αδυνατίσεις για τους σωστούς λόγους, οι προσπάθειές σου θα αποτυγχάνουν. Θέλεις να αδυνατίσεις για σένα ή για τους άλλους; Είδες την φωτογραφία ενός μοντέλου και αποφάσισες να γίνεις σαν κι εκείνο; Αν δεν εκτιμήσεις το σώμα σου, δεν πρόκειται να νιώσεις ικανοποιημένη όσα κιλά κι αν χάσεις. Το σημαντικότερο είναι να δεις τον εαυτό σου με τη ματιά της αυτοβελτίωσης και όχι της αυτοκριτικής.
missbloom.gr
Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…
Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…
Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…
Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…
Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…
Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…